Ευρώπη
Σχεδόν σταθεροποιητικά έκλεισαν οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκούς δείκτες, με τους επενδυτές να επηρεάζονται θετικά από τις δηλώσεις του ΟΟΣΑ περί βελτίωσης των προοπτικών των αναπτυγμένων χωρών.
Πιο συγκεκριμένα, πτώση 0,19% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, στις 295 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,03% στις 7.984 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,11% στις 3.836 μονάδες, ενώ στο +0,31% και στις 6.504 μονάδες βρέθηκε ο FTSE 100 στο Λονδίνο
Πιέσεις δέχτηκε στο Μιλάνο ο FTSE MIB, στις 16.092 μονάδες και στο -0,69%, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη βρέθηκε στο -0,86% και στις 8.554 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που δέχτηκαν και το μεγαλύτερο πλήγμα από την υποβάθμιση της Ιταλίας από τον οίκο Fitch, με τη μετοχή της UniCredit SpA να χάνει -1,2%, η μετοχή της Banco Populare di Milano να υποχωρεί κατά -3,5%, ενώ η μετοχή της Intesa Sanpaolo περιορίζεται κατά -0,7%.
Αντιθέτως, η μετοχή της Fiat Industrial κέρδισε +0,3%, μετά τη σχετική εισήγηση της Deutsche Bank για αγορά μετοχών της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Στη Ισπανία, η μετοχή της τράπεζας Banco Santander υποχώρησε κατά -1,3%, ενώ της BBVA έχασε -0,5%. Στη Γερμανία, η μετοχή της Bayer AG σημείωσε πτώση -0,8%, καθώς οι αναλυτές της Citigroup απομάκρυναν τη γερμανική βιομηχανία χημικών και φαρμάκων από την Focus List Europe.
Στα μάκρο της ημέρας, την αρχική της εκτίμηση για συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 0,9% στο δ΄τρίμηνο του 2012, επιβεβαίωσε η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ιταλίας μειώθηκε κατά 2,8%.
Συρρίκνωση κατέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Ιανουάριο, καθώς ανέκαμψαν οι εισαγωγές έπειτα από δύο διαδοχικούς μήνες μεγάλης πτώσης.
Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 3,3% - τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Μάιο – ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις 1,4% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 15,7 δισ. ευρώ από 16,9 δισ. ευρώ που ήταν βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων τον Δεκέμβριο.
Wall Street
Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, κρατώντας στηρίξεις παρά τα απογοητευτικά μάκρο από την Κίνα και τις τάσεις του profit taking που εκδηλώθηκαν στα ιστορικά υψηλά.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow βρίσκεται στο +0,26% και στις 14.435 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,01% και στις 3.244 μονάδες, και ο S&P 500 είναι στο +0,18% και στις 1.554 μονάδες.
Θετικά επιδρά και το γεγονός ότι βελτιωμένες εμφανίζονται οι προοπτικές των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος βλέπει τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να ανοίγουν το δρόμο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στις ΗΠΑ ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, δείχνοντας ότι έχει αρχίσει και αποκαθίσταται η «υγεία» της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Την ίδια ώρα, ο δείκτης των δεικτών που καταρτίζει ο ΟΟΣΑ σε συνάρτηση των στοιχείων 33 χωρών του κόσμου, έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2011. Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης είναι στις 100,4 μονάδες, από 100,3 μονάδες τον Δεκέμβριο. Αναλυτικότερα, ο δείκτης στις ΗΠΑ βρίσκεται στις 100,9 μονάδες, στις Ιαπωνία στις 100,6 μονάδες, από 100,4 μονάδες τον Δεκέμβριο.
Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές μέχρι τώρα είναι η Dick’s Sporting Goods, η οποία υποχωρεί κατά 7,1%, μετά και την ανακοίνωση ότι περικόπτει τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της χρήσης στα 2,84 δολάρια, από 2,86 δολάρια προηγουμένως.
Τον τεχνολογικό κλάδο "βαρύνει" η Apple η οποία χάνει 1,1% στα 426,96 δολάρια, μετά την υποβάθμιση της σε outperform από buy προηγουμένως, από την Credit Agricole.
X.A.: Το χαμηλότερο κλείσιμο για φέτος
Στα χαμηλότερα επίπεδα για φέτος έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στις 929,69 μονάδες και με πτώση 2,38%. Πτώση, η οποία έγινε χωρίς αξιόλογες συναλλαγές, στα 41,8 εκατ. ευρώ , με την Εθνική και την Alpha όμως, να κλείνουν με θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με την αγορά, ο λόγος της πτώσης δεν ήταν άλλος από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και την ανησυχία ότι υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, επιβαρυντικά λειτούργησε στο κλίμα, η έκθεση της Nomura με τις μειωμένες τιμές που προβλέπει για τις τράπεζες. Στην έκθεση του Ιαπωνικού οίκου αναφέρεται, πως οι τιμές – στόχοι είναι 0,10 ευρώ για την Πειραιώς, 0,2 ευρώ για τη Eurobank, 0,6 ευρώ για την Alpha και 0,7 ευρώ για την Εθνική. Αυτό σε μεγάλο βαθμό, εξηγεί τo short selling στις μετοχές του 25άρη, αλλά και τις στοχευμένες πωλήσεις με μοναδικό σκοπό την κατοχύρωση ρευστότητας ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίου. Το Ιταλικό πρόβλημα,., μάλλον περνάει σε δεύτερη μοίρα, αφού η υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch δεν επηρέασε σημαντικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν οριακές απώλειες.
Τα κέρδη στο Χ.Α. από την αρχή του χρόνου εξανεμίστηκαν και πλέον οι επενδυτές αναζητούν νέα αφετηρία αλλά και νέο πάτημα προκειμένου να δικαιολογηθεί η όποια αντίδραση, έστω και βραχυπρόθεσμα. Η αλλαγή στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, προκαλεί ανησυχία μήπως υπάρξουν καθυστερήσεις. Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζονται, αν και ο προφανής στόχος των ελεγκτών είναι να συναινέσει η κυβέρνηση στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αν γίνει αυτό, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, θα πέσει η κυβέρνηση, οπότε η περιπέτεια συνεχίζεται…
Πτώση πάνω από 6% κατέγραψαν MIG, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, άνω του 5% Μυτιληναίος και Ιντραλότ και πάνω από 4% ΜΕΤΚΑ, Eurobank, Tέρνα Ενερργειακή και ΕΛΠΕ. Πωλητές βγήκαν ακόμα στον ΟΛΠ, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, δηλαδή στα λεγόμενα «κρτατικόχαρτα». Πρόκειται για πωλήσεις που συνδέονται με τις φήμες για τυχόν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Πάντως, τόσο η αντίδραση στην Alpha, στα 0,8710 ευρώ, όσο και στην Εθνική στα 0,82 ευρώ, δεν πείθούν την αγορά ότι κάτι αλλάζει στον κλάδο. Το αντίθετο μάλιστα, υπάρχει η καχυποψία ότι γίνονται «τεχνικές παρεμβάσεις»…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr