Κάτι το οποίο, επίσης, έχει την εξήγησή του, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank (σ.σ. ύψους 986 εκατ. ευρώ), οπότε απαιτείται ρευστότητα. Επιπρόσθετα, τα blue chips αποτελούν και ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας, αφού αποτελούνται κυρίως από τις τράπεζες. Οι τράπεζες αποτελούν τα πιο δημοφιλή χαρτιά για τους ξένους. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνονται στις κινήσεις ρευστοποιήσεων εκ μέρους των ξένων, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σιγά - σιγά, εβδομάδα με την εβδομάδα ψαλιδίζονται τα αρχικά κέρδη της αγοράς. Στις καλές μέρες, δηλαδή στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, ο γενικός δείκτης είχε φτάσει να ενισχύεται κατά 62,19% από την αρχή του χρόνου.
Περίπου ένα μήνα μετά, τα κέρδη του γενικού δείκτη αν και παραμένουν σημαντικά, έχουν μειωθεί όμως σε 44,9%. Σε εβδομαδιαία βάση, η αγορά καταγράφει απώλειες 4,17% και την Παρασκευή έκλεισε με πτώση 1,21%, στις 2.588,71 μονάδες. Το άσχημο κλίμα και η απαξίωση, οδήγησε τις περισσότερες μετοχές στο «κόκκινο», 105, έναντι 69 που ενισχύθηκαν και 70 που παρέμειναν αμετάβλητες. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε από τον ASE 20 η μετοχή της Alpha, που υποχώρησε κατά 3,22%, αλλά και της Βιοχάλκο κατά 3,31%.
Η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στα 10,82 ευρώ με εντυπωσιακό όγκο 2,670 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 2,18% για την ΕΤΕ, στα 24,26 ευρώ με 1,4 εκατ. τεμάχια, 1,90% για τη Eurobank, στα 10,30 ευρώ και 1,58% για την Πειραιώς στα 11,22 ευρώ. Απώλειες ακόμα κατέγραψαν οι μετοχές των Μυτιληναίου, Motor Oil (δεν ενθουσίασαν τα αποτελέσματα), ΕΛΠΕ (την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα), ΟΠΑΠ, ΑΤΕ, Ιντραλότ. Ανοδικά έκλεισαν, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Από τα small caps ξεχώρισαν οι μετοχές των Ευρωσύμβουλοι, Βασιλόπουλος, Ελτράκ, Revoil και Νεώριο.
Πήγασος AΧΕΠΕΥ
"Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης", γράφει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, " επιβεβαίωσε την διάσπαση της πλαγιοανοδικής στήριξης η οποία πλέον έχει μεταβληθεί σε αντίσταση διατηρώντας ακμαία τα σήματα πώλησης των κυριότερων κινητών μέσων. Αν και οι τζίροι έχουν μειωθεί η συγκέντρωση τους σε περιορισμένο αριθμό μετοχών δείχνει ότι η προσφορά είναι ακόμα υπολογίσιμη ειδικά αν συνεκτιμηθεί το γεγονός της αυτονόμησης της εγχώριας αγοράς από την γενική τάση. Τα χαμηλά των 2.580 μονάδων δύσκολα θα αντέξουν την ερχόμενη εβδομάδα καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει σε δυναμική και έχει επιστρέψει οριακά στην προαναδερθείσα ζώνη τιμών. Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα περιθώριο εισόδου σε υπερπωλημένες περιοχές στοιχείο το οποίο μας βάζει σε υποψίες περαιτέρω υποχώρησης πριν την εκδήλωση κάποιας αξιόλογης ανοδικής κίνησης. Στα αισιόδοξα δεδομένα της τεχνικής ανάλυσης είναι οι ανοδικές αποκλίσεις που παρατηρούνται και οι οποίες αποτελούν τους πρώτους οιωνούς μιας επερχόμενης αντίδρασης και η συμπίεση του παράγοντα χρόνου με βάση τον οποίο η στήριξη της αγοράς έχει μετατεθεί υψηλότερα των 2.300 μονάδες και συγκεκριμένα στις 2.400 μονάδες όπου κινούνται μακροπρόθεσμοι κινητοί μέσοι με μεγάλο διαχρονικό ποσοστό επιβεβαίωσης.
Η προσέγγιση αυτής της ζώνης τιμών έχει ενδιαφέρον ως προς την εξέταση κάποιων τοποθετήσεων στην αγορά. Η δομή της προσέγγισης ή της μη προσέγγισης θα μας δώσει και τις απαντήσεις που αναζητούμε ως προς την λήξη της περιόδου κατοχύρωσης κερδών. Προς ώρας διατηρούμε την συντηρητική μας στάση αφού ο χρόνος φαίνεται να είναι ακόμα με το μέρος των πωλητών".
Ενδεχόμενη βραχύβια υποχώρηση (μια- δυο εβδομάδες) προς τις 2.530 μονάδες, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, δεν θα ακυρώσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, αναφέρει η Emporiki Bank στην εβδομαδιαία της τεχνική ανάλυση για το γενικό δείκτη.
Emporiki Bank
Την εβδομάδα που διανύσαμε ο ΓΔ κινήθηκε πτωτικά, καθώς από τις 2.737,26 (υψηλό στη συνεδρίαση της Δευτέρας), στα τέλη της εβδομάδας βρέθηκε σε επίπεδα ελαφρά χαμηλότερα των 2.600 μονάδες. Η κίνηση αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς η προηγηθείσα ανοδική αντίδραση ήταν «αναιμική
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr