Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά χαμηλή. Αναλυτές σημείωναν πως περιμένουν προς το τέλος της εβδομάδας ενίσχυση του τζίρου. Σήμερα τη διαφορά στο ΧΑ κάνει η Coca Cola που ενισχύεται κατά 2,8% και παρέχει στήριξη στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη. Από την άλλη η Εθνική Τράπεζα παραμένει αδύναμη και κινείται γύρω από τα 10,30 ευρώ. Κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των ΔΕΗ (τέταρτη συνεχόμενη ανοδική) και της Τράπεζας Κύπρου. Θετικά κινείται και η Marfin. Η Alpha Bank γύρισε σε θετικό έδαφος, ενώ υποχωρεί η Πειραιώς και ο ΟΤΕ. Συνολικά 74 μετοχές υποχωρούν και 65 ενισχύονται.
Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διοχετεύεται η ρευστότητα που κυκλοφορεί στο σύστημα. Από τις μετοχές που κινούνται ανοδικά ξεχωρίζει η Παρνασσός και η Άττικατ. Πιέζονται οι μετοχές των Υγεία και ΑΝΕΚ.
Σταθεροποιητικά η Wall
Σταθεροποιητικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, με τις ανησυχίες για την Ιαπωνία να δημιουργούν αντίκτυπο στην αγορά. Αναλυτικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,40% στις 10.263 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,26% στις 1.073 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει οριακά 0,09% στις 2.175 μονάδες.
Βελτιωμένη εμφανίστηκε η μεταποίηση στην περιοχή της Νέας Υόρκης κατά το μήνα Αύγουστο, η οποία ενισχύθηκε στις 7,1 μονάδες από τις 5,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, δεν κατάφερε να φτάσει στα υψηλά επίπεδα στις αρχές του καλοκαιριού, όπου άγγιξε τις 19,6 μονάδες, μετά το υψηλό των 31,9 μονάδων τον Απρίλιο, ενώ ταυτόχρονα, απογοήτευσε τους αναλύτες που ανέμεναν ο δείκτης Empire State να διαμορφωθεί στις 8,5 μονάδες.
Ακόμη, ο δείκτης παραγγελιών υποχώρησε στις 2,71 μονάδες από τις 10,13 μονάδες, ενώ ο δείκτης των παραγγελιών διαμορφώθηκε στις -11,50 μονάδες από τις 6,31 μονάδες τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο δείκτης απασχόλησης βελτιώθηκε, ανερχόμενος στις 14,29 μονάδες από τις 7,94 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε στις 35,71 μονάδες από τις 41,27 μονάδες τον Ιούλιο.
Συνεχίζονται οι απώλειες στην Ευρώπη
Συνεχίζει να καταγράφουν απώλειες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με την μικρότερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας να δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν εμπόδια στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,63% στις 5.242 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στο -0,49% στις 6.081 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 1,11% στις 3.571 μονάδες.
Ακόμη, πτωτικά κατά 0,64% κινείται ο δείκτης Stoxx Europe 600 μετά τα πρωινά κέρδη κατά 0,5%. Την Παρασκευή έκλεισε με εβδομαδιαία πτώση κατά 1,2%.
Τρίτη οικονομική δύναμη στον πλανήτη, πίσω από ΗΠΑ και Κίνα, είναι πλέον η Ιαπωνία, με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας να διαψεύδει τις προσδοκίες και να πυροδοτεί εκ νέου ανησυχίες περί της δυναμικής της παγκόσμιας ανάκαμψης.
Ειδικότερα, το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ανάπτυξη κατά 2,3%.
Οπως όλα δείχνουν, θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η Κίνα θα είναι το Νο.2 στο τέλος του 2010. Πάντως, όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο, η Ιαπωνία παραμένει μπροστά από την Κίνα.
Εντονες πιέσεις δέχονται τράπεζες και τηλεπικοινωνίες. Στο -0,5% η Vodafone. Κατά 1,5% υποχωρεί η Credit Agricole. Στο -2,29% η BNP Paribas και στο -1,43% η Santander.
Στον αντίποδα, άνοδος 3,61% για την Cairn Energy, καθώς η Vedanta Resources προχωρά στην εξαγορά του 60% της πετρελαϊκής θυγατρικής της εταιρείας στην Ινδία έναντι 8,5 με 9,6 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Στο +4,58% η Vedanta Resources.
Η Aviva ενισχύεται κατά 1,5% μετά την απόρριψη προσφοράς από την RSA Insurance Group για τις ασφαλιστικές της δραστηριτότητες σε Βρετανία, Ιρλανδία και Καναδά. Στο -2,5% η RSA.
Στο +5,1% η Hochtief. Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Γερμανία προβλέπει αύξηση των παραγγελιών της φέτος.
Κέρδη 4,2% για την Hennes & Mauritz, καθώς η μεγαλύτερη αλυσίδα ένδυσης στην Ευρώπη ανακοίνωσε αύξηση 10% στις πωλήσεις των ομώνυμων καταστημάτων τον Ιούλιο.
Στο 1,7% ανήλθε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατά το μήνα Ιούλιο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβρη του 2008, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ευρωζώνης, Eurostat.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός το μήνα Ιουνίο σημείωσε άνοδο 1,4%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,3%, έναντι μείωσης 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Επισημαίνεται, δε, πως η πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει αρκετά κάτω από το πλαφόν του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι τιμές στον κλάδο ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,1% έναντι του Ιουλίου 2009, έναντι αύξησης 6,2% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.
Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές σε ενέργεια κ.ά., διμαορφώθηκε στο 1% από 0,9% τον Ιούνιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr