Ήδη, οι μετοχές των τραπεζών έχουν χάσει μέσα σε δέκα συνεδριάσεις, -που ο γενικός δείκτης έχει υποστεί σημαντική καθίζηση, κινούμενος σε νέα χαμηλά έτους, αγγίζοντας επίπεδα που θυμίζουν το καλοκαίρι του 2006-, σε κεφαλαιοποίηση περίπου 1 με 1,5 δισ. ευρώ.
Η δε κεφαλαιοποίηση της Coca Cola έχει μειωθεί περίπου κατά 3 δισ. ευρώ! Σημειωτέον ότι τα ξένα funds έχουν χαμηλές τιμές κτήσης σε ελληνικές μετοχές και ειδικά στα τραπεζικά blue chips, οπότε ρευστοποιούν ακόμα με ασφάλεια.
Επιπρόσθετα, όπως εξηγούν οι χρηματιστές, σπεύδουν στην αποκομιδή ρευστότητας ούτως ώστε να λάβουν θέση εγκαίρως, στο ενδεχόμενο ομαλοποίησης των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές και ειδικά στις ώριμες.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα... άσχημα μαντάτα από το εξωτερικό. Οι ξένοι οίκοι ανησυχούν για νέες μεγάλες διαγραφές εκ μέρους των επενδυτικών τραπεζών και στο δεύτερο τρίμηνο.
Το αποτέλεσμα είναι οι δείκτες των ώριμων χρηματιστηρίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη να διαπραγματεύονται στο βαθύ κόκκινο με απώλειες που υπερβαίνουν τη μία ποσοστιαία μονάδα και τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν στο Χ.Α., η πλειοψηφία έκλεισε με απώλειες, 124, έναντι 103 που ενισχύθηκαν. Πλην όμως, στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις βγήκαν κάποιες εντολές αγορών (leeman.
Η είδηση της ημέρας στο Χ.Α. είναι ότι η μετοχή της Εθνικής έσπασε τα χαμηλά 52 εβδομάδων κλείνοντας στα 29,84 ευρώ και με όγκο 2,6 εκατ. τεμαχίων. Οι ποσοστιαίες απώλειες για τη μετοχή ανήλθαν σε 2,10%.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές συγκρίνουν τον τρέχοντα μήνα με αντίστοιχους παρελθόντων ετών και αυτό που προκύπτει είναι ότι στην ΕΤΕ συντελείται μεγαλύτερος τζίρος των τελευταίων 16 ετών!
Σημειωτέον, ότι τα προηγούμενα χαμηλά για την Εθνική ήταν τα 30,10 ευρώ. Κάθετη πτώση και για την Πειραιώς σε ποσοστό 2,04%, στα 18,24 ευρώ, με τα χαμηλά 52 εβδομάδων να εντοπίζονται στα επίπεδα των 36 ευρώ.
Αμετάβλητη έμεινε η μετοχή της Alpha, στα 19,40 ευρώ με χαμηλό 52 εβδομάδων, στα 19,10, ενώ σε θετικό πρόσημο πέρασε η Eurobank, σημειώνοντας άνοδο 1,96%, στα 16,64 ευρώ και χαμηλό κοντά στα 16.
Νέα πτώση σημείωσαν Κύπρου και Marfin Popular κατά 1,23%, στα 8,04 ευρώ και κατά 1,20%, στα 4,94 ευρώ αντίστοιχα.
Καθίζηση υπέστη και η Coca Cola, η οποία μία εβδομάδα μετά τις αναθεωρήσεις προς στα κάτω των προβλέψεών της για τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης δεν μπορεί να «σηκώσει κεφάλι».
Η μετοχή διαπραγματεύεται πλέον στα όρια των 19 ευρώ σημειώνοντας πτώση πάνω από 4% και σημαντικό όγκο άνω του 1 εκατ. τεμαχίων.
Εγχώριοι και ξένοι επενδυτές πουλούσαν ΔΕΗ, που υπέστη πτώση 2,84% (στα 20,4 ευρώ), ΕΥΔΑΠ κατά 3,64%, Folli Follie κατά 4,29%, ΤΕΡΝΑ κατά 5,13%, Aegean (επηρεάζεται από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου) κατά 3,59% και Μαίλλης κατά 5,4%.
Εντολές αγορών βγήκαν στη Motor Oil, η οποία εξαγόρασε το ποσοστό της Iberdrola στην Korinthos Power, μπαίνοντας δυναμικά στον ενεργειακό κλάδο, στον Βασιλόπουλο και τον ΟΠΑΠ. Καλά στάθηκε στο ταμπλό η μετοχή της ΕΧΑΕ, παρά την απώλειες του Χρηματιστηρίου της Λουμπλιάνα (Σλοβενία), με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 0,39%, στα 10,32 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr