Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με βουτιά μεγαλύτερη του 7% (χαμηλό ημέρας τις 717,10 μονάδες με απώλειες -7,41%) ενώ οι δηλώσεις της Κομισιόν στην διάρκεια της ημέρας που άφηναν ανοικτό παράθυρο για συναίνεση στα εργασιακά αλλά και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη ότι η Ελλάδα εργάζεται για συμφωνία συνετέλεσαν ώστε να βγουν κάποιες εντολές αγοράς που περιόρισαν κάπως τις απώλειες.
Χρηματιστές κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά κρίσιμη χρηματιστηριακά εβδομάδα, καθώς αύριο συνεδριάζει το EWG, ακολουθεί την Τετάρτη η ΕΚΤ οι αποφάσεις της οποίας για τις ελληνικές τράπεζες θεωρούν καθοριστικής σημασίας ενώ η αγωνία θα «κτυπήσει κόκκινο» την Πέμπτη που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup.
Κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων στο ΧΑ θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μεταβλητότητα που εκτός των πολιτικών εξελίξεων επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι προσεχή Παρασκευή λήγουν η σειρά Ιουνίου σε όλα τα παράγωγα προϊόντα και θα δοθεί μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών που θα θελήσουν να μετακυλήσουν τις θέσεις τους στη σειρά Σεπτεμβρίου.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες παράγοντες της αγοράς εναποθέτουν τις ελπίδες τους για θετικές εξελίξεις στο Eurogroup της Πέμπτης και σε μια πιθανή - πειστική δέσμευση των δανειστών προκειμένου να περιοριστεί το αρνητικό ντόμινο, που απειλεί τις αγορές.
Καθησυχαστικές ήταν την ίδια στιγμή οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στο ευρωκοινοβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας ο οποίος διευκρίνισε ότι θα συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε τις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή collaterals. Η στήριξη της Ελλάδας είναι πολιτική απόφαση τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης και πρόσθεσε ότι τα εξετάσουμε το όριο των εντόκων όταν υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για συμφωνία και εκταμίευση δόσης
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο κλάδος των τραπεζών ξεκίνησε με βαριές απώλειες έως και 16,59% την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, για να κλείσε τελικά με απώλειες της τάξης του 8%. Στις επιμέρους μετοχές τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η ΠΕΙΡΑΙΩΣ κλείνοντας 12,17% χαμηλότερα στα 0,361 ευρώ, ακολούθησε η ALPHA BANK (-9,03%) στα 0,262 ευρώ, η EUROBANK (-6,87%) στα 0,122 ευρώ και η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-5,71%) στο 0,990 ευρώ.
Σημαντικές πωλήσεις με μεγάλες απώλειες σε όλο το φάσμα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η ΕΥΔΑΠ έχασε 9,47%, η ΕΧΑΕ (-7,14%), ο ΟΤΕ (-5,84%), ο ΤΙΤΑΝ (-5,53%), η ΔΕΗ (-5,27%), η FOLLI FOLLIE (-4,66%), ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-4,10%) και ο ΟΠΑΠ (-3,77%).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ και η ΧΑΚΟΡ απώλεσαν 20% και 11,3% αντίστοιχα, η ATTICA BANK σημείωσε απώλειες 11,11%, η MIG έχασε 10,08% και το ΥΓΕΙΑ (-6,9%). Στον αντίποδα με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (+3,52%), ΙΚΤΙΝΟΣ (+2,86%) και KLEEMAN (+0,57%).
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος στα 180 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 155 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες και τα 12,6 εκατ. στα warrants, κυρίως στης Πειραιώς.
Στα χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφόρησαν από το πρωί της Δευτέρας τρία σενάρια. Το χειρότερο δεν είναι άλλο από την πλήρης ρήξη μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και την επιβολή ενός μοντέλου Κύπρου όπως το 2013 με capital controls όπως άλλωστε ανέφεραν και οι Financial Times το Σάββατο. Το δεύτερο σενάριο και το λιγότερο "ανώδυνο" εκτιμάται πως θα είναι η 9μηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, με σταδιακές εκταμιέσεων δόσεων ανάλογα με τα προαπαιτούμενα που θα εκπληρώνει η Αθήνα ενώ υπάρχει και ένα τρίτο συνάριο που θέλει την Αθήνα να υπαναχωρήσει σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, κλίμα πανικού αποτυπώνεται και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων μετά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και καθώς εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου απογειώθηκε άνω του 28% στο 28,54%, στο 3ετές αναρριχήθηκε στο 18,70% και στο 10ετές στο 12,24% από 11,80% προηγουμένως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr