Τη χαριστική βολή στις αγορές έδωσε ο πρόεδρος της Fed κ. Μπεν Μπερνάνκι, o oποίος προειδοποίησε μετά τον διοικητή της ΕΚΤ κ. Τρισέ, ότι αν παρατηρηθούν πληθωριστικές εξάρσεις θα προβεί σε αύξηση του επιτοκίου του δολαρίου.
Οι αγορές με το που πληροφορήθηκαν τα «μαντάτα» κατέρρευσαν! Μόνο στη Κίνα, οι απώλειες άγγιξαν το 9%, ενώ στην Ευρώπη η αντίδραση των ήταν μάλλον ψύχραιμη, με το μέγεθος της πτώση κοντά στη μισή ποσοστιαία μονάδα.
Στην Αθήνα οι πωλητές και οι σορτάκηδες βρήκαν για μία ακόμα φορά την ευκαιρία να βγάλουν μεροκάματο, στέλνοντας τον δείκτη 75 μονάδες πιο κάτω σε σχέση με τη Δευτέρα και 202 μετοχές στο «κόκκινο».
Η αγορά έκλεισε την Τρίτη στις 3.925,77 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,88%. Όσο για τον τζίρο, για μία ακόμα φορά ήταν υποτονικός, στα 262,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,8 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.
Tρόπους προστασίας από τη μεγάλη διόρθωση που συντελείται για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στο Χ.Α. αναζητούν οι επενδυτές.
«Είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης με τους πελάτες μας», αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τ. Ζαμάνης.
«Η αγορά ακολουθεί τα χνάρια των διεθνών χρηματιστηρίων που έχουν επηρεαστεί από τη ξέφρενη κούρσα της τιμής του πετρελαίου, τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη για αύξηση των επιτοκίων και τις προειδοποιήσεις των μεγάλων επενδυτικών ομίλων για νέες διαγραφές».
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη, «για όσους σκοπεύουν το πως να διαθέσουν τη ρευστότητά τους ενδείκνυνται τοποθετήσεις στα επίπεδα αυτά.
Διαφορετικάοι κινήσεις short σε μετοχές του δείκτη μπορούν να περιορίσουν τις απώλειες από τις διακυμάνσεις στην αγορά από την αρχή του χρόνου κι έπειτα». Ισχυρό είναι το πλήγμα που δέχθηκαν όλοι οι κλάδοι και όλες οι κατηγορίες μετοχών, είτε blue chips ήταν αυτά, είτε small caps.
«Είναι προφανές ότι ο 20άρης δεν είναι της μόδας», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Λευτάκης.
«Έχει βγει προσφορά στις τράπεζες. Οι ξένοι έχουν το 25 με 35% των χαρτοφυλακίων τους σε τράπεζες. Με όλα όσα συμβαίνουν διεθνώς θέλουν να απμπλακούν. Σε δεύτερο χρόνο και όταν κοπάσει η κρίση, οι ξένες τράπεζες θα μπορούσαν να ήταν ελκυστικότερες», σχολιάζει ο γνωστός χρηματιστής ο οποίος εντοπίζει παράλληλα, «ευκαιρίες στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και αυτό το γνωρίζουν οι ξένοι οίκοι και funds».
Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν για μία ακόμα φορά οι τράπεζες. Οι ξένοι μεθοδικοί πωλητές, δεν τό χουν σε τίποτα να αδειάζουν θέσεις που από το 2003 τούς δίνουν κέρδη.
Πτώση 3,29% σημείωσε η Πειραιώς, κλείνοντας στα όρια των 20 ευρώ με όγκο που ξεπέρασε το 1 εκατ. τεμάχια.
Οι απώλειες της Κύπρου διαμορφώθηκαν σε 1,96%, στα 9 ευρώ με 1,353 εκατ. τεμάχια, της Alpha σε 2,31%, στα 21,14 ευρώ με 729 χιλιάδες, της ΕΤΕ κατά 1,22%, στα 32,50 ευρώ με 930 χιλιάδες τεμάχια και της Eurobank κατά 2,97%, στα 16,96 ευρώ με 970 χιλιάδες τμχ.
Κάθετη πτώση σημείωσε και η μετοχή της Marfin Popular σε ποσοστό 3,02%, στα 5,14 ευρώ με όγκο άνω των 2 εκατ. τεμαχίων.
Από εκεί και πέρα με μεγάλο όγκο υποχώρησε η μετοχή της ΕΧΑΕ σε ποσοστό 6,48%, στα 10,10 ευρώ και συναλλαγές 1,576 εκατ. τεμαχίων, στο3,60% υποχώρησε η ΕΧΑΕ, παρά τις νέες δουλειές στο Βιτνάμ, στα 10,72 ευρώ με 834 χιλιάδες τμχ, πτώση 4,90% για τον Μυτιληναίο, στα 7,76 ευρώ, κατά 6,07% η Ιντρακόμ, στα 2,32 ευρώ, κατά 1,79% η Coca Cola στα 27,50 και κατά 3,18% η Μηχανική, στα 4,26 ευρώ.
Κάθετη πτώση και για τον ΟΤΕ, σε ποσοστό 3,17%, στα 17,10 ευρώ, ενώ από τον 20άρη ξεχώρισε μόνο ο ΟΠΑΠ που έκλεισε με άνοδο 0,89%, στα 24,86 ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr