Wall Street
Πιέσεις εκδηλώθηκαν στους δείκτες της Wall, με έναν νέο κίνδυνο να βρίσκεται στον ορίζοντα... πληροφορίες αναφέρουν ότι η Amazon ετοιμάζει το δικό της "τεχνητό νόμισμα" για τις συναλλαγές. Στο πρότυπο των εικονικών χρηματων που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην παγκόσμια αγορά μέσω παιχνιδιών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν έναν από τους μεγάλύτερους "εχθρούς", ακόμη και από αυτούς που αντιμετωπίζουν εν μέσω "νομισματικού πολέμου.
Ο Dow έχασε 0,25% στις 13.983 μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε 0,33% στις 3.197 μονάδες, και S&P 500 κέρδισε μόλις 0,04% στις 1.520 μονάδες.
Στόχος της Amazon είναι - τουλάχιστον σε πρώτη φάση - να χρησιμοποιούν το νόμισμα αυτό οι κάτοχοι της ταμπλέτας Kindle Fire που πουλάει η ίδια η εταιρεία, προκειμένου να αγοράζουν εφαρμογές και παιχνίδια της.
Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε η Τεχνολογική Επιθεώρηση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) την προσπάθεια της Amazon να εισαγάγει το δικό της «συνάλλαγμα», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι απώτερος στόχος της εταιρείας είναι πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί αργότερα το νόμισμα αυτό και για την αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων, για κατέβασμα τραγουδιών ή ταινιών, ακόμη και για την αγορά άλλων κοινών καταναλωτικών προϊόντων. Εάν προτίθενται να το κάνουν αυτό για ένα περιορισμένο πεδίο (μόνο για εφαρμογές του Kindle), έχουν την τεχνολογία και τη λειτουργικότητα να το κάνουν για όλα τα προϊόντα τους, ανέφεραν στο ΜΙΤ αναλυτές της αγοράς ηλεκτρονικών πωλήσεων.
Ουσιαστικά, η κίνηση αυτή της Amazon δείχνει πως η εταιρεία θέλει να αυξήσει ακόμη περισσότερο το μερίδιό της στο ηλεκτρονικό εμπόριο ανεβάζοντας τον πήχη για ανταγωνιστές όπως είναι το ηλεκτρονικό κατάστημα (Αpp Store) της Apple ή το αντίστοιχο της Google (Google Play). Οι τρεις αυτές εταιρείες-κολοσσοί δίνουν σήμερα πραγματική μάχη ώστε να προσελκύσουν πελάτες στις διαδικτυακές τους πλατφόρμες αλλά και στις συσκευές τους (ταμπλέτες και κινητά).
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η Thomson Reuters ανακοίνωσε κέρδη ύψους 372 εκατ. δολαρίων ή 45 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών ύψους 2,57 δισ. δολαρίων ή 3,11 δολαρίων ανά μετοχή στο αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Πτώση 5% κατέγραψαν ωστόσο τα έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 3,4 δισ. δολάρια.
Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 55 σεντς ανά μετοχή και έσοδα ύψους 3,37 δισ. δολαρίων.
Η Deere & Co. έγραψε αύξηση κερδών 22% για το πρώτο τρίμηνο χρήσης. Ειδικότερα, η εταιρία γεωργικών μηχανημάτων σημείωσε άνοδο κερδών 649,7 εκατ. δολ., ή 1,65 δολ. ανά μετοχή, από 532,9 εκατ. δολ., ή 1,3 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 10% στα 7,42 δισ. δολ.
Στα μάκρο της ημέρας, οι αυξήσεις στους φόρους και στην τιμή της βενζίνης διατήρησαν σταθερές τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, που σημειώσαν αναιμική άνοδο 0,1% για τον πρώτο μήνα του έτους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις του αμερικανικού λιανεμπορίου είχαν μειωθεί 0,5%.
Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών εισαγωγών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,8% του δείκτη. Τον Δεκέμβριο οι τιμές εισαγωγών είχαν μειωθεί 0,1%.
Αύξηση της τάξης του 0,1% κατέγραψαν κατά τον μήνα Δεκέμβριο τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο τα επιχειρηματικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,1% στα 1,62 τρις δολάρια.
Πρόκειται για άνοδο 5,1% σε σχέση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2011, ήτοι έναν χρόνο νωρίτερα.
Ευρώπη
Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωή της Ε.Ε. να δίνουν στήριγμα για κέρδη στους επενδυτές.
Ο FTSE ανέβηκε 0,33% στις 6.359 μονάδες, με τα κέρδη που σημείωσαν οι μεταλλευτικές Rio Tinto και Bilition να στηρίζουν το Λονδίνο.
Ο CAC ενιχύθηκε 0,34% στις 3.699 μονάδες, παρά τις σημαντικές απώλειες που είχαν οι τίτλοι των Total και Peugeot - Citroen. Στον αντίποδα, κέρδη σημείωσε η μετοχή της Societe Generale.
Ο Dax έγραψε άνοδο 0,68% στις 7.712 μονάδες.
Ο IBEX 35 κέρδισε 0,87% στις 8.306 μονάδες, ενώ θετικά έκλεισε και ο FTSE MIB κατά 0,41% στις 16.712 μονάδες.
Από τον τραπεζικό κλάδο, ξεχωρίζουν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Bank of England, Μάρβιν Κινγκ, ο οποίος εκτίμησε πως ο πληθωρισμός της Βρετανίας αναμένεται να μείνει πάνω από το 2% μέχρι το 2015.
Θετικά εξέλαβε η αγορά και το γεγονός ότι η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vodafone εξετάζει την κατάθεση προσφοράς εξαγορές της καλωδιακής γερμανικής επιχείρησης «Kabel Deutschland».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των Financial Times, εντός της προσεχής εβδομάδας αναμένεται να λάβει χώρα συνάντηση μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών.
Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,7% το Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, έχοντας υποχωρήσει 0,7% το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή μειώθηκε 2,4%, έπειτα από πτώση 4% ένα μήνα νωρίτερα.
Τα μεγέθη ήταν ισχυρότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.
Για το δ΄ τρίμηνο ωστόσο η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε μεγάλη μείωση 2,4% της παραγωγής που αποτελεί τη μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση σε περίοδο άνω των τριών ετών.
Το "γύρισαν" οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ - Έχασε ενδοσυνεδριακά το 1 ευρώ η Εθνική
Όλα τα είχε το ταμπλό σήμερα... αδιάφορο ξεκίνημα, πανικόβλητους πωλητές και στοχευμένους αγοραστές. Η συνεδρίαση ξεκίνησε κινούμενη σε ουδέτερο τέμπο, ενώ γρήγορα βρέθηκε στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος με τους επενδυτές να επαναφέρουν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια περί ανακεφαλαιοποίησης και να προχωρούν σε αθρόα "ξεφορτώματα". Το τελευταίο μισάωρο όμως μαζεύτηκαν οι απώλειες, με τους αγοραστές να ξαναβγαίνουν... μετά τη νεροποντή... σε πρώην και ημι- "κρατικόχαρτα".
Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά με κέρδη +0,53% στις 1.027,52 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 65,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. να είναι μέσω πακέτων. Στον Παπουτσάνη συνεχίστηκε και σήμερα η έντονη κινητικότητα, αφού μέσω πακέτου άλλαξε χέρια το 2,4% του μετοχικού του κεφαλαίου, όπως άλλωστε και στη χθεσινή συνεδρίαση. Επιπλέον, τρία πακέτα διακινήθηκαν και στον ΟΠΑΠ, στην τιμή των 7,12 ευρώ και συνολικού όγκου 445 χιλ. τεμαχίων.
Η αντίδραση σήμερα ξεκίνησε από τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, με τους τίτλους να καταφέρνουν να αλλάξουν το πρόσημο του Γενικού Δείκτη, ο οποίος έφτασε στα χαμηλά ημέρας στις 1.006 μονάδες και στο -1,57%. Είναι εμφανές ότι το ράλι των τριών τίτλων, το οποίο έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, συνεχίζεται, έχοντας μάλιστα τη δύναμη να μετατρέψει τον αρνητικό κλίμα που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σήμερα έκλεισε στο -4,45% και στις 187,88 μονάδες. Πλέον η διαφορά του κλαδικού δείκτη από τον large cap διευρύνεται σημαντικά, με τον δεύτερο να κινείται στις 345,91 μονάδες.
Στο ταμπλό, η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,83 ευρώ και στο +4,68%, ο ΟΠΑΠ στο +4,25% και στα 7,12 ευρώ με τον συνολικό του όγκο να φτάνει στα 2,2 εκατ. τεμάχια, ενώ ο ΟΤΕ και ο Μυτιληναίος έκλεισαν στο +2,7% και στο +2,06% αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, η Eurobank έκλεισε στο -6,71% και η ΕΤΕ στο -5,50% και στο 1,03 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και στο 0,9950 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από 12/6/2012! Στο ίδιο μοτίβο και η Alpha Bank, η οποία έκλεισε στα 1,20 ευρώ και στο -4,76%, ενώ από τις ρευστοποιήσεις δεν γλίτωσε ούτε και η Πειραιώς, η οποία σταμάτησε στα 0,28 ευρώ και στο -3,45%. Είναι εμφανές ότι εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και αν η Τρόικα ή το ΤΧΣ δεν λάβουν οριστικές αποφάσεις ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία, ο κλάδος θα βρίσκεται στο επίκεντρο των αρνητικών σεναρίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr