Όπως συνηθίζεται, σε παγκόσμια, ηπειρωτικά αλλά και δια - συλλογικά κύπελλα, τα στοιχήματα έχουν την τιμητική τους. Έχουμε ακούσει διάφορες συνταγές, με τις οποίες οι φανατικοί οπαδοί των στοιχημάτων εμπνέονται, αλλά αυτή, η μακάβρια συνταγή με πρώτες «ύλες» που χρησιμοποιούν οι Νοτιοαφρικανοί, για να οραματισθούν και να προβλέψουν τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, είναι πρωτάκουστη (τουλάχιστον από όσα γνωρίζω).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, οι τζογαδόροι στοιχημάτων στη Νότια Αφρική, χρησιμοποιούν «μαγικά» σκευάσματα για έχτρα τύχη, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τους επισκέπτες σε τέτοιο βαθμό, που δεν το περιμένουν.
Συγκεκριμένα, ένα παραδοσιακό φάρμακο γνωστό στη Νότια Αφρική ως muti, περιέχει μυαλά όρνεων. Όμως, τα μυαλά των όρνεων, δεν χρησιμοποιούνται μόνο στο φάρμακο muti, αλλά και στην κατασκευή ενός τσιγάρου που προκαλεί ιδιαίτερες "παρενέργειες" στους ντόπιους τζογαδόρους, Οι οποίοι τα συλλέγουν, τα αποξηραίνουν, τα αναμιγνύουν με τον καπνό του τσιγάρου και τα καπνίζουν. Όπως λένε, τα αποξηραμένα μυαλά των όρνεων, τους κάνουν να προβλέπουν το μέλλον.
Μάλιστα, ορισμένοι θεραπευτές υποστηρίζουν, ότι η πρακτική αυτή, τους ενθαρρύνει να κάνουν διάφορα ιατρικά τεστ.
Επιπροσθέτως, βλέπουν στον ύπνο τους αριθμούς του lotto (!) ή τα αποτελέσματα άλλων σπορ.
Ανεξάρτητα όμως, από την αλχημική και μακάβρια – κατά τη γνώμη μου – συνταγή αναζήτησης της τύχης, της πνευματικής κατάστασης και ενθάρρυνσης των εν λόγω καπνιστών, και το κατά πόσο πραγματικά ισχύουν αυτά που αναφέρουν, το γεγονός είναι ότι επτά στα εννέα είδη όρνεων που βρίσκονται στη Νότια Αφρική, είναι υπό εξαφάνιση. Συμπεριλαμβανομένου του όρνεου με τα γένια (Gypaetus barbatus) και του όρνεου του Ακρωτηρίου (Gyps coprotheres), από το οποίο, όπως αναφέρει το Cape Vulture Conservation Project, έχουν απομείνει μόνο 380 ζευγάρια στη χώρα. Και τα δυο είδη, υπάρχουν σε μεγαλύτερους αριθμούς σε άλλες χώρες. Τα όρνεα – όντας νεκροφάγα – παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα και βοηθούν στον έλεγχο των παρασίτων και των επιδημιών, που προκαλούνται από τα νεκρά κουφάρια των ζώων.
Ο Mark Anderson, executive director της BirdLife South Africa, δήλωσε «ότι ο αριθμός των όρνεων στην Νότια Αφρική μειώνεται, λόγω των λαθροκυνηγών που τα δηλητηριάζουν και των ηλεκτρικών καλωδίων υψηλής τάσης, στα οποία συγκρούονται. Η συγκομιδή δε, των κεφαλών των όρνεων, από τους οπαδούς της muti – μαγείας, αποτελεί μια πρόσθετη απειλή, την οποία τα πουλιά αυτά δεν μπορούν να αντέξουν». Τα Wildlife γκρουπ, εκτιμούν, ότι τουλάχιστον 300 όρνεα σκοτώνονται κάθε χρόνο, για την παραγωγή του φαρμάκου muti, ένας μη βιώσιμος αριθμός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τα όρνεα στην Νότια Αφρική, στην εξαφάνιση κατά την επόμενη δεκαετία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr