Αιτία στάθηκαν οι δηλώσεις Σόιμπλε ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ, κάτι που έσπευσε να «συμμαζέψει» μετά το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για το τρίτο πακέτο, αν και… το κακό είχε ήδη γίνει.
Το «έδαφος» για τους πωλητές εξάλλου είχε ήδη προετοιμαστεί από χθες, όταν και η πλειοψηφία των διεθνών αγορών (ευρωαγορές, αλλά και Ασία) διολίσθησαν στον απόηχο της πρώτης συνέντευξης Τύπου του Τραμπ, η οποία απογοήτευσε τη Wall Street, οδηγώντας σε ισχυρές απώλειες παγκοσμίως, την ίδια ώρα που το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατέγραφε άνοδο εν μέσω αισιοδοξίας για την έκβαση του EuroworkingGroup και της πορείας της β’ αξιολόγησης. Και… ως συνήθως, η ελληνική αγορά έχει την τάση να «αντιδρά» καθυστερημένα στις διεθνείς εξελίξεις, οπότε… ιδού.
Πιο συγκεκριμένα, στις εγχώριες εξελίξεις, και όσον αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε πρόοδος στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δε δίστασε να μιλήσει για νέους όρους στο ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τους πωλητές και τους επιφυλακτικούς επενδυτές στην ελληνική αγορά, η οποία ευελπιστούσε ότι ακόμη και με την κλιμάκωση των πιέσεων των δανειστών θα υπήρχε στο τέλος μια λύση που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές και θα προχωρούσε ένα βήμα παραπάνω το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. Άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε αξιολόγηση, από το πρώτο Μνημόνιο, ερχόταν μετά από υποχώρηση της Ελλάδος και στη διαγραφή των "κόκκινων γραμμών".
Η νέα καθυστέρηση ήταν αναμενόμενο να φέρει ρευστοποιήσεις ανακόπτοντας ένα σερί θετικών διακυμάνσεων που είχε παρατηρηθεί από το ξεκίνημα του 2017. Στις πρώτες δύο εβδομάδες της χρονιάς ξεχώρισαν για τις αποδόσεις τους μετοχές που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα πέρυσι καθώς και ποιοτικές περιπτώσεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν προϋποθέσεις να κινηθούν αυξητικά στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Οι τζίροι ωστόσο ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί γεγονός που δείχνει ότι το θετικό ξεκίνημα ήταν περισσότερο αποτέλεσμα εσωτερικών κινήσεων.
Τεχνικά οι 670 μονάδες αποτέλεσαν το πέρας των αλκυονίδων ημερών του ΧΑ, επίπεδο το οποίο έφερε το Γενικό Δείκτη σε υψηλά 14 μηνών και οριακά υψηλότερα από την ημερομηνία ορόσημο του Brexit (10/6/2016). Παρά την έντονη πτώση της Παρασκευής οι βασικοί τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι τα περιθώρια ωστόσο έχουν στενέψει αφού πλέον η ζώνη τιμών μεταξύ 638 και 622 μονάδων αποτελεί το οχυρό στήριξης των αγοραστών. Η διάσπαση αυτής της περιοχής θα βάλει την αγορά σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι.
Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,03% στις 651,70 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 650 μονάδων (-2,29%) και 661,81 μον. (-0,51%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 76,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν μόλις 48,4 χιλ. τεμάχια
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,04%, στις 1.746,48 μονάδες, ενώ στο -1,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 793,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,90% στις 856,97 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,30%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,55%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,67%.
Στο ταμπλό τώρα, το αρνητικό πρόσημο κυριάρχησε κατά κράτος, με τη Βιοχαλκο και την Πειραιώς να είναι αρνητικές πρωταγωνίστριες με απώλειες 5,44% και 5,36% αντίστοιχα, ενώ η Jumbo τις ακολούθησε υποχωρώντας κατά 4,62%. Απώλειες που ξεπέρασαν το 3% σημείωσαν οι Ελλάκτωρ, Εθνική, Alpha Bank, Σαράντης, Eurobank και ΔΕΗ, με την τελευταία μάλιστα να πιέζεται από την επιστολή που έλαβε η διοίκησή της από τις τράπεζες για το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ.
Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων υποχώρησε κατά 2,89%, ενώ οι ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 1,2% έκαστη. Μικρότερες του 1% ήταν οι απώλειες σε Folli Follie, OTE, METKA, OPAP, EEE, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Motor Oil, Τιτάν και Grivalia. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Aegean.
Γιάννης Τσιρογιάννης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr