Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο «έλεος» των εξελίξεων γύρω από τη διαπραγμάτευση, και όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο το χειρότερο (για όλες τις πλευρές). Την ίδια στιγμή εκκρεμεί και το θέμα του QE, το οποίο θα βοηθούσε στο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, όντας ενταγμένοι στην ασπίδα προστασίας της ΕΚΤ, γεγονός που θα «μάζευε» και περισσότερους ξένους επενδυτές και οίκους. Άλλωστε το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εγχώρια αγορά είναι η αβεβαιότητα.
Το μεγαλύτερο στοίχημα για το Χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή είναι να αποδείξει ότι είναι ικανό να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση κατοχύρωσης κερδών (profit-taking αλλά και τις συνθήκες που ευνοούν το short-selling) στην οποία έχει περιέλθει μετά το ανοδικό μίνι-ράλι του τελευταίου τριμήνου, προκειμένου να μην εγκλωβιστεί και πάλι σε κάποια μακρά περίοδο εσωστρέφειας. Το ζήτημα είναι με άλλα λόγια «ψυχολογικό». Προϋποθέσεις βέβαια αποτελούν και η πρόοδος στο θέμα της αξιολόγησης αλλά και οι ευνοϊκές συνθήκες από τις υπόλοιπες αγορές.
Όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις λοιπόν, σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός, T. May, προσπάθησε να στοιχειοθετήσει το σχέδιο εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πυροδοτώντας το μεγαλύτερο ράλι ανόδου από το 2008 για τη στερλίνα. Την προσεχή Παρασκευή αναλαμβάνει επισήμως την αμερικανική προεδρία ο D. Trump ο οποίος ήδη έχει δώσει το συγκρουσιακό του στίγμα με την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ. Ήδη οι εντάσεις με τη Γερμανία δεν λείπουν, με την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική, να αναμένεται να μπουν σε μία φάση έντονων διεργασιών.
Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 642,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 642,34 μονάδων (-0,40%) και 648,61 μον. (+0,57%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 25,99 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 41 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 409 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,49%, στις 1.718,42 μονάδες, ενώ στο +0,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 806,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,20% στις 820,75 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες από αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές έκριναν το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη, καθώς η πτώση σε ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Λάμδα, Grivalia και ΜΕΤΚΑ ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Πειραιώς, Eurobank, Ελλάκτωρ, Εθνική, ΟΤΕ, Folli Follie, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ, η ΕΕΕ, η Βιοχαλκο, ο ΟΛΠ και ο Σαράντης κατάφεραν με τα κέρδη τους, τα οποία ξεπέρασαν το 1% να αντισταθμίσουν τις απώλειες της αγοράς, ενώ θετικά συνέβαλαν και οι Τιτάν, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean, οι οποίες σημείωσαν μικρά κέρδη.
Γιάννης Τσιρογιάννης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr