Στη συνέχεια κυκλοφόρησε ως φήμη ότι αποχωρεί ο κ. Τ. Αράπογλου από την ΕΤΕ, με αποτέλεσμα η αγορά να υποχωρήσει από τα υψηλά των 2.300 μονάδων (2.299 για την ακρίβεια) στα επίπεδα των 2.240 μονάδων. Τελικώς ο δείκτης έκλεισε στις 2.257,43 και με απώλειες 1,44% και αυξημένες συναλλαγές στα 388,898 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες στην εβδομάδα - τρίτη συνεχόμενα πτωτική- ανήλθαν σε 6,16% και από την αρχή του χρόνου τα κέρδη πιέστηκαν κι άλλο, σε 26,36%, ενώ οι απώλειες στο μήνα, μέχρι σήμερα, διαμορφώνονται σε 15,96%. Η εικόνα της αγοράς δε δείχνει ότι επίκειται συνέχεια της αντίδρασης.
Αφενός η άνοδος ήταν μικρή σε σχέση με τις χθεσινές και τις προχθεσινές απώλειες και αφεταίρου σημαντικός αριθμός μετοχών ή έκλεισε στο «κόκκινο» ή παρέμεινε αμετάβλητος. Με κέρδη έκλεισαν 122 χαρτιά, έναντι 80 που υποχώρησαν και 99 που παρέμειναν αμετάβλητα. Επιπρόσθετα από τις συναλλαγές προκύπτει ότι πολύ συναλλασσόμενοι εκμεταλλεύτηκαν την αντίδραση για να ρευστοποιήσουν ειδικά όσοι ρίσκαραν τοποθετήσεις χθες κατά τη διάρκεια της μεγάλης πτώσης. Η διαβεβαίωση του ομίλου της Marfin έκανε καλό τόσο στην αγορά, όσο και στην πορεία της μετοχής της Marfin Popular, καθώς στη MIG συνέβη το εντελώς αντίθετο, βγήκαν πωλητές και σήμερα.
Κέρδη 7,18% κατέγραψε η Marfin Popular, απώλειες 1,86% για τη MIG. Επίσης, άνοδο 6,56% σημειώθηκε στη μετοχή της Πειραιώς, 4,65% της Κύπρου, 3,61% της Eurobank, ενώ εξανεμίστηκαν τα κέρδη της ΕΤΕ, που ενισχύθηκε μόλις 0,55%. Aνοδος 1,16% για την Alpha. Μεγάλος ήταν ο όγκος για την ΕΤΕ που προσέγγισε τα 6 εκατ. τεμάχια, αλλά και την Popular που ξεπέρασε τα 11,6 εκατ. τεμάχια.
Εκτιμήσεις
«Τεχνικά», σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, «ο Γενικός Δείκτης διέσπασε και τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών
για λίγες ώρες χωρίς ωστόσο οι συναλλαγές να συνηγορούν στην συνέχιση της έντασης των πιέσεων. Η αντίδραση της Παρασκευής ήταν μάλλον εύκολη υπόθεση αφού η αγορά είχε υποχωρήσει με ένταση και ταχύτητα μεγαλύτερη από τα επίπεδα του διαστήματος Ιανουαρίου Μαρτίου αυξάνοντας δραματικά την πιθανότητα εκτόξευσης και εξομάλυνσης των αρνητικών διακυμάνσεων.
Η αντίδραση ξεκίνησε από το τρίτο επίπεδο στήριξης fibbonaci (2.200) και έχει σαν πρώτο στόχο τις 2.440 μονάδες όπου κινείται η εκθετική χρονοσειρά του κινητού μέσου των 200 ημερών. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πέρα από την ανοδική αντίδραση και την κατάληξη της η αγορά είναι «τραυματισμένη». Αυτό σημαίνει ότι οι προσεχείς συνεδριάσεις θα έχουν έντονο το στοιχείο της μεταβλητότητας και καθώς στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί ανάλογες κινήσεις γρήγορων και απότομων διακυμάνσεων αντιστροφής τάσης η διαμόρφωση σχηματισμού διπλού πυθμένα είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν πρέπει να αποκλειστεί.Η επόμενη εβδομάδα προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα αφού πλέον το διακύδευμα της αγοράς είναι η βιωσιμότητα της ανοδικής τάσης, η δε διατήρηση των 2.200 μονάδων μονόδρομος για τον χαρακτήρα των διακρατήσεων και των τεχνικών χαρακτηριστικών της μεσοχρόνιας τάσης που ξεκίνησε από τις 9 Μαρτίου. Η πορεία των ξένων αγορών θα αποκτήσει σταδιακά το πρώτο λόγο στην διαμόρφωση και της εγχώριας ψυχολογίας».
Emporiki Bank
Βραχυπρόθεσμα το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο εύρος της ανοδικής αντίδρασης ενώ μεσοπρόθεσμα, το επόμενο «στοίχημα» της αγοράς, είναι η δυνατότητα παραμονής υψηλότερα των 2.100 μονάδων αναφέρει στην εβδομαδιαία της τεχνική ανάλυση η Emporiki Bank. Επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή των 2.100 μονάδων εντοπίζεται ισχυρότατη στήριξη (χαμηλότερη τιμή κλεισίματος του τελευταίου εξαμήνου στις 2.103 μονάδες και ενδοσυνεδριακά στις 2.071). Για όσο χρονικό διάστημα παραμένει απαραβίαστη αυτή η στήριξη (σύμφωνα με τις τρέχουσες ενδείξεις αποτελεί την πιθανότερη εξέλιξη), το κυρίαρχο σενάριο για το επόμενο τρίμηνο θα είναι η παλινδρόμηση του ΓΔ ανάμεσα στις 2.580 μονάδες και τις 2.100 μονάδες. Είναι πιθανό να δοκιμασθεί αυτή η στήριξη σε δεύτερη φάση, όπου και θα κριθεί τελικά η μεσοπρόθεσμη τάση. Βραχυπρόθεσμα, αν θεωρήσουμε ότι ήδη σημειώθηκε το χαμηλότε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr