Για την ιστορία, ο ΓΔ αντέδρασε στις 3 Φεβρουαρίου με 11,27% στις 840,57 και στις 24 του ίδιου μήνα με 9,81% στις 958 μονάδες.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν το σημερινό πάρτι στην προοπτική συμφωνίας που διαφαίνεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών και βεβαίως στην απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσεις σημαντικά την ρευστότητα, μέσω του ELA, στις ελληνικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα η τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ καλλιέργησε στους κόλπους των αναλυτών και διεθνών ΜΜΕ αισιοδοξία για επίτευξη – επιτέλους – συμφωνίας, γεγονός που πυροδότησε και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, η οποία ίσως να είναι πιθανή την 18η Ιουνίου οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup.
Την ίδια στιγμή θετικά εκλαμβάνονται από τους επενδυτές και οι δηλώσεις του Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος βλέπει πιθανή μια συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η νέα συνάντηση Γιούνκερ- Τσίπρα νωρίτερα την Πέμπτη έρχεται να επιβεβαιώσει την εκατέρωθεν πρόθεση να εξευρεθεί λύση-διέξοδος με τις εκτιμήσεις ξένων διαχειριστών και αναλυτών να προεξοφλούνκαι αυτοί με την σειρά τους συμφωνία πριν το προγραμματισμένο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη 18 Ιουνίου.
Σημαντικές πινελιές στον καμβά της σημερινής αισιοδοξίας έβαλε και η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να χορηγήσει τελικά 2,3 δισ. ευρώ μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση από τις 5 Φεβρουαρίου όταν το ποσό ορίστηκε στα 59,5 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό μάλιστα της αγοραστικής φρενίτιδας που επικράτησε στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης και της μαζικής εισροής εντολών αγορά στο σύστημα συναλλαγών ήταν κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα.
Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στις 763,18 μονάδες για να εκτοξευτεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά πάνω από τις 800 μονάδες, ενώ το θετικό άνοιγμα των αγορών στην Αμερική οδήγησε τους ελληνικούς δείκτες από το +5% στο +8%.
Τα φώτα της συνεδρίασης ήταν στραμμένα στις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 17,51% και να κλείνει στις 681,28 μονάδες. Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η EUROBANK σημείωσαν εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 19-20% για να ακολουθήσουν η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (+16,83%) και η ALPHA BANK (+16,14%). Θετική ήταν η ανταπόκριση και από τους παραστατικούς τίτλους με το ΠΕΙΡΤΠ (+20,63%), το ΕΤΕΤΠ (+15%) και το ΑΛΦΑΤΠ (+10,49%).
Αν και το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον κλάδο των τραπεζών, συντελώντας στο 64% του συνολικού τζίρου, η αισιοδοξία διαχύθηκε και στους υπόλοιπους τίτλους. Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέγραψε κέρδη της τάξης του 16%, η ΕΧΑΕ ενισχύθηκε 12,21% και ακολούθησαν ενδεικτικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+11,87%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+8,93%), ΜΕΤΚΑ (+8,74%), ΤΙΤΑΝ (+8,14%), ΟΤΕ (+7,95%), ΟΠΑΠ (+7,03%), ΕΛΠΕ (+6,62%) και ΔΕΗ (+6,11%).
Με άνοδο 5,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο δείκτης FTSEM ενώ από τις επιμέρους μετοχές υπεραπέδωσαν οι ΜΙΓ (+11,81%), ΦΟΥΡΛΗΣ (+9,74%), INTRAKOM (+7.55%), FRIGOGLASS (+7.32%) και ΑΝΕΜΟΣ (+5,77%).
Το μόνο στοιχείο που κάπως προβλημάτισε κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ο τζίρος που διαμορφώθηκε στα 95,2 εκατ. ευρώ και προφανώς δεν ήταν "αντίστοιχος" μιας τόσο εκρηκτικής αντίδρασης.
Ζητούμενο τέλος για τη συνέχεια, είναι σύμφωνα με τους χρηματιστές κατά πρώτον η διατήρηση του δείκτη σε ημερήσια κλεισίματα άνω των 800 μονάδων και κατά δεύτερον η προσπάθεια υπέρβασης των 830 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών για να μπορέσουμε να πούμε ότι αυτή τη φορά έχει τα εχέγγυα για να πολιορκήσει την ισχυρή αντίσταση των 858 μονάδων.
Οι επόμενες σημαντικές αντιστάσεις εντοπίζονται, για τον Γενικό Δείκτη στις 827 - 838 και βέβαια στις "πανίσχυρες" 858 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 252 μονάδες και για τον Τραπεζικό δείκτη στις 705 και 728 μονάδες.
Ενθαρρυντικά μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, όπου η αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου συνοδεύτηκε και από την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα των κοντινών λήξεων: 10ετες (10,74%), 5ετες (15,81%) και 3ετες (21,95%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr