Ως προς τον όγκο συναλλαγών των τραπεζών, σε Εθνική, Alpha,Πειραιώς και Eurobank, διαμορφώνεται κάτω από το 1 εκατ. τεμάχια.
Η μη ενεργοποίηση αγοραστών, σχολιάζουν οι χρηματιστές μπορεί να οδηγήσει τις αποτιμήσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. με βάση τους δέικτες της Morgan Stanley και συγκεκριμένα τον δείκτη CVI που σήμερα βρίσκεται στο -1,1 χωρίς να δίνει ακόμα σημάδι «αγορών», εάν οι μετοχές δουν τις αποτιμήσεις τους να αγγίζουν τα επίπεδα του Οκτωβρίου του '98, της τρομοικρατικής 11ης Σεπτεμβρίου 2001, του summer of 2002 και του πάτου των αγορών που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2003, δηλαδή 6% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα πάντα με τον CVI, τότε μπορούν να προκύψουν αγορές.
Μέχρι τότε όμως υπομονή είναι το κλειδί σε αυτήν την bear market, ενώ οι δείκτες που αφορούν στα θεμελιώδη δίνουν για την ώρα σημάδι πωλήσεων.
Την ίδια ώρα, ισχυρές απώλειες εξακολουθούν να καταγράφονται στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για τις διαγραφές ζημιών του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου μετά και την χθεσινή πτώση των τιμών του αργού κατά 4 δολάρια περίπου.
Σε φάση bear market εισήλθε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, ενώ σε αρνητική τροχιά αναμένεται να κινηθούν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά. Το έναυσμα των ρευστοποιήσεων έδωσαν χθες οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Lehman Brothers ότι οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες χορήγησης ενυπόθηκων δανείων, Fannie Mae και Freddie Mac θα χρειαστεί να αντλήσουν 75 δισ. δολάρια.
Η UBS και η Deutsche Bank ηγούνται της πτώσης στο χρηματοοικονομικό κλάδο, μετά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι οι εταιρίες θα χρειαστεί να αντλήσουν επιπλέον 75 δις. δολάρια. Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Merrill Lynch στην αγορά της Γερμανίας, καθώς ηWachovia προέβη σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία της εταιρίας.
Σημειώνεται ότι οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν πρωταγωνιστήσει στις ρευστοποιήσεις τον τελευταίο καιρό, ενώ περίπου 11 τρισ. δολάρια έχουν «κάνει φτερά» από τις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου.
Οι διαγραφές ζημιών ύψους 400 δισ. δολαρίων έχουν οδηγήσει τις τράπεζες σε αυξήσεις κεφαλαίων περίπου 320 δισ. δολαρίων.
Η ικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Αθήνας είναι απογοητευτική. Από τις μετοχές που διακινούνται 195 υποχωρούν και 31 ενισχύονται, με 36 αμετάβλητες. Πτώση πάνω από 4% για την Marfin Popular, στα 4,24 ευρώ, κατά 2,95% υποχωρεί η ΕΤΕ, στα 26,98 ευρώ με 767 χιλιάδες τεμάχια, κατά 3,21% η Alpha Bank, στα 18,10 ευρώ με 459 χιλιάδες τεμάχια και κατά 3,14% η Eurobank, στα 14,18 ευρώ με 385 χιλιάδες τεμάχια.
Εντολές γορών βγήκλαν στη Πειραιώς, περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες σε 0,57%, στα 17,30 ευρώ. Η μετοχή έγραψε χαμηλό ημέρας στα 16,52 ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί μόλις 400 χιλιάδες τεμάχια. Ίδια εικόνα και στη Κύπρου που βρέθιηκε στα όρια των 8 ευρώ, για να ανακάμψει πριν από λίγο στα 8,34.
Μεγάλες είναι οι απώλειες και σήμερα για τον Τιτάνα κατά 3,83%, στα 22,58 ευρώ, κατά 2,835 υποχωρεί η Ιντραλότ, στα 9,60, κατά 2,45% τα Folli Follie, στα 14,34, ενώ περιορίστηκαν οι απώλειες στην ΕΧΑΕ και την ΑΤΕ. Κάτω από τα 20 ευρώ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται η μετοχή της ΔΕΗ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr