Αποτέλεσμα ήταν ο Γ.Δ. να κλείσει τελικά στις 849 μονάδες με πτώση 1.4% και ο «25άρης» στις 249 μονάδες και στο -1.38% ενώ όπως προαναφέρθηκε ο τζίρος έφτασε με το ζόρι τα 70.5 εκατ. ευρώ.
Αν και πολλοί εκ των ενεργών επενδυτών του ΧΑ περίμεναν σήμερα μια νέα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, όπως όλα δείχνουν στην αγορά υπερισχύουν οι πωλητές, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση πως ακόμα και τα τρέχοντα επίπεδα χρειάζονται θετικές ειδήσεις προκείμενου να διατηρηθούν.
Πάντως οι traders των Παραγώγων εξακολουθούν να εντοπίζουν έστω και αχνά ανοδικά σήματα μικρού ωστόσο εύρους και συγκεκριμένα αυτή την ώρα το πιο θετικό σενάριο είναι αυτό που προβλέπει κίνηση του FTSE ASE 25 μέχρι τις 263-270 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα των Blue Chips παραπέμπει σε ένα νέο κύκλο short θέσεων οι οποίες βεβαίως μένει να αποδειχτεί αν θα αποβούν κερδοφόρες, ωστόσο είναι πια σαφές πως το «ράλι ανακούφισης» που εκδηλώθηκε, ήταν παρένθεση και δεν άλλαξε το μομέντουμ.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως οι αυξημένες ρευστοποιήσεις προκύπτουν χρονικά με την ώρα που ξεκινούν πράξεις και οι διαχειριστές από το Λονδίνο, απ’ όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει «ουρά» πωλήσεων και παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιος είναι ένας μήνας που συμφέρει να είναι θετικός μια και στο τέλος του κλείνει το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.
Η αιτία προφανώς σχετίζεται με τις ευρύτερες εξελίξεις γύρω από την χώρα και κυρίως με το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο εκτός από την εμπιστοσύνη των εταίρων μας φαίνεται να χάνει και την εμπιστοσύνη των αγορών.
Διεθνείς επενδυτικοί πόλοι εκτιμούν πως δύσκολα θα γένει ένα δεύτερο θετικό βήμα στην διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας δίνοντας ελάχιστα ποσοστά σε μια θετική έκπληξη και όπως συνήθως συμβαίνει η άποψή τους αποτυπώνεται άμεσα στο ταμπλό του ΧΑ.
Ειδικότερα και με δεδομένο πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις κατόπιν μαθηματικών υπολογισμών, όσοι παίρνουν χαρτί και μολύβι και προσπαθούν να καταλάβουν αν «βγαίνει η εξίσωση» για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.
Επιπρόσθετα στο παρασκήνιο κυκλοφορεί ένα νέο σενάριο που θέλει τους οίκους αξιολόγησης να κάνουν πράξη τις προειδοποιήσεις τους για υποβάθμιση της Ελλάδας έτσι κι αλλιώς και από την στιγμή που το Δημόσιο επιλέγει την μέθοδο του αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού.
Με την επισήμανση πως στην συνείδηση των διεθνών επενδυτών αυτή η κίνηση μεταφράζεται ως το τελευταίο σημείο πριν την χρεοκοπία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr