Μικρού εύρους ήταν οι εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που κινήθηκαν στα 4,96 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνολική εικόνα από την αρχή της χρονιάς στα 100,87 εκατ. ευρώ.
Στην Ευρώπη, η εταιρική κερδοφορία και τα deals αποτελούν τους βασικότερους λόγους που πήραν τα πάνω τους οι αγορές.
Στην Αθήνα, από τη μία η λήξη των παραγώγων και από την άλλη το τεχνικό ζήτημα της αποκοπής των μερισμάτων, συνετέλεσαν στη μία ακόμα διόρθωση της αγοράς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρά την πτώση του γενικού δείκτη, η πλειοψηφία των μετοχών ενισχύθηκε, 135, έναντι 84 που υποχώρησαν και 60 που παρέμειναν αμετάβλητες.
Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 415 εκατ. ευρώ, αλλά τα 54 εκατ. ευρώ ήταν «πακέτα» (με σημαντικότερο το 1,9 εκατ. τεμάχια στη Λυμπέρης, μετοχές που κατείχε ο εφοπλιστής κ. Ν. Πατέρας και τις πούλησε στον εκδότη κ. Αντ. Λυμπέρη), οπότε ο καθαρός τζίρος άγγιξε περίπου τα 360 εκατ. ευρώ.
Πολύς ντόρος έγινε σήμερα με το ΣΜΕ του FTSE 20. Τα παράπονα επενδυτών και χρηματιστών είναι πολλά και συνδέονται με το μέρισμα της Εθνικής Τράπεζας.
Πιο αναλυτικά, μέχρι χθες (Πέμπτη) οι επενδυτές αλλά και σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας δεν θα υπήρχε υποχρέωση επανεπένδυσης του μερίσματος ύψους 1 ευρώ.
Σήμερα όμως έγινε γνωστό πως η επανεπένδυση είναι υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει καθαρή εκροή κεφαλαίου (cash out flow) και έτσι ενώ μέχρι χθες το Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης σειράς Ιουνίου επί του δείκτη FTSE 20 είχε προεξοφλήσει εκροή 1,40 ευρώ και ήταν 50 μονάδες χαμηλότερα από την τιμή του δείκτη, σήμερα έχει καλύψει μεγάλο μέρος του discount.
Έτσι επενδυτές που είχαν παίξει short το συμβόλαιο βρέθηκαν να χάνουν 20 μονάδες (από 2.200 μονάδες τώρα 2.220) καθώς η μη υποχρεώση στην επανεπένδυση έγινε υποχρέωση.
Στο μεταξύ, ανεπιτυχής ήταν η δεύτερη προσπάθεια υπέρβασης της αντίστασης των 4.300 μονάδων (σημαντικό ρόλο παίζει η αποκοπή μερισμάτων δεικτοβαρών μετοχών), σημειώνει η Emporiki Βank στην εβδομαδιαία της τεχνική ανάλυση για τον γενικό δείκτη.
Για να παραμείνει αλώβητη η ανοδική τάση, θα πρέπει ο γδ να παραμείνει υψηλότερα των στηρίξεων στις 4.190 μονάδων και (ιδιαίτερα) των 4.120 μονάδων.
Η ΑΧΕ διατηρεί την άποψη ότι βραχυπρόθεσμα (2-3 εβδομάδες) δεν μπορεί να αποκλεισθεί μια πτωτική κίνηση, που θα επιβεβαιώσει την αντοχή σημαντικών στηρίξεων, αλλά σε ορίζοντα 2-3 μηνών θεωρεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες υπέρβασης των 4.300 και προσέγγισης των 4.500 μονάδων.
Προς στο κλείσιμο πάντως, οι απώλειες της Εθνικής περιορίστηκαν και από τα χαμηλά των 33,96 ευρώ, έκλεισε στα 34,56 ευρώ, διακινώντας 2,7 εκατ. τεμάχια.
Μεγάλες ήταν οι απώλειες για την Marfin Popular, που υποχώρησε σε ποσοστό 3,67%, στα 5,78 ευρώ, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων για την καθαρή κερδοφορία φέτος.
Στη μετοχή άλλαξαν χέρια περισσότερα από 7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,17% για τη μετοχή της Κύπρου, που έκλεισε στα 9 ευρώ, κατά 2,03% υποχώρησε η Eurobank, στα 18,30 ευρώ (ξένος ο πωλητής), κατά 1,91% υποχώρησε η Alpha, στα 22,54 ευρώ, ενώ αντέδρασε, έστω και οριακά η Πειραιώς, που ενισχύθηκε κατά 0,18%, στα 22,84 ευρώ, με όγκο 1,005 εκατ. τεμάχια.
Απώλειες, λόγω αποκοπής μερίσματος, σε ποσοστό 2,76% σημείωσε ο τίτλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, που έκλεισε στα 14,10 ευρώ, ενώ έφτασε να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τα 14 ευρώ.
Η εικόνα άλλαξε και για άλλες μετοχές του 20άρη που διαμορφώθηκαν σε αρνητικό έδαφος, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι Ιντραλότ, Μυτιληναίος, Πετρέλαια, Coca Cola. Από τα Small Caps, τη διαφορά έκανε η Unibrain, που τελεί εν αναμονή της εισαγωγής των νέων μετοχών από τη συγχώνευση με την Hellas On Line.
Τα κέρδη ανήλθαν σε 19,38 ευρώ. Αντίδραση σημείωσαν ακόμα, οι μετοχές των Σάνυο (6,76%), Ρίλκεν (6,73%), FG Europe (5,94%), Εurodrip (5,43%, σημαντικά τα κέρδη πρώτου τριμήνου) και Μαϊλλης 5,38% (στα 0,98 ευρώ).
Γ. Κατικάς - Στ. Κ. Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr