Με τις συναλλαγές μόλις στα 35 εκατ. ευρώ, για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση ο γενικός δείκτης του Χ.Α. καταγράφει απώλειες με απρόβλεπτες συνέπειες από τη στιγμή που διασπάστηκαν τα χαμηλά 14άρων ετών, πλησιάζοντας πια, τα χαμηλά 15ετίας. Η αγορά “έσπασε' προς τα κάτω τις 1.165 μονάδες και κινείται στις 1.52, με τις τράπεζες και όχι μόνο, να έχουν πάρει τη κατηφόρα.
Ακόμα και εισηγμένες, όπως η Μυτιληναίος από τις λίγες που θα βγάλουν 6μηνο κέρδη και μάλιστα με αύξηση του τζίρου, βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, στα 4,60 ευρώ. Ί9δια γεύση από τη ΔΕΗ που διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά, στα 8,11 ευρώ (8 ήταν η τιμή στόχος της UBS), ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 11 ευρώ και ο ΟΤΕ κινείται μία ανάσα πριν από τα ιστορικά χαμηλά των 5,16 ευρώ, στα 5,18, επίπεδα που αποτελούν τα χαμηλότερα μέχρι στιγμής για σήμερα. Στα 4,44 ευρώ υποχωρεί η ΕΤΕ, στα 2,57 η Eurobank και κάτω από τα 3 γύρισε και η Alpha.
Ο Ισπανικός και ο Ιταλικός πυρετός έχει μεταδοθεί σε όλες τις αγορές, τη στιγμή που η Ελλάδα ακούει έπειτα από 20 μήνες τα πρώτα καλά λόγια (Γκουρία, ΟΟΣΑ) και υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για έξοδό μας από την κρίση. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τον Αύγουστο παραδοσιακά οι αγορές υποχωρούν.
Αγορές
Τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα στις ΗΠΑ, όπου το ενδιαφέρον είναι μοιρασμένο ανάμεσα στην διαφαινόμενη ψήφιση της συμφωνίας Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών από τη Γερουσία για την αύξηση του ορίου χρέους, και τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία για την μεταποιηση που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας κάνοντας τους επενδυτές επιφυλακτικούς εν όψει και της ανακοίνωσης των σημερινών στοιχείων για την αμερικάνικη οικονομία.
Και όχι μόνο, αλλά και στις πυρετώδεις συσκέψεις σε Ιταλία και Ισπανία μετά την κούρσα των spreads σε απαγορευτικά επίπεδα, αφού για παράδειγμα η Ιταλία αν δανειζόταν σήμερα, θα πλήρωνε επιτόκιο πάνω από 6%!
Ο «άγγλος» FTSE υποχωρεί 0,24% στις 5.759 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,55% στις 3.566 μονάδες και ο DAX υποχωρεί 0,97% στις 6.881 μονάδες. Το spread του ισπανικού δεκαετούς διαμορφώνεται στις 391 μ.β με την απόδοση τους στο 6,45%, ενώ αυτό του ιταλικού στις 372,45 μ.β.
Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους χρηματιστηριακούς δείκτες υποδήλωναν αρνητικό άνοιγμα για τη Wall Street την Τρίτη, καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους επενδυτές για το ενδεχόμενο υποβάθμισης των ΗΠΑ.
O Dow Jones υποχωρεί 0,42% στις 12.082, στον δείκτη S&P 500 0.46% στις 1.280 και ο Nasdaq 0,30% στις 2.735. Η συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ ψηφίστηκε τη Δευτέρα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία στις 19:00 ώρα Ελλάδος. "Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την πιθανότητα υποβάθμισης, ενώ υπάρχουν ακόμη ανησυχίες για το τι σημαίνει το νομοσχέδιο για την ευρύτερη οικονομία και γενικότερες ανησυχίες για την οικονομία μετά τα χθεσινά αρνητικά νούμερα για τη μεταποίηση", είπε ο Robert Pavlik της Banyan Partners LLC.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr