Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί, κάτω και από τη στήριξη των 1.280 μονάδων. Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, τόσο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όσο και του Χ.Α. Οι αναλυτές βλέπουν και τις 1.200 μονάδες για τον δείκτη, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για χαμηλότερες αποτιμήσεις στις τράπεζες, διασπείροντας φήμες ότι οι σοβαρές εντολές αγορών από το εξωτερικό θα έρθουν στο Χ.Α. όταν οι τιμές στο ταμπλό και ειδικά στον 20άρη μειωθούν κατά 50% επιπλέον, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα! Υπό αυτά τα δεδομένα και αυτή τη φημολογία που αναπαράγεται από διεθνή μέσα ενημέρωσης οι επενδυτές απέχουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο καθαρός τζίρος στο Χ.Α., μόλις που ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ, έπειτα από τέσσερις ώρεες συνεδρίασης! Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν καεί, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα επικράτησε σε σχέση με τον αναμενόμενο ενθουσιασμό πώλησης των συμμετοχών του Δημοσίου σε εισηγμένες. Κάποιες εντολές αγορών, που δεν πείθουν όμως, έχουν βγει στον Ελλάκτωρα, που ενισχύεται κατά 2%, στα 2,46 ευρώ, Alpha κατά 1,53%, στα 3,31 ευρώ, Marfin Popular 1,59%, στα 0,64 ευρώ, Coca Cola, στα 17 ευρώ και Εθνική στα 4,58 ευρώ.
Οι υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ υποχωρούν. Ειδικότερα, απώλειες άνω του 25 για τη ΔΕΗ, την Αγροτική και το Τ.Τ. και πάνω από 1% υποχωρεί ο ΟΤΕ, στα 6,68 ευρώ. Απώλειες και για τις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αλλά και για τον ΟΛΠ. 86 μετοχές υποχωρούν και 39 ενισχύονται, ανάμεσα στις οποίες Βωβός και Geniki (εν αναμονή δημόσιας πρότασης από την So.Gen).
Aγορές
Οριακές διακυμάνσεις επικρατούν αυτή την ώρα στα διεθνή ταμπλό, με τις ευρωαγορές να περνούν σε μεικτό έδαφος από αρνητικό, καθώς βγήκε ανοδική αντίδραση από τις τράπεζες και από τις φαρμακευτικές.
Η σημερινή συνεδριάση αναμένεται να συνεχιστεί σε νευρικούς τόνους, με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη να παραμένει στο επίκεντρο. Οι ανησυχίες για ντόμινο οξύνονται, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του κορυφαίου αναλυτή του διεθνή οίκου S&P ότι μία πιθανή ελληνική αναδιάρθρωση δεν σηματοδοτεί απαραίτητα και την έναρξη νέου γύρου υποβαθμίσεων για την Ιρλανδία. Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών έκθεση της Moodys επεσήμανε τον αντίκτυπο του ενδεχομένου ελληνικής χρεοκοπίας για την περιφέρεια.
Το ελληνικό ζήτημα και οι λύσεις του παραμένουν "τροχοπέδη" για την ουσιαστική ανάκαμψη των ευρωαγορών, την ώρα που η διαμάχη της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας με τη Γερμανία σχετικά με την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα ολοένα και εντείνεται. Υπενθυμίζεται πάντως πως στην έναρξη των συναλλαγών οι δείκτες υποχωρούσαν σε χαμηλό 5 εβδομάδων.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,03% στις 5.860 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,20% στις 3.909 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX καταγράφει απώλειες κατά 0,15% στις 7.139 μονάδες. Στα 1,40430 δολάρια το ευρώ.
Στα μάκρο της ημέρας, ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% σημείωσε το βρετανικό ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είχε συρρικνωθεί κατά 0,5%.
Στο μεταξύ, πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη από τα υψηλότερα επίπεδα περίπου μιας εβδομάδας μετά την κλαδική έκθεση που έδειξε, ότι, οι αμερικανικές προμήθειες βενζίνης αυξήθηκαν στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού πετρελαίου στον κόσμο, σηματοδοτώντας μείωση της ζήτησης.
Τα συμβόλαια υποχώρησαν έως 0,5% σήμερα μετά την έκθεση του American Petroleum Insitute (ΑΡΙ), ότι, τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκαν 2,44 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από την εβδομάδα που έληξε στις 4 Φεβρουαρίου. Το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα τα εν λόγω στοιχεία.
Στ.Κ.Χαρίτος
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr