Δηλαδή, το μόνο βέβαιο στοιχείο στην αγορά είναι, σύμφωνα με ορισμένους χρηματιστές ότι την επόμενη μέρα οι τιμές θα κατρακυλήσουν κι άλλο!
Πέρα από αυτό καταδεικνύεται ότι οι μετοχές των τραπεζών και άλλων blue chips, με βαρύνουσα σημασία στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη τιμών, ήταν τα πιο δημοφιλή χαρτιά, όχι μόνο κατά τη περίοδο των αγορών, αλλά και κατά τη περίοδο των ρευστοποιήσεων, διότι έχουν σχηματιστεί «ουρές» πιά, εξόδου.
Οι τιμές κτήσης, που σαφώς κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, επιτρέπουν την ευκολία και την άνεση στους πωλητές να προβαίνουν σε απομειώσεις θέσεων από τις 7 Ιουνίου, μέχρι και σήμερα, δεδομένου ότι ο γενικός δείκτης μετράει μόλις δύο ανοδικές αντιδράσεις.
Σημειωτέον ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με το κλείσιμο της Τετάρτης, της δεύτερης συνεδρίασης του Ιουλίου και παράλληλα του δευτέρου εξαμήνου, διαμορφώθηκε στα 26,04 ευρώ, δηλαδή όσο στοίχιζε το 2006 και συγκεκριμένα κατά τη περίοδο που αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Finansbank.
Η εικόνα στο ταμπλό είναι τραγική, καθώς για μία ακόμα συνεδρίαση, 206 μετοχές έκλεισαν στο «κόκκινο», ενώ «επέζησαν» μόνο 39 και συναλλαγές αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, στα 390 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι οι πωλητές βγήκαν επιθετικά.
Για του λόγου το αληθές, για μία ακόμα συνεδρίαση, ο όγκος συναλλαγών στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες ήταν πάνω όχι από 1,1 εκατ. τεμάχια, όπως χθες, αλλά πάνω από 1,6 εκατ. τεμάχια.
Στην ΕΤΕ άλλαξαν χέρια 2,6 εκατ. τμχ, υποχωρώντας από τις 2.30 το μεσημέρι με γοργούς ρυθμούς, γράφοντας στο κλείσιμο πτώση 3,56% και τζίρο 71,5 εκατ. ευρώ.
Τις μεγαλύτερες απώλειες δε, δέχθηκε η μετοχή της Eurobank, υποχώρησε κατά 4,90%, στα 13,58 ευρώ με συναλλαγές 2,3 εκατ. τμχ ή 31,970 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στα επίπεδα του
2004!
Bεβαίως, υπάρχει και συνέχεια.
Τα αρχικά κέρδη της Πειραιώς, καθώς η μετοχή έκανε υψηλό στα 16,90 ευρώ, ήταν η απαρχή μίας ακόμα διόρθωσης για τον τίτλο που έκλεισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στα 15,68 ευρώ, με τη μετοχή να επιστρέφει στον Ιούνιο του 2006. Στη μετοχή διακινήθηκαν 1,7 εκατ. τεμάχια, πραγματοποιώντας τζίρο 29,231 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Alpha Bank πορεύεται πλέον, μετά το κλείσιμο της Τετάρτης, στον Οκτώβριο του 2005. Οι απώλειες ανήλθαν σε 4,44%, κλείνοντας στα 17,20 ευρώ, διακινώντας 1,645 εκατ. τεμάχια με τζίρο 29,180 εκατ. ευρώ.
Και όχι μόνο.
Η μετοχή της Marfin Popular διαπραγματεύεται πλέον σε ιστορικά χαμηλά, όπως νέα χαμηλά σημειώνει και η ΑΤΕ, ενώ το Τ.Τ. εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σταθερά πολύ κάτω από την τιμή εισαγωγής του, τα 13,5 ευρώ, κλείνοντας την Τετάρτη, στα 9,34.
Όσο για τη μετοχή του ΟΤΕ, η γνωμοδότηση της Επ. Κεφαλαιαγοράς ότι δεν υφίσταται θέμα περί δημόσιας πρότασης της Deutsche Telekom (η οποία ελέγχει πάνω από το 20% του Οργανισμού), με το κλείσιμο στα 14,80 ευρώ βρέθηκε στον Μάιο του 2005.
Οι απώλειες για την Coca Cola ανήλθαν σε 4,59%, πιέζοντας τη μετοχή στο 2006, στα 16,22 ευρώ. Κατά τα άλλα, η Ιντρακόμ έκλεισε κάτω από τα 2 ευρώ, στο 1,85, η Μηχανική με απώλειες 5,26%, έκλεισε στα 3,26 ευρώ, τα ΕΛΠΕ βρέθηκαν στα όρια των 8 ευρώ και η Τιτάν, με πτώση 4,07%, στα επίπεδα των 23,60 ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr