Παρήγορο σημάδι αποτελεί το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α. «γύρισε» από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 4.122 μονάδων, για να κλείσει σχετικά κοντά στα επίπεδα κλεισίματος την Τρίτη, στις 4.151,36 μονάδες και απώλειες 0,34%.
Η αιτία της πτώσης των αγορών στην Ευρώπη αποτελεί η κούρσα του πετρελαίου που ξεπερνάει τα 130 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα να θίγονται τόσο μιά σειρά από κλάδους, όσο και η ίδια η οικονομία της ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, οι προειδοποιήσεις μεγάλων εταιρειών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης για άσχημο δεύτερο τρίμηνο του 2008, αποτελούν προάγγελο μείωση της κατανάλωσης, κάτι που ερμηνεύεται ως επιβράδυνση των οικονομιών.
Στην Αθήνα, τα εταιρικά αποτελέσματα, όσα ανακοινώνονται αυτές τις μέρες δεν ενθουσιάζουν τους αναλυτές και τους επενδυτές.
Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τον χρηματιστηρικό εκπρόσωπο της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Φέγγο, «αναλώνονται σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις, αξιοποιώντας το Τ+3, ενώ περιμένουν, προφανώς να αγοράσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Η κίνηση του Dow στις 13.000 μονάδες και του Dax στις 7.500 μονάδες το περασμένο διάστημα, θα έπρεπε να οδηγήσει την αγορά μας στις 4.500 μονάδες, κάτι το οποίο δεν έγινε.
Όσο η αγορά παραμένει κάτω από τις 4.170 μονάδες, οι στηρίξεις βγαίνουν χαμηλότερα, στις 4.050. Αν οι διεθνείς αγορές διορθώσουν κατά 4 % με 5%, τότε δεν είναι διόλου απίθανο, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. να προσεγγίσει τα προηγούμενα χαμηλά των 3.750 μονάδων».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Β. Βλασταράκης στεκέται στις προειδοποιήσεις δευτέρου τριμήνου των εταιρειών, που αναγγέλουν άσχημα αποτελέσματα και στη «κούρσα» της τιμής του πετρελαίου σχολιάζοντας πως, «η μιζέρια κρατάει έξι μήνες τώρα και δεν φαίνεται προς στο παρόν να αλλάζει κάτι».
Με εξαίρεση την Alpha Bank, μεγάλη ήταν η υποχώρηση των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών.
Παράλληλα, περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες στον ΟΤΕ (παρά την έξοδο σημαντικών funds, που ως μέτοχοι μειοψηφίας είδαν ότι δεν ευνοούνται από το deal του Δημοσίου με την Deutsche Telekom), ενώ Coca Cola, Τιτάν, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Mυτιληναίος συνέβαλαν στο να «μαζευτεί» η αγορά από τα χαμηλά των 4.122 μονάδων.
Αξιοσημείωτο γεγονός την Τετάρτη ήταν ο χαμηλός όγκος στις δεικτοβαρείς μετοχές και ειδικά στις τράπεζες. Η μετοχή της Κύπρου υποχώρησε πάνω από 3%, στα 8,36 ευρώ με περίπου 1 εκατ. τεμάχια, της ΕΤΕ κατά 1,48%, στα 33,30 ευρώ με 831 χιλιάδες τεμάχια, της Πειραιώς κατά 2,73%, στα 21,40 ευρώ με 787 χιλιάδες και της Eurobank κατά 1,75%, στα 18 ευρώ με 833 χιλιάδες τεμάχια.
Εντολές αγορών βγήκαν στην Alpha Bank, αλλά ήταν περιορισμένου εύρους. Πάντως, ήταν αρκετές για να δώσουν θετικό πεδίο στη μετοχή που ενισχύθηκε κατά 0,88%, στα 23 ευρώ και συναλλαγές 532 χιλιάδων τεμαχίων.
Outperform συμπεριφορά, έπειτα από τις αναβαθμίσεις ξένων οίκων, είχε η Motor Oil, που σημείωσε κέρδη 3,50%, στα 16,56 ευρώ και όγκο 339 χιλιάδων τεμαχίων. Κατά 1,07% ενισχύθηκε ο Τιτάνας, στα 30,32 ευρώ (υψηλό μέρισμα και προσδοκίες για λύση στο θέμα της μονάδας στην Φλόριδα των ΗΠΑ).
Κέρδη 2,55% για τη Σιδενόρ, στα 11,28 ευρώ, έπειτα από τις αλλεπάλληλες ρευστοποιήσεις των περασμένων ημερών, κατά 1,155 ενισχύθηκε η ΕΛΤΕΧ, με τη Citigroup να καλεί τους επενδυτές να τοποθετηθούν στη μετοχή λόγω καλών αποτελεσμάτων.
Αντίδραση και κέρδη 1,93% για τον Μυτιληναίο, στα 8,44 ευρώ, έπειτα από την έντονη πτώση της Τρίτης,διακινώντας 694 χιλιάδες τεμάχια.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr