Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει υποχωρεί κατά 0,15% στις 1.094,80 μονάδες και ο τζίρος παραμένει χαμηλά στα 7,23 εκατ. ευρώ.
Ακόμα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE, ανεβαίνει οριακά κατά 0,08% στις 2.656,59 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -0,04% και στις 817,52 μονάδες.
Στη χθεσινή (26/4) συνεδρίαση της Λεωφόρου Αθηνών, ενώ όλα έδειχναν ότι θα συνεχιστεί το πτωτικό σερί για τρίτη διαδοχική μέρα, ένα «κύμα» αγοραστών ήρθε να αλλάξει το σκηνικό μιάμιση ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης. Οι τράπεζες ήταν αυτές που έδωσαν «παλμό» στην εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει ωστόσο κάτω από τις 1.100 μονάδες.
Το σοβαρό ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρώτο γύρο καθυστερεί εκ των πραγμάτων μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις που πρέπει να προχωρήσουν για να διευκολυνθεί το έργο του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ καθυστερείται και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που όπως εκτιμάται ο στόχος θα επιτευχθεί όταν θα υπάρξει και στέρεο πολιτικό έδαφος.
Βέβαια, η ελληνική οικονομία και το επενδυτικό κοινό έχουν μια σειρά από ενδείξεις που μπορούν να δώσουν ανάσες και στο Χρηματιστήριο.
Πέρα από το θετικό outlook και την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον S&P, συνεχίζονται τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με τον AVAX να ανακοινώνει καθαρά κέρδη €39,9 εκατ. έναντι ζημιών το 2022 και την Alpha Αστικά Ακίνητα κέρδη 5 εκατ. και να μοιράζει μέρισμα 0,26 ευρώ.
Αισιοδοξία καλλιεργούν και τα επιχειρηματικά deals, με το ΤΧΣ να βάζει 329 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank329 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Στόχος του ΤΧΣ είναι η Attica Βank να αλλάξει σελίδα και να μετεξελιχθεί σε ένα ισχυρότερο τραπεζικό σχήμα που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό.
Eπιπλέον, ο Όμιλος Βενέτη ανακοίνωσε επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ στην 4ετία για στόχο πωλήσεων στα €200 εκ. , με νέα παραγωγική μονάδα, νέα concepts εστίασης αλλά και εξαγορές, στους αναπτυξιακούς στόχους του ομίλου.
Από την άλλη, υπάρχει και ισχυρή επιφύλαξη λόγω των τριγμών που δημιουργούνται εκ νέου στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, μετά τη νέα «βουτιά» της First Republic Bank στις ΗΠΑ.
Πιέσεις στις διεθνείς αγορές
Με το βλέμμα στον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα στην First Republic Bank τοποθετήθηκαν χθες (26/4) οι επενδυτές στη Wall Street. Εξαίρεση στην κακή εικόνα της αγοράς ο τεχνολογικός τομέας, έχοντας ως «καύσιμο» τη μετοχή της Microsoft.
Αντίθετα, με κέρδη έκλεισαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην πρώτη συνάντηση πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας υπό την ηγεσία του νέου διοικητή της, Καζούο Ουέντα.
Τέλος, μικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και τους κινδύνους ύφεσης εξακολουθούν να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.
Το ταμπλό στο Χ.Α
Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές η ALPHA BANK ανεβαίνει κατά 0,85%, η ΕΤΕ (+0,04%), η EUROBANK (+0,04%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,28%).
Ανοδικά επίσης κινούνται οι μετοχές της COCA COLA (+0,66%), της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (+1,61%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (+5,23%), του ΟΛΠ (+1,14%) και του ΟΛΘ (+1,60%).
Από την άλλη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της ΑΝΕΚ (-0,88%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,48%), της ΕΥΔΑΠ (-1,47%), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,23%) και της JUMBO (-1,51%).
Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr