Στην Ευρώπη πάντως, η UBS ανακοίνωσε ότι τα κέρδη στο β ' τρίμηνο θα είναι μηδενικά. Αυτό δεν "άρεσε" στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία διολισθαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα, ακυρώνοντας στην πράξη την αντίδραση της Πέμπτης.
Στην Αθήνα, η αργία των αμερικανικών αγορών είχε αντίκτυπο στον τζίρο. Οι συναλλαγές στη «λαβωμένη» Σοφοκλέους διαμορφώθηκαν κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ (ο καθαρός τζίρος) και στα 206 εκατ. ευρώ συνολικά (με τα πακέτα). Πλην όμως, σε εβδομαδιαία βάση, ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 3%, διαμορφώνοντας τον μέσο ημερήσιο τζίρο στα 320 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας στο «R» ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης είπε ότι ''αν πάρει μία αντίδραση η αγορά 100, 150 μονάδων την ερχόμενη εβδομάδα, αυτό θα γίνει με το ζόρι"...
Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου μέσα στο προηγούμενο πενθήμερο ξεπέρασαν και το 40% αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, ενώ ε ετήσια βάση το Χ.Α. καταγράφει πτώση 36,23%, η μεγαλύτερη μεταξύ των ωρίμων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι λόγοι είναι πολλοί.
Η διεθνής κρίση, που πλέον επηρεάζει και τις επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ελλάδα (σ.σ. χάλασε το deal της Kυριακίδης Μάρμαρα με την Saint Gobain), ενώ η αύξηση των επιτοκίων, δημιουργεί πιθανότητα να δυσκολευτούν οι εταιρείες στο να αποκτήσουν πρόσβαση στο δανεισμό ή στην αποπλήρωση του ήδη υφισταμένου.
Οι σοβούσες πολιτικές εξελίξεις με αιχμή το σκάνδαλο της Siemens, προκαλούν αβεβαιότητα στην αγορά, σχολιάζουν οι αναλυτές, ενώ το Χ.Α. «πληρώνει» την έκθση των εταιρειών στις αναδυόμενες αγορές της περιοχής, οικονομίες οι οποίες παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αντιμετωπίζονται καχύποπτα από το διεθνές τραπεζικό σύστημα.
Με αυτά τα δεδομένα, η εγχώρια κεφαλαιαγορά στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μπορεί να αυτονομήθηκε και να έκλεισε σε θετικό πεδίο, αλλά δεν έπεισε κανέναν για μία καλή συνέχεια στις επόμενες συνεδριάσεις.
Η αιμορραγία των ξένων συνεχίζεται, αν και την Παρασκευή δεν είχαν καμία ιδιαίτερη δράση, ενώ το εγχώριο χρήμα μοιάζει περισσότερο απονευρωμένο από ποτέ.
Οι εκροές στα μετοχικά αμοιβαία συνεχίστηκαν και την εβδομάδα που πέρασε, αγγίζοντας τις 612 χιλιάδες ευρώ και τα 134 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.
Το γεγονός ότι δεν άλλαξε κάτι στο Χ.Α. τη Παρασκευή, παρά μόνο σε επίπεδο γενικού δείκτη που ενισχύθηκε χλιαρά κατά 0,40%, στις 3.302,46 μονάδες, αποτελεί η ισορροπία μεταξύ των μετοχών που ενισχύθηκαν σε σχέση με αυτές που υποχώρησαν.
Ανοδικά έκλεισαν 127 τίτλοι, έναντι 104 που υποχώρησαν, με θύμα τα small caps, καθώς ο 80άρης έκλεισε στο «κόκκινο» (-0,38%).
Αλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία πρισσότερες από 100 μετοχές έχουν διευρύνει τις απώλειές τους σε σχέση με τα χαμηλά του 2003, δηλαδή τις 1.500 μονάδες!
Η Εθνική βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, με την Goldman Sachs, να «βλέπει» τη μετοχή στα 34 ευρώ από 40 πριν και ουδέτερη σύσταση. Ο τίτλος υποχώρησε κατά 2,52%, στα 27,10 ευρώ.
Σημαντική ήταν η άνοδος για την Πειραιώς σε ποσοστό 3,87%, στα 17,70 ευρώ με 1,33 εκατ. τεμάχια, η Alpha κατά 2,03%, στα 18,06 ευρώ με 766 χιλιάδες τεμάχια και η Eurobank κατά 1,25%, στα 14,58 ευρώ με 1,321 εκατ. τεμάχια.
Αντίδραση βγήκε στη ΔΕΗ, με κέρδη πάνω από 4%, στα 20,10 ευρώ και ΕΧΑΕ, που ενισχύθηκε κατά 1,73%, στα 8,24 ευρώ. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη δεν «έπεισαν».
Νέες πωλήσεις βγήκαν στην Ιντραλότ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο.
Η Emporiki Bank εκτιμά ότι ο ΓΔ βραχυχρόνια εξακολουθεί να κινείται σε υποτιμημένες περιοχές τιμών. Βρίσκεται σε εξέλιξη ανοδική αντίδραση, με πιθανότερο τελικό στόχο την περιοχή των 3.600 - 3.640 μονάδες.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr