Οι ξένοι εμφανίζονται να μείωσαν πάνω από 2% τις θέσεις τους στο Χ.Α. τον Ιούνιο, όταν και οι αδαείς γνωρίζουν ότι short selling party συνεχίζεται. Η μη ενεργοποίηση αγοραστών, σχολιάζουν οι χρηματιστές μπορεί να οδηγήσει τις αποτιμήσεις σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Με βάση τους δέικτες της Morgan Stanley και συγκεκριμένα τον δείκτη CVI που σήμερα βρίσκεται στο -1,1 χωρίς να δίνει ακόμα σημάδι «αγορών», εάν οι μετοχές δουν τις αποτιμήσεις τους να αγγίζουν τα επίπεδα του Οκτωβρίου του '98, της τρομοικρατικής 11ης Σεπτεμβρίου 2001, του summer of 2002 και του πάτου των αγορών που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2003, δηλαδή 6% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα πάντα με τον CVI, τότε μπορούν να προκύψουν αγορές.
Μέχρι τότε όμως υπομονή είναι το κλειδί σε αυτήν την bear market, ενώ οι δείκτες που αφορούν στα θεμελιώδη δίνουν για την ώρα σημάδι πωλήσεων.
Οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες για τις αγορές- και του Χ.Α. συμπεριλαμβανομένου. Δεν αναμένεται ανάκαμψη των εταιρικών κερδών πριν τους πρώτους μήνες του 2009.
Αυτό εκτιμά η ING Investment Management Greece και προσθέτει ότι δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν (χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, υψηλός πληθωρισμός), αναμένουμε περαιτέρω πίεση στα εταιρικά κέρδη. Αυτό το γεγονός μειώνει τις πιθανότητες για ανάκαμψη των χρηματιστήριων προς το παρόν.
Την ίδια ώρα, οι λογικές αποτιμήσεις, τα στιβαρά οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων (εξαιρουμένων των τραπεζών) και οι σχετικά υψηλές μερισματικές αποδόσεις, υποστηρίζουν τις μετοχικές αγορές.
Οσον αφορά στην πορεία της οικονομίας η ING σημειώνει ότι ο κίνδυνος για μία παρατεταμένη επιβράδυνση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ δεν έχει εξαφανιστεί, παρά τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία, όσο επιμένουν η υψηλή τιμή πετρελαίου, το ασθενές δολάριο και η υποχώρηση των τιμών κατοικίας να περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών στις ΗΠΑ.
Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος αποτυπώνεται πεντακάθαρα στις συρρικνωμένες πια συναλλαγές. Ο τζίρος στη "Σοφοκλέους» διαμορφώθηκε στα 210,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως, τα 13,3 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος κατήλθε των 200 εκατ. ευρώ.
Οι μεγάλοι όγκοι όμως, συνεχίστηκαν σε μιά σειρά από blue chips, όπως η Εθνική. Προς στο τέλος της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι συναλλαγές στον τίτλο, προϊόν short selling, διακινώντας 1,7 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κλείνει στα 27,20 ευρώ και απώλειες 2,16%.
Με απώλειες, αν και περιορίστηκαν στο ενδιάμεσο, έκλεισαν η Κύπρου, στα 8,28 ευρώ, η Alpha στα 18,52 (-0,96%), η Eurobank στα 14,42 ευρώ (-1,50%) και η Πειραιώς στα 17,36 ευρώ (-0,23%, αν και έκανε πράξεις στα όρια των 16,50 ευρώ).
Κάθετη ήταν η πτώση για την Marfin Popular, που υποχώρησε κατά 4,98%, στα 4,20 ευρώ και εντυπωσιακό όγκο 3,791 εκατ. τεμαχίων.
Νέες απώλειες σημείωσαν και άλλα χαρτιά του 20άρη, με τη μετοχή της Τιτάν να κλείνει σε νέα χαμηλά, σε ποσοστό 3,83%, στα 22,58 ευρώ, Ιντραλότ κατά 1,62%, στα 9,72 ευρώ, ΕΧΑΕ 1,17%, στα 8,42 ευρώ, ΔΕΗ κατά 5,42%, στα 19,20 ευρώ με μικρό όγκο περίπου 383 χιλιάδων τεμαχίων.
Απώλειες σημείωσε και η μετοχή του ΟΠΑΠ σε ποσοστό 0,88%, στα 22,40 ευρώ και λιγότερο ο ΟΤΕ κατά 0,27%, στα 14,98 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr