Wall Street
Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά με τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ και η μικρότερη του αναμενομένου αύξηση του μεταποιητικού δείκτη να ανησυχούν τους επενδυτές για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Μάλιστα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου μήνα.
Αναλυτικά, ο Dow βρέθηκε στο -0,88% στις 13.057 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε απώλειες απώλειες κατά 0,66% στις 3.053 μονάδες, ενώ σε καθοδική πορεία κινήθηκε και ο S&P 500 κατά 0,81% στις 1.402 μονάδες.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Hewlett-Packard σημειώνει βουτιά 5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στον απόηχο της ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου χρήσης, στη διάρκεια του οποίου ο τεχνολογικός κολοσσός εμφάνισε ζημιές-ρεκόρ.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 51,9 μονάδες ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, από 51,4 μονάδες τον Ιούλιο. Ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε άνοδο στις 52,6 μονάδες από 51 μονάδες.
Ο δείκτης εξαγωγών σημείωσε οριακή αύξηση στις 48,7 μονάδες από 48,6 μονάδες. Τέλος ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στις 52,5 μονάδες από 52,7 ενώ ο δείκτης παραγωγής ενισχύθηκε στις 52,4 από 51,7 μονάδες.
Κατά 0,7% ενισχύθηκαν οι τιμές κατοικίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψαν άνοδο 3,6%, όπως ανακοίνωσε η Federal Housing Finance Agency. Οι αναλυτές, σε μηνιαία βάση προέβλεπαν αύξηση 0,6%. Η άνοδος του Μαΐου αναθεωρήθηκε καθοδικά στο +0,6% από +0,8%.
Κατά 4 χιλ στις 372 χιλ αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις που κατέθεσαν οι Αμερικανοί πολίτες για τη λήψη επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Να σημειωθεί εδώ πως οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των αιτήσεων για τη λήψη επιδόματος ανεργίας στα επίπεδα των 369 χιλ.
Τα στοιχεία για τις αιτήσεις της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (πριν από 15 ημέρες) αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 368 χιλ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για διαμόρφωσή τους στις 366 χιλ.
Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εξαιρουμένου του βρετανικού FTSE 100, με τους επενδυτές να κινούνται με βάση τις ανησυχίες ότι ξεκινά μία νέα περίοδος ύφεσης στην ευρωζώνη, εν μέσω μάλιστα σφοδρής κρίσης.
O FTSE 100 κέρδισε τελικά μόλις 0,04% στις 5.777 μονάδες, O CAC έχασε 0,84% στις 3.433 μονάδες. Ο DAX κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,97% στις 6.950 μονάδες.
Στην Ισπανία, ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,79% στις 7,283 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,37% στις 14.954 μονάδες. Τέλος ο Stoxx βρέθηκε στο -0,59% στις 268 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνέχισε να συρρικνώνεται και τον Αύγουστο με ισχυρό ρυθμό με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 46,6 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας οριακή μεταβολή από τις 46,5 μονάδες του Ιουλίου και αρκετά κάτω από τις 50 μονάδες που σημαίνει ότι η δραστηριότητα συρρικνώνεται.
Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 47,5 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο μεταποιητικός PMI διαμορφώθηκε στις 45,3 μονάδες από 44,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Νέα βουτιά κατέγραψε τον Αύγουστο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, στο -24,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, από -21,5% τον Ιούλιο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη στο -22,0%.
Μισή... λύση βλέπει βλέπει το ΧΑ
Την απουσία εμπιστοσύνης και το εύθραυστο του κλίματος αποτυπώθηκε με τη μεγαλύτερη σαφήνεια σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ευρείας κλίμακας ρευστοποιήσεις μόλις τα τελευταία τρία τέταρτα της συνεδρίασης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο -1,54% και στις 629 μονάδες, χάνοντας το επίπεδο των 645 μονάδων που αναρριχήθηκε εντός της ημέρας. Έκπληξη προκάλεσε η διακύμανση των συναλλαγών, καθώς τα πρώτα 8 εκατ. ευρώ τζίρου πραγματοποιήθηκαν την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και περίπου 10 εκατ. ευρώ στο τελευταίο μισάωρο. Το σύνολο του τζίρου ήταν 26,4 εκατ. ευρώ, μεόγκο 21 εκατ. τεμάχια.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκστρατεία που κάνει ο πρωθυπουργός στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για να προωθήσει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, την ίδια ώρα που οι προσδοκίες για τις επικείμενες επισκέψεις σε Βερολίνο και Παρίσι, φαίνεται να ψαλιδίζονται.
Τα ενδοσυνεδριακά στηρίγματα που παρείχαν ΟΤΕ και ΕΕΕΚ, ουσιαστικά "τραβήχτηκαν" καθώς οι δύο τίτλοι έκλεισαν στο -1,92% και στο +0,42% αντίστοιχα. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν η ΔΕΗ, η οποία βρέθηκε στα 2,57 ευρώ και στο -6,20%, ενώ στο -5,56% βρέθηκε η Μυτιληναίος και στο -3,18% ο ΟΠΑΠ.
Σημαντικές ήταν και οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, με τον ειδικό δείκτη να κλείνει στο -3,95% και στις 215,45 μονάδες. Στο -4,86% βρέθηκε η Alpha Bank, στο -3,57 η Εθνική, όπως και ηEurobank, ενώ κατακόρυφη ήταν η βουτιά στη Λαϊκή, κλείνοντας στο -8,47%, με την Κύπρου να ακολουθεί με απώλειες 3,57%.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει απο την Αγκέλα Μέρκελ να παρέμβει ώστε να απελευθερωθούν δάνεια απο την ευρωπαική τράπεζα Επενδύσεων που έχουν σήμερα παγώσει αλλά και να επιταχυνθεί κατά το δυνατόν η εκταμίευση της δόσης των 31 δις ευρώ που περιμένει η Ελλάδα, αφού φυσικά διαβεβαιώσει πρώτα οτι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα απο ελληνικής πλευράς για τη μείωση του ελλείμματος. Με αυτά τα επιχειρήματα θα ζητήσει διετή παράταση της περιόδου προσαρμογής. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές, η γερμανική πλευρά θα προτιμήσει μία μέση λύση, παράσχοντας παράταση ενός έτους, αναγνωρίζοντας έτσι την ανάγκη για "αναπνοές" αλλά χωρίς να φαίνεται ότι υποκύπτει στις πιέσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr