Πιέζονται ωστόσο οι τραπεζικές μετοχές, ενώ το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι αρνητικό με τους δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 1,5%. Πτωτικό άνοιγμα δείχνουν και τα αμερικανικά παράγωγα.
Την ίδια ώρα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης χάνει 0,77% και βρίσκεται στις 1.653 μονάδες, 12 μονάδες υψηλότερα από τα χαμηλά της ημέρας. Η αξία των συναλλαγών μόλις που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Περισσότερες από 110 μετοχές υποχωρούν και 45 ενισχύονται.
Αγοραστές εντοπίζονται στη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην Coca Cola, στη ΔΕΗ και την Ιντρακόμ. Σταθεροποιητικά κινείται η ΕΧΑΕ, η Βιοχάλκο, η Ελλάκτωρ και ο ΟΠΑΠ. Υποχωρούν Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση για την Marfin.
Σημαντικά κέρδη καταγράφει η Proton Bank. Από τις μετοχές της περιφέρειας η Vell Group μετά από συνεχιζόμενες πτωτικές συνεδριάσεις σήμερα είναι στο limit up. Με μικρό όγκο ενισχύονται Μεβάκο, Νίκας και Πετρόπουλος.
Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές- Πτωτικά τα αμερικανικά παράγωγα
Σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη συνεχή ημέρα κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές κι ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης. Τα σχόλια της Fed για μετριοπαθή ανάκαμψη των ΗΠΑ, η υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας και μια σειρά από ανησυχητικά μακροοικονομικά στοιχεία στην Ασία έχουν δημιουργήσει έναν εκρηκτικό συνδυασμό που προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στα ταμπλό.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί εκ νέου – τώρα στο - 1,63% – μετά τις χθεσινές απώλειες κατά 0,90%. Στα 1,3007 δολάρια υποχωρεί το ευρώ, με κίνδυνο να «χάσει» το ψυχολογικό όριο των 1,30 δολ. και πολύ μακριά από τα επίπεδα των 1,33 δολαρίων που είχε αγγίξει την περασμένη εβδομάδα.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,65% στις 5.288 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,69% στις 6.180 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 1,89% στις 3.660 μονάδες.
Την επανεπένδυση των ρευστών διαθεσίμων που έχει ήδη εξασφαλίσει η Fed όταν λήξουν οι τοποθετήσεις της σε ομόλογα με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις προκειμένου να αγοράσει νέους μακροπρόθεσμους ενυπόθηκους τίτλους ή γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου, αποφάσισε χθες η Νομισματική Επιτροπή της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας.
Υπό πίεση βρίσκεται ο μεταλλουργικός κλάδος. Στο -3,66% υποχωρεί η Xstrata και στο -2,54% η BHP Billiton.
Απώλειες 1,2% καταγράφει η Bank of Ireland, που ανακοίνωσε κάμψη 66% της κερδοφορίας του πρώτου εξαμήνου του 2010. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 140 εκατ. ευρώ.
Άνοδο 0,94% σημειώνει, στον αντίποδα, η μετοχή της ING. O ασφαλιστικός κολοσσός ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των κερδών του στο δεύτερο τρίμηνο και συγκεκριμένα στα 1,09 δισ. ευρώ, έναντι 71 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Κατά 0,19% ενισχύεται η Nestle. Τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν στα 5,45 δισ. ελβετικά φράγκα.
Στη μείωση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Bank of England). Η BOE εκτιμά ότι η βρετανική ανάπτυξη ενδέχεται να συνεχιστεί, ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς από εκείνους που η τράπεζα είχε προβλέψει τον περασμένο Μάιο. Η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να κορυφωθεί στο 3%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6%. Ο πληθωρισμός, επισημαίνει η BOE, θα ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση θα βρεθεί κάτω του 2% έως το 2012.
Στο 7,8% διαμορφώθηκε η ανεργία στη Βρετανία στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 8% στο προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τον Ιούλιο, ο αριθμός των Βρετανών που έκαναν αίτηση για έκδοση επιδόματος ανεργίας υποχώρησε κατά 3.800 για να διαμορφωθεί στα 1,4612 εκατ. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές εκτιμούσαν πτώση του αριθμού κατά 16.000.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr