Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 643,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 643,28 μονάδων (+0,12%) και 647,36 μον. (+0,76%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,88 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 36,49 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,31%, στις 1.723,70 μονάδες, ενώ στο +0,90% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 813,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,69% στις 815,05 μονάδες.
Μπορεί η κυβέρνηση να δείχνει με κάθε τρόπο ότι είναι διατεθειμένη να υπαναχωρήσει στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει την αξιολόγηση, ωστόσο η άλλη πλευρά, αυτή των δανειστών, δεν δείχνει την ίδια διάθεση. Το χάσμα παραμένει, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν κολλήσει γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018.
Όπως μάλιστα προειδοποίησε η Citigroup σήμερα, χωρίς να υπάρχει στο επόμενο διάστημα κάποια σημαντική δανειακή υποχρέωση της Ελλάδας, δεν υπάρχει καμία βιασύνη από πλευράς των Ευρωπαίων πιστωτών να επιτευχθεί μια συμφωνία αυτή τη στιγμή. Από την άλλη μπορεί η κυβέρνηση να ήθελε η ένταξη της χώρας στο QE να γινόταν αυτόματα με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο "κλειδί" για το ξεκλείδωμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Άνευ τούτων, πράσινο φως για τη χώρα να επωφεληθεί του προγράμματος της ΕΚΤ, δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr. Για την ΕΚΤ η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαρτάται – πέραν της ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης – από την "αξιολόγηση” της επίδρασης που θα έχει στην βιωσιμότητα του χρέους, η ενεργοποίηση του πακέτου των μέτρων μεσοπρόθεσμης παρέμβασης.
Και το Βερολίνο έχει θέσει εξ αρχής (Μάιος 2016) ως όρο ότι το κομμάτι αυτό θα αποφασισθεί μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και εφ' όσον χρειασθεί. Αν το Βερολίνο επιμείνει σ' αυτό η Ελλάδα εκ των πραγμάτων και με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης...
Στα παραπάνω προστέθηκε και η εκτίμηση της Capital Economics, η οποία ανέφερε ότι το αδιέξοδο ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές φαίνεται τώρα απίθανο να επιλυθεί, με το Ταμείο να αποχωρεί από το πρόγραμμα. Όπως μάλιστα προειδοποίησαν οι αναλυτές της δεν αναμένεται να περάσει πολύς καιρό προτού η Ελλάδα αποτύχει να πιάσει τους στόχους της και οι εκταμιεύσεις δόσεων θα σταματήσουν ξανά. Οι κίνδυνοι χρεοκοπίας θα επιστρέψουν το καλοκαίρι, όταν λήγουν και οι μεγάλες πληρωμές της Ελλάδας, πρόσθεσαν.
Η αβεβαιότητα αυτή αποτυπώθηκε και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να διαμορφώνεται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους. Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την εκτόξευση στο "πάγωμα" των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για την πιθανότητα ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο χρηματιστηριακό ταμπλό τώρα, το +2,66% της Jumbo και το +2,19% του ΟΤΕ κατάφεραν να συγκρατήσουν τις πιέσεις που δέχτηκε την τελευταία στιγμή το ΧΑ, ενώ θετικά λειτούργησαν και τα κέρδη των ΜΕΤΚΑ και Τιτάν, τα οποία ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΕΕΕ, Aegean, Motor Oil και Εθνική, με την τελευταία να περιορίζει από το ενδοσυνεδριακό +2,50%.
Στον αντίποδα, η Alpha Bank ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι σήμερα, καθώς έκλεισε με απώλειες 1,61%, αν και είχε βρεθεί ενδοσυνεδριακά στο +2,15%, με τις ΔΕΗ, Folli Follie και Σαράντης να την ακολουθούν, σημειώνοντας απώλειες άνω του 1,2%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Eurobank, ΕΧΑΕ< Λάμδα, Πειραιώς, ΟΛΠ, Βιοχαλκο και Grivalia.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr