Η καχυποψία για τη συνέχεια υπάρχει. Το ακριβό πετρέλαιο, που έπιασε και τα 142 δολάρια το βαρέλι, ο φόβος των νέων διαγραφών από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού, οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται για τις τράπεζες από την επικείμενη άνοδο των επιτοκίων, αλλά και για τις επιχειρήσεις και κατά πόσο αυτές θα ανταποκριθούν στην κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεών τους, αποτελούν τα σημαντικότερα αγκάθια που βλέπουν οι αναλυτές και προετοιμάζουν κατάλληλα την επενδυτική κοινότητα παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, η ανησυχία να μην βγει ο προϋπολογισμός του 2008, οδηγώντας το οικονομικό επιτελείο σε αναθεωρήσεις στόχων και προβλέψεων, είναι αποτέλεσμα της κρίσης που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία.
Τα δε funds, προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα, βγαίνουν από αγορές που πραγματικά γράφουν κέρδη και υπεραξίες.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ήταν μία από αυτές. Λόγω της θέσης του το Χ.Α., που βρίσκεται πολύ κοντά στις αναδυόμενες οικονομίες και αγορές των Βαλκανίων και της Αν. Ευρώπης, οι ξένοι έπαιρναν εκ του ασφαλούς ρίσκο σε εταιρείες που είχαν παράλληλα θέση στις προαναφερόμενες αγορές.
Τα προβλήματα στο δανεισμό που αντιμετωπίζουν πλέον οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, πέρασαν στις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ δεν φείδεται προβλημάτων πια και η Ελλάδα.
Παρά ταύτα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε σε θετικό πεδίο την Δευτέρα (που ήταν και η τελευταία συνεδρίαση του εξαμήνου), προκαλώντας προσδοκίες, σε επίπεδο δείκτη, για τον Ιούλιο, αφού σημαντικό μέρος της κρίσης φαίνεται ότι έχει ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις των εισηγμένων στο ταμπλό. Αγοραστές δύσκολα βγαίνουν. Οι πωλητές κρατούν ακόμα, αλλά η λογική υπαγορεύει κάποιες αντιδράσεις εν μέσω bear market rally.
Το κλείσιμο της Δευτέρας βρήκε την αγορά στις 3.439,71 μονάδες (κινήθηκε και ψηλότερα, στις 3.445, με χαμηλό ημέρας στις 3.356) και άνοδο 0,45%. Το θετικό πρόσημο ενίσχυσε το γύρισμα σε κέρδη της Εθνικής και της Alpha Bank. Πλην όμως, η εικόνα στο ταμπλό είναι απογοητευτική. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 145 υποχώρησαν, 86 ενισχύθηκαν και 48 παρέμειναν αμετάβλητες.
Όσο για τις συναλλαγές; Ούτε κουβέντα να γίνεται.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 282,253 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 47,384 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Που σημαίνει δηλαδή ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 234,8 εκατ. ευρώ. Με χαμηλό στα 27,82 ευρώ, η μετοχή της ΕΤΕ, στο τέλος, έκλεισε στα 28,62 ευρώ, πραγματοποιώντας διακύμανση 4,70%, με όγκο 1,365 εκατ. τεμάχια.
Κέρδη 2,35% σημείωσε η μετοχή της Alpha, το 4% της οποίας πέρασε σε sovereign fund του Εμιράτου του Κατάρ. Βεβαίως, η μετοχή βρέθηκε στα χαμηλά των 18,40 ευρώ, κλείνοντας στα 19,20 ευρώ, διακινώντας 861 χιλιάδες τεμάχια.
Από νωρίς «αυτονομήθηκαν», κινούμενες σε θετικό πρόσημο, οι μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς, κλείνοντας με κέρδη 1,75%, στα 15,10 ευρώ και 2,13%, στα 17,26 ευρώ.
Από εκεί και πέρα στα θετικά περιλαμβάνεται το μηδενικό κλείσιμο του ΟΤΕ, στα 16 ευρώ, τα κέρδη κατά 2,49% της Coca Cola, στα 17,30 ευρώ με μεγάλο όγκο 1,6 εκατ. τεμαχίων, ο περιορισμός των αρχικών απωλειών στον ΟΠΑΠ (έχανε πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα) και το αμετάβλήτο κλείσιμο της ΔΕΗ, στα 22 ευρώ. Δεν περνάει ακόμα απαρατήρητο το θετικό πρόσημο της Αγροτικής, στα 2,29 ευρώ.
Στον αντίποδα, πρωταθλητής των απωλειών ήταν η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία παρακολουθεί καθημερινά την απώλεια μεριδίων αγοράς. Χαρακτηριστικά, το πακέτο των 16,5 εκατ. τεμαχίων στην Alpha Bank, έγινε εξωχρηματιστηριακά.
Και ακόμα, σχολιάζουν χρηματιστές, δεν έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, οι πλατφόρμες των μεγάλων διεθνών τραπεζών, οι οποίες θα διαθέτουν και αποθετήρια για τις εκκαθαρίσεις των συναλλαγών. Οι απώλειες για την ΕΧΑΕ ξεπέρασαν το 8%, κλείνοντας στα 8 ευρώ και με συναλλαγές 1,543 εκατ. τεμαχίων.
Στο «κόκκινο» έκλεισε η Κύθπρου με πτώση πάνω από 3%, στα 7,74 ευρώ, παρά το γεγονός ότι πάτησε πόδι με εξαγορά στη Ρωσία. Δυσμενώς στη περιφέρεια επέδρασε η αναστολή διαπραγμάτευσης της Λανέ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr