Με λίγα λόγια, διαμορφώνεται μια κορεσμένη αγορά. Η τηλεοπτική διαφήμιση κατακλύζεται από ασφάλειες, αυτοκίνητα, τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών κλπ. Στο Facebook διαμοιράζεται κάθε νέο προϊόν ή υπηρεσία που αφορά την υγεία ή την αισθητική, ή ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Καθένας μας στέλνει και λαμβάνει μηνύματα. Ήταν πάντα δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς μέσα στο διαφημιστικό clutter που συνήθως επικρατεί, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι αυτό το έτος θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.
Τι μπορεί να κάνει λοιπόν μια μικρότερη επιχείρηση; Υπάρχουν πολλές προτάσεις ειδικών επί του θέματος που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αν θέλετε να διατηρήσετε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της επιχείρησής σας το 2019, καταγράφουμε τις πέντε κορυφαίες προκλήσεις στις οποίες καλείστε να ανταποκριθείτε:
1. Η σχέση καταναλωτή-marketer αλλάζει.
Η εξέλιξη της κουλτούρας των Μέσων έχει φτάσει σε ένα νέο σημείο, και οι marketers δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε φλύαρες αναρτήσεις στα blogs και σε μακροσκελείς περιγραφές των προϊόντων τους για να ξεχωρίσουν. Η σχέση μεταξύ marketers και καταναλωτών έχει αλλάξει, με την έννοια ότι οι πρώτοι πρέπει να εργάζονται όλο και σκληρότερα για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αυτή τη σχέση.
Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ. Το να γράψει κάποιος απλώς ένα άρθρο δεν εξασφαλίζει ότι αυτό θα διαβαστεί από οποιονδήποτε. Οι καινοτόμοι marketers που ασχολούνται με το περιεχόμενο (marketing content), πρέπει να αναπτύξουν νέες στρατηγικές και προσεγγίσεις που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις την ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων με τους καταναλωτές.
Σήμερα π.χ. οι καταναλωτές θα προτιμούσαν να λύσουν ένα κουίζ για το είδος υποδήματος που ταιριάζει στην προσωπικότητά τους, από το να διαβάσουν σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ειδικών παπουτσιών για τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο σε σχέση με τα απλούστερα μοντέλα. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθεί ένα τέτοιο διαδραστικό περιεχόμενο, όπως τα κουίζ και οι έρευνες, από ό,τι ένα άρθρο, ωστόσο είναι κρίσιμο για τη διατήρηση μιας συναφούς σύνδεσης με τους καταναλωτές.
Μια άλλη λύση - η οποία είναι πιθανό να έχει αλματώδη ανάπτυξη - είναι η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του Internet of Things. Αυτό ήδη έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα συνδέονται με τους καταναλωτές, με τα smartphones ειδικότερα που παρέχουν όλων των ειδών τις πληροφορίες, όπως την τοποθεσία και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Σύμφωνα με το DigitalTonto, τα GPS μπορούν να παρέχουν δημογραφικές πληροφορίες, ενώ οι εφαρμογές μπορούν να ανιχνεύσουν τραγούδια και βίντεο βελτιώνοντας τις αγορές των καταναλωτών. Τέλος, οι κάμερες μπορούν να αναγνωρίσουν τις πληροφορίες. ‘Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πιο διαδραστική διαφήμιση και δημιουργία περιεχομένου.
Για τον επαγγελματία marketer αυτό σημαίνει ότι το πεδίο είναι ώριμο, με μια τεράστια προσφορά καταναλωτικών δεδομένων και ερευνών έτοιμων για χρήση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
2. Καθένας παράγει περιεχόμενο.
Η παρουσίαση των ιδεών σας δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα. Καθένας με Twitter και ένα smartphone μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο που να ανταγωνίζεται το δικό σας. Γι’ αυτό το να απλουστεύσετε την αφήγηση σας και να τη συνδέσετε με το ακροατήριο σας είναι ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε να δείτε το περιεχόμενό σας στην πρώτη θέση.
Η λύση είναι να διαφοροποιήσετε, να ενισχύσετε και να συνεργαστείτε, προσλαμβάνοντας ειδικούς στη δημιουργία στρατηγικού περιεχόμενου για να διαδώσετε το δικό σας brand σε περισσότερα μέρη.
Διαθέστε περισσότερους πόρους στα μέλη της ομάδας μάρκετινγκ, ώστε να μπορείτε να έχετε περισσότερο περιεχόμενο, καθώς και να επεκτείνετε την εμβέλεια του περιεχομένου που έχει ήδη παραχθεί. Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας μάρκετινγκ. Αρκεί να τον επενδύσετε με σύνεση για να βελτιωθεί τόσο το εύρος του περιεχομένου που παράγεται και όσο και η εμβέλεια του online. Φροντίστε να καλύψετε όλους αυτούς του βασικούς τομείς καλύτερα από τον ανταγωνισμό σας.
Και το σημαντικότερο: Συνεργαστείτε! Είτε με εσωτερικούς είτε με εξωτερικούς συνεργάτες. Μια προσέγγιση είναι η καλύτερη επικοινωνία του τμήματος ΙΤ με την ομάδα του προϊόντος σας και αυτής με το μάρκετινγκ. Αλλά μπορείτε επίσης να συνεργαστείτε με άλλες εταιρείες, π.χ. Influencer marketing, που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην απήχηση που έχει η μάρκα σας.
3. Οι αλγόριθμοι αναζήτησης αλλάζουν (και πάλι).
Ολόκληρες καριέρες περιστρέφονται γύρω από την κατανόηση της επιστήμης του SEO (Search Engine Optimization). Αυτό που πληκτρολογούμε στα Google, Bing και Yahoo γυρίζει το κλειδί μιας τεράστιας μηχανής – η εκκίνηση των «βαγονιών» της διαφήμισης, είναι μια από τις περιοχές στην οποία κάθε σύγχρονος επικεφαλής του μάρκετινγκ πρέπει να εστιάζει.
Ωστόσο δεν πρέπει να τοποθετούνται όλοι οι πόροι και η στρατηγική προσέγγιση στο SEO. Οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως η Google αλλάζουν συχνά τους αλγόριθμους που καθορίζουν τα αποτελέσματα αναζήτησης, ενώ η ανταγωνιστική διαφήμιση σε σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης προκαλεί λιγότερους καταναλωτές να δουν το περιεχόμενο που παρουσιάζεται πρώτο.
Για το λόγο αυτό, μη βασίζεστε στην επισκεψιμότητα της αναζήτησης που οδηγεί στην επιχείρηση σας . Η κυκλοφορία στον ιστότοπο σας θα μπορούσε δυνητικά να αποδεκατιστεί από μια τέτοια αλλαγή αλγορίθμου. Έτσι, είναι κρίσιμο να έχετε ένα ευρύ σχέδιο μάρκετινγκ που είναι κτισμένο γύρω από διάφορους τρόπους προσέγγισης των καταναλωτών σας.
4. Τα social media είναι κορεμένα.
Οι μηχανές αναζήτησης δεν είναι η μόνη μορφή ψηφιακών μέσων στην οποία υπάρχουν παγίδες. Οι στρατηγικές σας στα social media αξίζει να επικαιροποιηθούν για το 2019. Το να στέλνετε απλώς tweets στη στρατόσφαιρα δεν θα προκαλέσει τους καταναλωτές να ρίξουν μια δεύτερη ματιά στο περιεχόμενό σας.
Σήμερα οι καταναλωτές χρησιμοποιούν κυρίως τα social media για να συνδεθούν και να ψυχαγωγηθούν. Εάν το μήνυμά σας δεν πληροί μία από τις δύο αυτές προϋποθέσεις, πιθανότατα σπαταλάτε απλώς τις δυνάμεις σας.
Επιπλέον, πολλές εταιρείες έχουν διαπιστώσει ότι οι πλατφόρμες των social media, όπως το Facebook, προσφέρουν μια εμπειρία διαφήμισης κάτω του μετρίου. Σύμφωνα με μια αναφορά της Forrester, οι ηγέτες των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι το Facebook «δημιουργεί μικρότερη επιχειρηματική αξία από οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή ευκαιρία μάρκετινγκ». Και ενώ τα ειδικά αποτελέσματά σας μπορεί να διαφέρουν, αξίζει να έχετε υπόψη σας ότι τα posts μιας μάρκας τα βλέπει κατά μέσο όρο μόνο το 16% των χρηστών του Facebook.
Ακόμα και το οργανικό social media μάρκετινγκ μπορεί να μην αξίζει πολύ από το χρόνο σας. Ενώ οι υποστηρικτές του θα μας υπενθυμίσουν ότι ιστοσελίδες όπως το Facebook είναι δωρεάν – και ως εκ τούτου ό,τι προκύπτει από το οργανικό μάρκετινγκ σε αυτό είναι καθαρό κέρδος – ας θυμηθούμε επίσης ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε μια εκστρατεία μάρκετινγκ στο Facebook, απλώς να θυμάστε να έχετε και πολλά άλλα μέσα διαθέσιμα, καθώς και να το αξιολογείτε συνεχώς από πλευράς ROI.
5. Η ποικιλομορφία των καταναλωτών απαιτεί ποικιλόμορφο μάρκετινγκ.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος: οι marketers πρέπει να πάνε όπου και οι καταναλωτές. Και ένα συναρπαστικό νέο στον ορίζοντα για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ είναι η έλευση του VR (εικονική πραγματικότητα).
Ανάλογα με την επιτυχία και τη δημοτικότητα της VR, μερικές από τις προκλήσεις του μάρκετινγκ που αναφέρονται πιο πάνω μπορεί αντιμετωπιστούν καλύτερα. Η αξιοποίηση αυτής της «επανάστασης» μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει πλέον κάποιος για το brand του. Π.χ. οι ειδικοί λένε ότι η VR θα αλλάξει την τηλεόραση όπως την ξέρουμε.
Σίγουρα, υπάρχει ένα σημαντικό κόστος ευκαιρίας που εμπλέκεται σε αυτή την ιστορία. Ωστόσο καθένας πλέον πρέπει να αποφασίσει εάν η επένδυση μάρκετινγκ μέσω VR - ή οποιαδήποτε άλλη νέα τεχνολογία - θα είναι η κατάλληλη για τη μάρκα του. Αλλά το να παραμείνετε ανοικτοί σε αυτές τις νέες ευκαιρίες, θα βοηθήσει το δικό σας brand να μη φάει τη σκόνη των πιο προνοητικών ανταγωνιστών του, σήμερα ή στο άμεσο μέλλον.
Καλές γιορτές!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr