Οι ρευστοποιήσεις επικεντρώθηκαν σε τράπεζες και blue chips, με τις τέσσερις συστημικές να καταγράφουν πτώση της τάξεως του 1 με 1,50%, ακολουθούμενες από αρκετά blue chips όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάνας, Jumbo και Aegean. Το αρχικά έντονο profit-taking ωστόσο ανέλαβαν να περιορίσουν ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές όπως ΟΤΕ, Τρ. Κύπρου, Μότορ Όιλ, Βιοχάλκο, Fourlis, Folli-Follie, Coca-Cola αλλά και πολλά «μικρομεσσαία» χαρτιά, με τον Mid Cap να κλείνει μάλιστα με σημαντική άνοδο. Η σημερινή διόρθωση πάντως μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά «υγιής» τεχνικά μιλώντας, καθώς μια «συγκομιδή» κερδών μετά από ένα μεγάλο ανοδικό σερί είναι φυσικά αναμενόμενη, και ειδικά εφόσον αυτή τέθηκε υπό έλεγχο προς το τέλος, όταν μάλιστα υπήρξαν και προσπάθειες ανόδου.
Όσον αφορά τις εξελίξεις που δίνουν το «ρυθμό» στην εληνική αγορά, η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα αναμένεται να δώσει το στίγμα της προόδου της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και θα απαντήσει και στο ερώτημα για το αν ήταν υπερβολικές κάποιες κινήσεις στο ταμπλό. Την προσεχή Πέμπτη, στις 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο EuroWorking Group του έτους για την Ελλάδα. Και μπορεί από τη διάσκεψη αυτή να μην περιμένουμε κάποια απόφαση για την αξιολόγηση, ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν μηνύματα για το πως έχει διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση τα ανοιχτά της μέτωπα, καθώς και το πως έχουν υποδεχτεί οι τεχνοκράτες τις ελληνικές αντιπροτάσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρόνο μπροστά της εωσότου αναγκαστεί να κλείσει την αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις θα λειτουργήσουν προς όφελός της. Όπως, μάλιστα, συγκέντρωσε τις κρίσιμες ημερομηνίες για τη χώρα η Goldman Sachs, η Ελλάδα έχει μια πληρωμή ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον ESΜ στις 27 Φεβρουαρίου, μόλις πάνω από 1 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Απριλίου, 2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες επενδυτές στις 17 Ιουλίου, σχεδόν 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, και 1,5 δισ. ευρώ στον ΕSM στις 27 Αυγούστου.
Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 659,33 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 652,08 μονάδων (-1,24%) και 660,04 μον. (-0,04%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,11 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 58,49 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,4 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,24%, στις 1.769,74 μονάδες, ενώ στο +1,99% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 804,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,15% στις 861,45 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo ήταν αυτή που βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων σήμερα, κλείνοντας με απώλειες 2,74%, ενώ την ακολούθησαν οι Τιτάν, Alpha Bank και ΔΕΗ, οι οποίες έκλεισαν με πτώση ανώτερη του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Εθνική, Πειραιώς και Aegean. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο συνεχίζει το ανοδικό της σερί, κλείνοντας σήμερα με έρδη 5,07%, με τη Λάμδα και Σαράντης να την ακολουθούν με άνοδο 3,84% και 2,56% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε grivalia, Motor Oil και ΕΕΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και Folli Follie.
Η Τρ. Κύπρου αποχαιρέτησε σήμερα το ΧΑ με κέρδη 2,53% και έχοντας διακινήσει 15,8 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή πλέον σε αναστολή έως τις 19 Ιανουαρίου, όταν και θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE).
Γιάννης Τσιρογιάννης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr