Αν και το καλοκαίρι έχει... δρόμο ακόμα, οι αναλυτές ανησυχούν για την εταιρική κερδοφορία στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι ο πήχης των αποτελεσμάτων στο περσινό πρώτο εξάμηνο έχει ανέβει. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2007 οι εισηγμένες σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη στην ιστορία του Χ.Α.
Φέτος λοιπόν, τί θα γίνει;
Στα αποτελέσματά τους, οι βιομηχανικές και οι εμπορικές εταιρείες δικαιολογούν την καθίζηση στα κέρδη τους, επικαλούμενες την ύφεση διεθνώς, τις ανισορροπίες των νομισμάτων, την αύξηση του κόστους λόγω της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών, τον περιορισμό της κατανάλωσης, αλλά και μια σειρά από εγχώριους λόγους, όπως οι απεργίες στα λιμάνια.
Οπότε, οι αναλυτές προετοιμάζουν την αγορά αναλόγως για τις επόμενες εταιρικές περιόδους...
Παρά τη πτώση της Εθνικής πάνω από 3%, με κλείσιμο στα 35,40 ευρώ και όγκο 1,6 εκατ. τεμαχίων, η αντίδραση μετοχών, όπως του ΟΠΑΠ (1,98%), της Alpha (3,54%), o εκμηδενισμός των απωλειών στην Πειραιώς, τα κέρδη στην ΕΧΑΕ και το θετικό πρόσημο στην Eurobank, συνέβαλαν στο «μάζεμα» της αγοράς και στην αναπτέρωση του ηθικού.
Οι ελπίδες θα ήταν περισσότερο βάσιμες, αν υπήρχαν και οι συναλλαγές εκείνες που να έπειθαν για την αλλαγή της τάσης. Μάταια όμως... Ο συνολικός τζίρος στο Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 263,077 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,1 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 242 με 243 εκατ. ευρώ.
Το γύρισμα των προαναφερόμενων μετοχών έδωσε ώθηση σε μετοχές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων. Με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, αναλυτές σχολιάζουν ότι είναι αναμενόμενο να επιχειρηθεί βελτίωση των αποτιμήσεων σε τίτλους εταιρειών που εμφάνισαν αξιόλογα μεγέθη στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, από τις μετοχές που διακινήθηκαν, υποχώρησαν 126, αλλά 102 ενισχύθηκαν και 60 παρέμειναν αμετάβλητες. Από τα small caps εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τις μετοχές των Λύκος, Καράτζης, Folli Follie, ΕΛΒΕ κ.ά.
Πτώση σχεδόν 7% σημείωσε η μετοχή της MIG, που έκλεισε στα 6,12 ευρώ, του Υγεία κατά 5,09%, στα 4,10 ευρώ. Συνεχίστηκαν επίσης, οι πιέσεις στη Motor Oil, που, όμως, προς στο τέλος περιορίστηκαν, με τη μετοχή να κλείνει με απώλειες 1,41%, στα 15,38 ευρώ.
Οι δύο πρώτες δέχθηκαν πιέσεις, παρά το γεγονός ότι ενετάχθησαν στον MSCI και από τη στιγμή που θεωρήθηκε ως δεδομένο ακολουθήθηκε η γνωστή συνταγή του profit taking.
Για δε τη Motor Oil οι εντολές πώλησης συνδέθηκαν με την έξοδό της από τον MSCI, αλλά και την υπεραπόδοση του περασμένου διαστήματος. Αγορές βγήκαν στην ΕΧΑΕ, έπειτα από τη διατήρηση σε σύσταση αγοράς εκ μέρους της Merrill Lynch.
Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 1,30%, στα 12,50 ευρώ και όγκο 532 χιλιάδων τεμαχίων. Αξιοσημείωτη, τέλος, ήταν η άνοδος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε ποσοστό 1,98%, στα 25,70 ευρώ, αντίδραση που συνδέεται με τις ρευστοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και της διάθεσης της διοίκησης του Οργανισμού να προχωρήσει σε περικοπές κόστους.
Την ίδια ώρα, σε αλλαγές στη μεθοδολογία αποτίμησης προχώρησε η Merrill Lynch γεγονός που επηρεάζει και τις συστάσεις που δίνει ο οίκος για τις ελληνικές μετοχές.
Πιο αναλυτικά, πλέον ο οίκος στις μετοχές που δίνει σύσταση αγοράς περιμένει απόδοση από 10% έως και 70%, για τις μετοχές που δίνει ουδέτερη σύσταση περιμένει τουλάχιστον ίση απόδοση με αυτή της αγοράς και μέχρι 30% πάνω από της αγοράς.
Για όσες έχει δώσει σύσταση υποαπόδοσης αυτές είναι οι λιγότερες ελκυστικές μετοχές και θα έχουν απόδοση χειρότερη από αυτή της αγοράς τουλάχιστον κατά 20%. Έτσι για τις ελληνικές μετοχές γίνονται οι ακόλουθες αλλαγές:
Η μετοχή της Alpha Bank υποβαθμίζεται σε ουδέτερη σύσταση από αγορά, της Coca Cola σε υποαπόδοση από ουδέτερη, της Eurobank σε υποαπόδοση από ουδέτερη, της ΕΛΠΕ από πώληση σε υποαπόδοση, της ΕΧΑΕ, της Motor Oil και της Εθνικής Τράπεζας παραμένει αγορά, του ΟΠΑΠ από ουδέτερη γίνεται υποαπόδοση, του ΟΤΕ παραμένει αγορά, της ΔΕΗ από ουδέτερη αλλάζει σε υποαπόδοση και της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr