Αν συνδέσει κανείς την επίσκεψη Σόρος πριν από ένα μήνα στην Αθήνα και τα reports περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την λήξη των CDS αντιλαμβάνεται κανείς γιατί το Χ.Α. και τα spreads βρίσκονται υπό πίεση. Τα spreads κινούνται σε διπλάσια επίπεδα από πέρσι, πριν η χώρα μπει στο μνημόνιο, στις 1.240 μονάδες βάσης και το Χ.Α. υποχωρεί κατά 23%, στα όρια των 1.400 με ορατό τον κίνδυνο να βρεθεί στα προηγούμενα χαμηλά των 1.350 μονάδων. Οι ξένοι σορτάρουν ποντάροντας στο σενάριο της αναδιάρθρωσης και μάλιστα σύντομα, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο. Νέες πιέσεις για την Alpha, στα 3,70 ευρώ, στα όρια των 5 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,06 η Πειραιώς και στα 3,60 ευρώ η μετοχή της Eurobank. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υποτονικές εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των επενδυτών, στα 19,7 εκατ. ευρώ. Κάποιες εντολές αγορών έχουν βγει για δεύτερη μέρα στον Ελλάκτωρα. Μικρά κέρδη για τη Βιοχάλκο, τον ΟΤΕ, την Jumbo και τη ΔΕΗ. Αντίδραση έχει βγει ακόμα στην Ιντραλότ, την Τέρνα Ενεργειακή, την ΕΧΑΕ, τα Folli Follie και την ΜΕΤΚΑ.
Aγορές
Τα κατώτερα των αναμενομένων κέρδη της Holcim και της Statoil επισκίασαν τα θετικά αποτελέσματα της γαλλικής τράπεζας ΒΝP Paribas, καθώς και το άλμα των πωλήσεων της BMW, γεγονός που προκαλεί νευρικότητα στους κυριότερους δείκτες των ευρωπαικών χρηματιστηρίων σε , την ώρα που στα ταμπλό παρατηρείται profit taking από τους επενδυτές.
Οι αγορές διακατέχονται από επιφυλακτικότητα, σημειώνοντας οριακές διακυμάνσεις στη συμφωνία που επιτεύχθη για το πακαέτο στήριξης στην Πορτογαλία ύψους 78 δισ. ευρώ, τη στιγμή που μία εκ των PIIGS, η Ελλάδα "παλεύει" με τους κακούς οιωνούς, τα "πονηρά" reports και e-mail ,καθώς και με τα σενάρια περί αναδιάρυρωσης του ελληνικού χρέους.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει πτώση κατά 0,18% στις 6.071 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,33% στις 4.110 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,34% στις 7.526μονάδες. Πάνω από το 1,48 διαπραγματεύεται το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,48420 δολάρια.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, ράλι στα κέρδη και άλμα στις πωλήσεις σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η BMW AG. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ από 323 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 16 δισ. ευρώ από 12,4 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων της BMW για το πρώτο τρίμηνο του 2011 σημείωσαν άλμα 21% σε ετήσια βάση στα 382.758 οχήματα.
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η αύξηση της κερδοφορίας της BNP Paribas κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, καθώς τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 15% στα 2,62 δισ. ευρώ, από 2,28 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, ενώ οι αναλυτές τοποθετούσαν τα κέρδη στα 2,22 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κατέληξε σε μια "καλή συμφωνία" με τις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είχαν αναλάβει να διαπραγματευτούν το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που είχε ζητήσει η Λισαβόνα, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες.
Το ποσό της οικονομικής βοήθειας που ζήτησε η Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φτάσει τα 78 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε χθες το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.
Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος οικονομικής βοήθειας, η Λισαβόνα πέτυχε να υπάρξει μια πιο "ελαστική" βαθμιαία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της, το οποίο θα πρέπει να φτάσει στο 3% το 2013. Όπως είπε ο Σόκρατες, ο στόχος για φέτος είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 5,9%, για το 2012 να πέσει στο 4,5% και το 2013 να έχει φτάσει στο 3%.
Μέχρι τώρα η Πορτογαλία δεσμευόταν να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,6% φέτος και να το φτάσει στο 2% το 2012. Το 2010 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας έφτασε το 9,1%, πολύ πάνω από το στόχο του 7,3% που είχε θέσει η κυβέρνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr