Ο γενικός δείκτης χάνει 2,5% και βρίσκεται στις 1.606 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες.
Η έκθεση της Merrill Lynch, η οποία αύξησε τις τιμές στόχους τριών τραπεζών δε βοήθησε και ο τραπεζικός κλάδος χάνει 2,71%. Η Πειραιώς χάνει περίπου 5% και 4% η Eurobank. 3% χάνει η Alpha Bank και 2,5% η Εθνική Τράπεζα. Μάλιστα ο όγκος στις 2 τελευταίες ξεπερνά το 1,3 εκατ. τεμάχια.
Πτωτικά κινείται η πλειονότητα των μετοχών. Ενδεικτικό της σημερινής πορείας του ΧΑ είναι πως μόλις 28 τίτλοι ενισχύονται και 135 υποχωρούν. Στις πρώτες θέσεις των πτωτικών είναι η Προοδευτική και μετά με καλές συναλλαγές υποχωρεί η Γενική Τράπεζα και η Τ-Bank. Χάνει 6% η ΑΝΕΚ. Από τις ανοδικές η ΕΒΖ καταγράφει σημαντικά κέρδη με καλές συναλλαγές.
Το κλίμα έχει χαλάσει ξανά στο ΧΑ και αν δεν αντιδράσει είτε σήμερα, περιορίζοντας τις απώλειες, είτε στις επόμενες συνεδριάσεις, τότε τεχνικά η υποχώρηση μπορεί να συνεχιστεί. Η οικονομία της χώρας είναι και πάλι στο επίκεντρο και το θέμα της μείωσης των εσόδων προβληματίζει έντονα τους επενδυτές καθώς μπορεί να φέρει στο δεύτερο εξάμηνο μεγαλύτερη αύξηση της ύφεσης έναντι του πρώτου, στην περίπτωση που μειωθεί ακόμα περαιτέρω το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Πτωτικά η WallΑπώλειες καταγράφει η αμερικανική αγορά, διευρύνοντας την πτώση της χθεσινής συνεδρίασης, με τα σημάδια για επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας να αυξάνονται.
Αναλυτικά, ο Dow Jones χάνει 0,90% στις 10.178 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,82% στις 1.067 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,61% στις 2.166 μονάδες.
Απωλειών συνέχεια για την Ευρώπη
Συνεχίζονται οι απώλειες στις ευρωαγορές, με τις δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΚΤ, Axel Weber, οι οποίες δείχνουν πως η Ευρώπη δεν είναι ακόμα έτοιμη να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης να αποτελούν μεγάλο ‘βαρίδι’ στις αγορές και να στέλνουν το ευρώ κάτω από τα 1,27 δολάρια έναντι του δολαρίου. Ακόμη, έντονες είναι οι πιέσεις σε αυτοκινητοβιομηχανίες και κατασκευαστικό κλάδο, οι οποίες επισκιάζουν την αισιοδοξία που δημιουργούν τα νέα deals.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,31% στις 5.195 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC βρίσκεται στο -1,04% στις 3.535 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,85% στις 6.024 μονάδες.
Απώλειες 0,61% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, μετά από πτώση 1,4% χθες.
Στο α’ τρίμηνο του 2011 αναμένεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απόσυρση των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της γερμανικής Bundesbank και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Axel Weber.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Weber, ο οποίος θωρείται πιθανός διάδοχος του επικεφαλής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, υπογράμμισε πως «οι περισσότερες από τις συζητήσεις «σχετικά με την απόσυρση των μέτρων ρευστότητας θα επικεντρωθούν στο πρώτο τρίμηνο», ενώ πρόσθεσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται εκκίνηση μίας διαδικασίας εξομάλυνσης».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δηλώσεις του Weber εκδηλώνουν τη διευρυνόμενη αισιοδοξία της ΕΚΤ σχετικά με τρόπο που η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική κρίση, ειδικά μετά τα εντυπωσιακά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Γερμανίας το β΄τρίμηνο, αλλά και την αναβάθμιση των προβλέψεων της Bundesbank για τους γερμανικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010 στο 3% από 1,9%, στος προηγούμενες προβλέψεις της.
«Δεδομένου πως το β’ τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, οι προβλέψεις για την ευρωζώνη αναμένεται να αναβαθμιστούν συνεπεία της γερμανικής πορείας» δήλωσε ο Weber.
Σημειώνεται πως το ευρώ υποχωρεί κάτω από τα 1,27 δολάρια στα 1,2696 έναντι του δολαρίου.
Η Valeo έστρωσε το δρόμο για τις απώλειες στον κλάδο αυτοκινήτων, που θεωρείται από τους πιο ευάλωτους στην κρίση. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανταλλακτικών στη Γαλλία υποχωρεί 2,4%. Στο -1,6% η Porsche και στο -2,9% η Fiat.
Δεύτερη μέρα απωλειών για τη Holcim, που βρίσκεται στο -1,3%, μετά την υποβάθμιση της τιμής στόχου της μετοχής από τους αναλυτές σε Credit Suisse, Deutsche Bank και Helvea.
Υπό πίεση και ο τραπεζικός κλάδος, με την Banco Santander να χάνει 1,57% και τη ING Groep κατά 1,32%.
Στο -0,97% η BHP Billiton, παρά τα συνεχή δημοσιεύματα που σχετίζονται με την επιθετική εξαγορά ύψους 39 δισ. δολ. της Potash.
Στον αντίποδα, η βρετανική Dana Petroleum κερδίζει πάνω από 5,9% , μετά την προσφορά επιθετικής εξαγοράς ύψους 2,9 δις δολαρίων από την Korea National Oil Corp. Η ανταγωνίστρια BG Group ενισχύεται κατά 4,8%.
Η βρετανική Mitchells & Butlers ενισχύεται κατά 1%, μετά την ανακοίνωση ότι θα πουλήσει 333 περιφερειακές παμπ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr