Όμως το κλίμα στο εξωτερικό και η ανακοίνωση του ελληνικού ΑΕΠ το οποίο στο δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 3,5% έφερε εκ νέου πιέσεις. Το momentum έχει δεχθεί πλήγματα και βραχυπρόθεσμα λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη ενδέχεται να δούμε περισσότερες πιέσεις λένε οι αναλυτές που ωστόσο προτείνουν κοντά στις 1.600 μονάδες αγορές.
Ο γενικός δείκτης έχασε 1,31% και έκλεισε στις 1.628,28 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 83 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος για την εποχή θεωρείται αυξημένος. Σημειώνεται πως χθες δεν ξεπέρασε τα 65 εκατ. ευρώ. Παρά τις απώλειες πάντως 76 μετοχές ενισχύθηκαν και 90 υποχώρησαν. Εκ νέου πιέστηκαν Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Αlpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Κέρδη κατέγραψε η ΔΕΗ, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κέρδισε ξανά τις εντυπώσεις.
Απαισιοδοξία στη Wall - Νευρικότητα στις ευρωαγορές
Αρνητικό το κλίμα στη Wall, μετά την απρόσμενη αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τις απώλειες μετριάζει η άνοδος στους κλάδους τηλεπικοινωνίας και εμπορευμάτων.
Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,65% στις 10.313 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στο – 1,22% στις 2.182 μονάδες και ο S&P σημειώνει απώλειες 0,84% στις 1.080 μονάδες.
Αυξήθηκαν αναπάντεχα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 2.000 σε 484.000 την εβδομάδα που έληξε στις 7 Αυγούστου. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση των αιτήσεων στο επίπεδο των 463.000.
Επιπλέον, ανοδικά μετά από δύο μήνες πτώσης κινήθηκαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν αύξηση 0,2% τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές εξαγωγών εμφάνισαν πτώση της τάξης του 0,2%. Η αύξηση στις τιμές εισαγωγών οφείλεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων που ανέβηκαν κατά 2,1%, ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα έπεσαν κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 4,9%, με τις τιμές καυσίμων να κερδίζουν 14,8%. Οι τιμές εξαγωγών σημείωσαν άνοδο κατά 3,9%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Βουτιά 10% για τη Sisco, καθώς τα αποτελέσματα β' τριμήνου απογοήτευσαν τους επενδυτές.
Κέρδη καταγράφουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας. Ανοδος 0,75% για την AT&T Inc. και 1,69% για την Verizon.
Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές κινούνται μεταξύ των ανησυχιών για την πρόοδο της παγκόσμιας ανάκαμψης και στα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα.
Ανοδο 0,42% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, μετά τις ισχυρές απώλειες που σημείωσε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Χθες ο δείκτης έκλεισε στο -2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση πτώση σε διάστημα σχεδόν έξι εβδομάδων. Στα 1,2912 δολάρια το ευρώ, μετά τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψε την Τρίτη, χάνοντας ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 1,29 δολαρίων.
Οι ανησυχίες των επενδυτών για την υγεία του τραπεζικού κλάδου παραμένουν. Στο -1,31% υποχωρεί η βρετανική Barclays και στο 1,3% η ισπανική Santander.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται 0,25% στις 5.260 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX χάνει 0,48% στις 6.124 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει πτώση 0,60% στις 3.607 μονάδες.
Άλμα 6,15% καταγράφει η μετοχή της γερμανικής Q-Cells, μετά την ανακοίνωσή της ότι στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους επέστρεψε στην κερδοφορία, παρουσιάζοντας καθαρά κέρδη ύψους 35,2 εκατ. ευρώ.
Άνοδο 3,91% καταγράφει η μετοχή της Anheuser-Busch InBev. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 7,3% στα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο του 2010.
Κέρδη 1,69% για τη μετοχή της ασφαλιστικής Prudential. Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανακοίνωσε την επιστροφή στην κερδοφορία, σημειώνοντας κέρδη ύψους 442 εκατ. στερλινών (694,2 εκατ. δολ).
Διέψευσε τις προσδοκίες η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη κατά το μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1% τον Ιούνιο, από άνοδο 1,1% το Μάιο (αναθεωρημένα στοιχεία). Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση κατά 0,5%.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 8,2%, από άνοδο κατά 9,9% το Μάιο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ετήσια αύξηση της τάξης του 9,1%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr