Η οικονομική κατάσταση διεθνώς προβληματίζει τους αναλυτές, τη στιγμή που το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 125 δολάρια το βαρέλι και τα στοιχεία από την πιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέρα με τη μέρα είναι όλο και πιο άσχημα.
Στην Αθήνα, επηρεάστηκε δυσμενώς στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο τραπεζικός κλάδος.
Διαχειριστές
Αν η στάθμιση των τραπεζών στον γενικό δείκτη διαμορφώνεται κοντά στο 40%, οι εγχώριοι θεσμικοίέχουν μειώσει το ποσοστόαυτό κάτω από 30% στα μετοχικά χαρτοφυλάκιά τους για την Ελλάδα. Την άποψη αυτή εκφράζει μιλώντας στο «R» ο γενικός διευθυντής της Αττικής ΑΕΔΑΚ κ. Θ. Κρίντας, λέγοντας πως έχουν επιβραβευθεί με καλές αποδόσεις όσοι διαχειριστές από την αρχή του χρόνου ακολούθησαν συντηρητική στρατηγική.
Παράλληλα, ο κ. Κρίντας σημειώνει ότι πολλοί θεσμικοί έχουν υποεπενδυθεί πιά στα επίπεδα μεταξύ 65% έως 75%, όταν πριν το τέλος του 2007 οι αντίστοιχες θέσεις σε μετοχές άγγιζε και το 97%. «Το volatility στις αγορές δεν έχει τελειώσει», υποστηρίζει ο ίδιος.
«Αυτό που γίνεται πια είναι ότι οι αγορές αποτιμούν τη κρίση με μεγαλύτερη ψυχραιμία την κρίση. Βεβαίως από τα τέλη Ιουλίου και όταν θα έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής η εικόνα του πρώτου εξαμήνου θα μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για την έκταση του προβλήματος».
Την ίδια ώρα, η Emporiki Bank στην εβδομαδιαία της τεχνική ανάλυση για τον γενικό δείκτη θεωρεί ότι η ήπιας μορφής υποχώρηση των τελευταίων συνεδριάσεων έχει χαρακτηριστικά βραχύβιας διόρθωσης και δεν απειλεί -προς το παρόν- την ανοδική τάση του τελευταίου διμήνου.
Η ΑΧΕ διατηρεί την άποψη ότι σταδιακά -στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου- θα επεκταθεί η ανοδική κίνηση προς την ευρύτερη περιοχή των 4.500 μονάδες. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη ανάλυση, ο ΓΔ πλαγιολίσθησε, κλείνοντας το χάσμα τιμών στις 4.215 μονάδες.
Η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη και προς το παρόν αντιμετωπίζεται ως διορθωτική κίνηση του κύριου ανοδικού κύματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΧΕ, σε ορίζοντα τριμήνου υπάρχουν περιθώρια ανόδου προς την ευρύτερη περιοχή των 4.500μ. Υπενθυμίζει ότι το «υπεραιαισιόδοξο» σενάριο, το οποίο δεν υιοθετεί προς το παρόν, αναφέρεται στη προσέγγιση των 4.800 μονάδων.
Το απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο θεωρεί ότι έχει λίγες πιθανότητες επαλήθευσης, αναφέρεται σε κορύφωση της ανοδικής κίνησης στις 4.300 μονάδεςκαι στη συνέχεια υποχώρηση στη στήριξη των 3.900 μονάδων. Ως θετική εξέλιξη καταγράφεται η μείωση του όγκου των συναλλαγών στις πτωτικές συνεδριάσεις.
Λ. Λαυρεντιάδης
Στο Χ.Α. από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η πλειοψηφία υποχώρησε, 143, έναντι 82 ανοδικών και 56 αμετάβλητων. Η αγορά πραργματοποίησε χαμηλό στις 4.197 μονάδες, αποτέλεσμα των ρευστοποιήσεων σε μετοχές του ASE 20, με τον συγκεκριμένο δείκτη να υποχωρεί περισσότερο κατά 1,87%.
Κέρδη όμως, για τον Mid Cap, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί πλέον σε επιλεγμένες περιπτώσεις μετοχών και μικρές απώλειες για τον Small Cap μόλις κατά 0,26%.
Η αξία των συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα 849,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 588,060 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, με σημαντικότερα την πώληση της Νεοχημικής στη Carlyle Group σε ποσοστό άνω του 70% και το placement στην Alapis.
Ειδικά για την τελευταία, χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι το placement του 14% που πραγματοποιήθηκε στην εισηγμένη και αφορά μέρος της συμμετοχής του κ. Λ. Λαυρεντιάδη προς την Sal Oppenheim, ενδεχομένως κάτι να επιφυλάσσει για το μέλλον...
Το πακέτο της Alapis πραγματοποιήθηκε στο 1,90 ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει στα 2,10 ευρώ και της Νεοχημικής στα 19 ευρώ, κλείνοντας στα 18,70.
Από την άλλη, κάθετες ήταν οι απώλειες για τις τράπεζες, λόγω της καχυποψίας που υπάρχει για τον κλάδο σε διεθνές επίπεδο.
Μικρότερη ήταν η πτώση για την Alpha Bank, κατά 0,99%, στα 21,96 ευρώ με μικρό όγκο 801 χιλιάδων τεμαχίων. Από εκεί και πέρα, η ΕΤΕ υποχώρησε σε ποσοστό 2,63%, στα 35,52 ευρώ με 1,2
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr