Την πληροφορία μεταφέρει κορυφαίος Έλληνας fund manager, αποδίδοντας τους πραγματικούς λόγους της τόσο μεγάλης πτώσης, στον φόβο του πληθωρισμού, στην επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις διαγραφές του δευτέρου τριμήνου και συνολικά του πρώτου εξαμήνου από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς, την έλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και τις δυσκολίες δανεισμού τους, με εντυπωσιακά υψηλά επιτόκια, την καταρράκωση της αγοραστικής δύναμης και την κούρσα της τιμής του πετρελαίου, απότοκος της φημολογίας για χειρουργική στρατιωτική δράση του Ισραήλ κατά του Ιράν, χτυπώντας τις πυρηνικές μονάδες της αραβικής χώρας.
Όλα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στην απομείωση των μετοχικών αξιών, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, που οι διακυμάνσεις της εγχώριας κεφαλαιαγοράς συνδέονται περισσότερο με αυτές των αναδυομένων χρηματιστηρίων.
Αλλωστε, οι απώλειες του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης νωρίτερα την Τρίτη, ξεπερνούσαν το 6%. Πρόκειται για μία αγορά στην οποία έχει έκθεση η Εθνική Τράπεζα, μέσω της Finansbank, στην οποία φιλοδοξεί να εισέλθει δυναμικότερα και η Eurobank.
Η «Σοφοκλέους», ως κομμάτι του ντόμινο της πτώσης καλείται να διαχειριστεί τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με αποκορύφωμα το σκάνδαλο της Siemens και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας εν μέσω διεθνούς κρίσης, καθώς θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2008.
Η εικόνα στο ταμπλό είναι πέρα για πέρα αποκαρδιωτική. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 228 υποχώρησαν, 23 ενισχύθηκαν και 29 παρέμειναν αμετάβλητες, με την αξία των συναλλαγών αστεία και πάλι, στα 286 εκατ. ευρώ, με μόλις 11 εκατ. ευρώ «πακέτα».
Ο μεγαλύτερος τζίρος όμως, έγινε στα χαρτιά του 20άρη. Και ειδικά στις τράπεζες. ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς πραγματοποίησαν όγκους πάνω από 1 εκατ. τεμάχια, με τους χρημτιστές να κάνουν ανοιχτά λόγο για «ξεπούλημα»!
Στην Εθνική, που έκλεισε με κάθετη πτώση 5,66%, στα 27 ευρώ, σε νέα χαμηλά από τον Ιούλιο του 2006, έγινε ο μεγαλύτερος τζίρος με 48 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 18 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 24/6 του 2008 και πριν από τότε, τον Ιούλιο του 2006.
Οι απώλειες για τη μετοχή ανήλθαν σε 6,25% με τζίρο 21 εκατ. ευρώ. Νέα μεγάλη πτώση σημειώθηκε στην Πειραιώς σε ποσοστό 5,43%, στα 16,40 ευρώ ενώ φέτος βρέθηκε και χαμηλότερα, στα 16,30 ευρώ με το χαμηλό των 52 εβδομάδων όμως, να εντοπίζεται στα όρια των 16 ευρώ.
Στη μετοχή πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 19,3 εκατ. ευρώ. Κάθετη πτώση σε ποσοστό 5,435 σημειώθηκε στην Eurobank, με τη μετοχή να κλείνει στα χαμηλά των 14,28 ευρώ (επίπεδα 2005) και τζίρο 19,1 εκατ. ευρώ.
Πέρα από αυτά, η μετοχή της Marfin Popular έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά, στα 4,40 ευρώ και πτώση 5,17%.
Κλείσιμο στα 20 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, που υποχώρησε πάνω από 9%, ενώ στη περιοχή του Ιουλίου 2006 βρέθηκε ο τίτλος της Coca Cola, που υποχώρησε κατά 1,73%, στα 17 ευρώ. Σημειωτέον, ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου την 31η Ιουλίου.
Ασχημη μέρα ήταν η Τρίτη για την Τιτάνα, που πλέον διαπραγματεύεται κάτω από τα 25 ευρώ και συγκεκριμένα στα 24,60 ευρώ, την Ιντραλότ που υποχώρησε στα 10,28 ευρώ με πτώση 5,69%, τον Μυτιληναίο που βρέθηκε στα 6,74 ευρώ υποχωρώντας κατά 8,42%.
Μικρές ήταν οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ, που έκλεισε λίγο πάνω από τα 22 ευρώ, ενώ η ΕΧΑΕ, μετά το χθεσινό sell off, αντέδρασε, με κέρδη 1%, στα 8,08 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr