Και κυρίως την Παρασκευή, αφού συγκαλείται συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να βρεθούν κοινά αποδεκτά λύσεις, αλλά και διευρυμένη αποδοχή ως προς την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η Ευρώπη συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, αν προς το παρόν και με δεδομένες τις θέσεις της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να είναι εφικτό. Η πολιτική αβεβαιότητα, ως προς το τι μπορεί να προκύψει, είναι και ο λόγος που η αγορά τρομάζει. Οι διακυμάνσεις είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη στο Χ.Α. και το spread παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρά την προθυμία της Κίνας να αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα και κυρίως πορτογαλικά.
Την ίδια ώρα, το κλίμα αρχίζει και στρέφεται υπέρ της χώρα μας. Χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μπέρκελ μίλησε, ίσως για πρώτη φορά, για την ανάγκη να δοθεί χρόνος στις αδύναμε χώρες να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Ο κατ' εξοχήν μάντης δεινών, οικονομολόγος κ. Νουριέλ Ρουμπίνι για πρώτη φορά είπε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και πως θα οδηγηθεί σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Κατά τη Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ακούστηκαν φωνές περί επιτεύγματος της μείωσης του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Χίλαρι Κλίντον είπε ότι η αγορές θα κατευναστούν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας!
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., παρά το γεγονός ότι πέρασε τις 1.300 μονάδες (υψηλό 1.310), έκλεισε τελικά με απώλειες, στις 1.286,88 μονάδες (-0,21%). Πρωταγωνιστής στην πτώση ήταν η μετοχή της ΑΤΕ, στα 0,43 ευρώ και απώλειες 8,5%, Alpha 4,62%, στα χαμηλά των 3,30 ευρώ, Eurobank 3,37%, στα 3,15 ευρώ, Κύπρου 3,20%, στα 2,12 ευρώ, Πειραιώς 1,96%, στο 1 ευρώ και Εθνική 1,95%, στα 4,53 ευρώ.
Κέρδη βγήκαν στον ΟΤΕ, που ενισχύθηκε πάνω από 4,5%, στα 7 ευρώ και με όγκο 1,8 εκατ. τεμαχίων, αφού η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα πώλησης της συμμετοχής της στον ΟΤΕ εντός των επομένων ημερών. Κέρδη πάνω από 2% για τον ΟΠΑΠ και 1,85 για τη Βιοχάκλκο και 1,7% για την Motor Oil. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, στα 69,6 εκατ. ευρώ, με 5 εκατ. ευρώ πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Πτώση για 75 μετοχές (μεταξύ των οποίων ΗΛΕΑΘ 16,67%, Φιερατέξ 14,29%, Σάτο 11,11%, Κυριακούλης 10%) και 54 με κέρδη (Περσέας, Καραμολέγκος, Δρομέας).
Κέρδη για Wall και FTSE – Πτωτικά η Ευρώπη
Με άνοδο έκλεισαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από την αρχική νευρικότητα με τους επενδυτές να μένουν πιστοί στην παράδοση που θέλει πριν από αργίες να τοποθετούνται. Τη Δευτέρα η Wall θα παραμείνει κλειστή, λόγω της αργίας “Memorial Day”, με τις αγορές να παραμένουν κλειστές επί τριημέρου. Στη Νέα Υόρκη όμως υπάρχει η παράδοση όταν έπεται αργία οι επενδυτές να τοποθετούνται ανεβάζοντας τους δείκτες.
Αναλυτικά, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,07% στις 12.403 μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε 0,78% στις 2.783 μονάδες και ο S&P500 σημείωσε κέρδη 0,40% στις 1.326 μονάδες.
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, όπως άλλωστε κινήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές “διαγωνισμό” διφορούμενων δηλώσεων για την Ελλάδα, θολώνοντας το κλίμα στις αγορές. Αχνές ελπίδες που έδωσαν ένα κλίμα αισιοδοξίας έδωσε δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο αναφερόταν ότι η Κίνα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αγορά ευρωπαικών ομολόγων, κυρίως πορτογαλικών, τον Ιούνιο όταν θα ξεκινήσει ο EFSF να πουλάει.
Στα ταμπλό, στο -0,79% και τις 7.114 μονάδες έκλεισε ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι άγγιξε το -0,30% και τις 3.917 μονάδες. Εξαίρεση αποτέλεσε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος κατέγραψε κέρδη 0,18% και έφτασε τις 5.881 μονάδες.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, με ρυθμό 1,8% αναπτύχθηκε στο πρώτο τρίμηνο - σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση - η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,2%. Μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε η καθοδική αναθεώρηση των καταναλωτικών δαπανών στο 2,2% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 2,7%.
Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 10.000 οι αιτήσεις στις ΗΠΑ για επιδόματα ανεργίας, φτάνοντας στις 424.000 κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το MarketWatch ανέμεναν μείωση του αριθμού στις 405.000.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr