Παρόλο που η ρωσική κυβέρνηση, και ειδικά η Τράπεζα της Ρωσίας, είναι κατά κύριο λόγο κατά της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων, πολλοί ντόπιοι βρίσκονται στο αντίπαλο... στρατόπεδο.
Νωρίτερα φέτος, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ισχυρίστηκε ότι οι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 10 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (163 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο συνολικός αριθμός των κατόχων εκτιμήθηκε ότι ήταν περίπου 10 εκατομμύρια, ή το 7% του πληθυσμού της Ρωσίας.
Παρά το σημαντικό ενδιαφέρον για την κρυπτογράφηση, η χώρα δεν έχει δικό της ανταλλακτήριο και οι ντόπιοι βασίζονται σε ξένες πλατφόρμες όπως το Binance, το FTX και το Kraken. Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο, ορισμένοι τόποι συναλλαγών εφάρμοσαν ορισμένους περιορισμούς. Η Binance, για παράδειγμα, περιόρισε τις υπηρεσίες της σε πολίτες των οποίων τα κρυπτονομίσματα ξεπέρασαν τα 10.000 ευρώ.
Εν μέσω της διαμάχης, ο Ακσάκοφ, κορυφαίο στέλεχος στην Κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας (Κρατική Δούμα), άφησε να εννοηθεί ότι η έναρξη ενός εγχώριου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης μπορεί να είναι καθ’ οδόν. Παρόλα αυτά, εξέφρασε την άποψη ότι ένας τέτοιος οργανισμός θα πρέπει να παρακολουθείται από την κεντρική τράπεζα και να παρέχει υπηρεσίες σύμφωνα με τις «αυστηρές απαιτήσεις» της τελευταίας.
Πιστεύει επίσης ότι μια πιθανή ρωσική πλατφόρμα κρυπτογράφησης θα πρέπει να βασίζεται στα πρότυπα του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της χώρας που διαχειρίζεται αγορές σε μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και πολύτιμα μέταλλα.
Τα κρυπτονομίσματα δεν πρέπει να υπονομεύσουν το ρούβλι
Οι κανονισμοί στον τομέα των κρυπτονομισμάτων ήταν ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα στη Ρωσία τους τελευταίους μήνες. Ενώ η κεντρική τράπεζα επιμένει στην πλήρη απαγόρευση όλων των εγχειρημάτων που αφορούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, το Υπουργείο Οικονομίας πιστεύει ότι η εφαρμογή κανόνων στον κλάδο είναι πιο ενδεδειγμένο βήμα.
Τον περασμένο μήνα, ο Ακσάκοφ πρότεινε ένα νομοσχέδιο που περιγράφει τα ψηφιακά στοιχεία ως μη εφαρμόσιμα για μέθοδο πληρωμής. Κατά την άποψή του, αυτή η προσέγγιση θα διατηρήσει την υπεροχή του εθνικού νομίσματος της χώρας, του ρουβλίου:
«Το ρούβλι είναι η επίσημη νομισματική μονάδα της Ρωσίας. Το προαναφερθέν άρθρο απαγορεύει την εισαγωγή άλλων νομισματικών μονάδων ή νομισματικών υποκατάστατων στην επικράτεια της χώρας», επισημαίνεται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr