Στο συμπέρασμα αυτό, καταλήγει η παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η McKinsey. Κατά την οποία, τα τρία τέταρτα των ανταποκρινομένων στελεχών, προσδοκούν να απολαύσουν τα αυξανόμενα κέρδη των επιχειρήσεων τους τον επόμενο χρόνο. Ενώ λιγότεροι από τους μισούς, αναμένουν να μειώσουν τα κόστη τους κατά την ίδια περίοδο. Στο σύνολο της, η έρευνα δείχνει, ότι τα στελέχη βλέπουν τις οικονομίες των χώρων τους να παρουσιάζουν θετικές δυνατότητες ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, το 84 τοις εκατό προσδοκά ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2010, επίσης, προσβλέπουν σε αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων τους.
Αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν μια αβεβαιότητα και ανησυχία για το μέλλον, ειδικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ερώτηση πως θα περιέγραφαν (τα στελέχη), την παγκόσμια οικονομία για τους επόμενους τρεις μήνες, το 46 τοις εκατό εξ’ αυτών απάντησαν, ότι «οι βεβιασμένοι παγκόσμιοι περιορισμοί στις διεθνείς αγορές θα διαιωνίσουν την έλλειψη ισομέρειας» ενώ οι υπόλοιποι έδωσαν διαφορετικές απαντήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανταποκρινόμενων στελεχών, προσδοκούν βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των χωρών τους επόμενους έξη μήνες.
Η χαμηλή ζήτηση προϊόντων από τους καταναλωτές, εμφανίζεται σαν η μόνη και μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη των οικονομιών των αναπτυγμένων χωρών. Ωστόσο, τα στελέχη βλέπουν ένα φωτεινότερο μέλλον, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τις οικονομίες των χωρών τους. Επιπροσθέτως, αναγνωρίζουν διαφορετικές απειλές, όπως στις τιμές χονδρικής των προϊόντων και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι οποίες ενδέχεται, να δυσκολέψουν την ανάπτυξη τους.
Καλύτερες ήμερες…
Τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι οι επιχειρήσεις, αφυπνισμένες πλέον από τη σφοδρή οικονομική κρίση, εξακολουθούν να βελτιώνουν τη διαχείριση της οικονομικής τους κατάστασης με επιτυχία. Το ποσοστό των στελεχών που προσδοκούν αύξηση των κερδών τους, για το τρέχον έτος, είναι εντυπωσιακά υψηλότερο για το 2010, από ότι ήταν τον Δεκέμβριο του 2009: σε ποσοστό 74 τοις εκατό έναντι 64 τοις εκατό αντιστοίχως. Ακόμα, αν και οι μειώσεις στα κόστη των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αποτελούν θέμα για τα δελτία ειδήσεων, ωστόσο, πολλά από τα ανταποκρινόμενα στελέχη, δείχνουν να αναμένουν υψηλοτέρα κέρδη για τις επιχειρήσεις τους, τα οποία πιστεύουν, ότι θα προέλθουν όχι, μόνο από μειώσεις στα κόστη, αλλά από επιτυχημένες πωλήσεις.
Βέβαια, μεταξύ των στελεχών -που προσδοκούν τα κέρδη των επιχειρήσεων τους να αυξηθούν- το 60 τοις εκατό, προσδοκά επίσης, να αυξηθεί και η ζήτηση των πελατών τους. Όπως αναφέρουν, εστιάζουν περισσότερο σε τακτικές που σχετίζονται με τις πωλήσεις. Οι τελευταίοι, σε αντίθεση με τους άλλους, πιθανολογούν ότι θα δημιουργήσουν νέα προϊόντα/ υπηρεσίες, διαχειριζόμενοι ταυτόχρονα τις υπάρχουσες δαπάνες, για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η μείωση στα κόστη, αποτελεί λιγότερο πιθανή επιλογή για αυτούς.
Σε εθνικό επίπεδο, από το 57 τοις εκατό κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, το 84 τοις εκατό των ανταποκρινόμενων στελεχών, προσδοκά να αυξηθεί το ΑΕΠ για το τρέχον έτος. Επίσης, τα περισσότερα στελέχη, είναι θετικά για τις παρούσες οικονομικές συνθήκες των χωρών τους.
. . . Αλλά ανησυχούν επίσης
Ωστόσο, σε κάποιες άλλες μετρήσεις, η αισιοδοξία των στελεχών, είναι συγκρατημένη και παρουσιάζει μικρή πτώση, από την αντίστοιχη μέτρηση τον Δεκέμβριο του 2009. Το ποσοστό των στελεχών, που προσδοκά οι οικονομικές συνθήκες να είναι «σημαντικά» ή «συγκρατημένα» καλύτερες σε εθνικό επίπεδο, έπεσε στο 59 τοις εκατό από το 69 τοις εκατό, που ήταν τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Επιπροσθέτως, η έρευνα δείχνει ότι τα ανταποκρινόμενα στελέχη, στην προοπτική ενός πακέτου σεναρίων με θετική εξέλιξη για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, εκφράζουν ανησυχία. Κοντά στους μισούς από αυτούς, πιστεύουν ότι το πιο πιθανό σενάριο για τους επόμενους τρεις μήνες, είναι οι «βεβιασμένοι περιορισμοί, στις διεθνείς αγορές, να διαιωνίζουν τις ανισομέρειες μεταξύ τους».
Μεταξύ άλλων, αυτό το σενάριο προσβλέπει δυνατά στις αναδυόμενες αγορές, αλλά προσβλέπει επίσης, στην αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και των αδυναμιών του καταναλωτικού τομέα στις ΗΠΑ. Αυτό το εύρημα, είναι συνέπεια της άποψης, ότι η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση, είναι η μόνη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη της οικονομίας των χωρών τους -η οποία είναι πιο δυνατή μεταξύ των ανταποκρινόμενων στελεχών στις αναπτυγμένες οικονομίες- όπως δηλώνει το 53 τοις εκατό, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 57 τοις εκατό των ανταποκρινόμενων στελεχών από την Βόρεια Αμερική, και 60 τοις εκατό από την Ευρώπη.
Η εικόνα διαφέρει στις αναδυόμενες αγορές
Για τα ανταποκρινόμενα στελέχη στις αναδυόμενες αγορές, το σενάριο είναι περισσότερο θετικό. Τα στελέχη των αγορών αυτών, περιμένουν αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων τους, καθώς και αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, και κατ’ επέκταση, αύξηση του εργατικού δυναμικού, πολύ περισσότερα από αυτά που περιμένουν οι συνάδελφοι τους στις αναπτυγμένες αγορές. Τα στελέχη αυτά, είναι περισσότερο θετικά, και προσβλέπουν σε συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας τους σε εθνικό επίπεδο. Το 73 τοις εκατό, προσδοκά καλύτερες συνθήκες τους πρώτες έξη μήνες του 2010. Επίσης, ανησυχούν λιγότερο από τους άλλους συναδέλφους τους (των αναπτυγμένων αγορών), για ενδεχόμενη χαμηλή καταναλωτική ζήτηση που θα ανακόψει την ανάπτυξη των χωρών τους.
Μεγαλύτερη ανησυχία δείχνουν τα στελέχη από την Ινδία, με ποσοστό 63 τοις εκατό, να ανησυχεί για αύξηση των τιμών της χονδρικής, αν και η πλειονότητα των στελεχών στην Ινδία περιμένει υψηλότερες τιμές, σε τέσσερεις δείκτες χονδρικής, όπως ο χρυσός, τα σιδηρομεταλλεύματα, το λάδι και τα σιτηρά. Οι ανησυχίες αυτές, διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, σε άλλες είναι μεγαλύτερες και σε άλλες μικρότερες. Εν τω μεταξύ, στις αναπτυγμένες αγορές, η μεγαλύτερη ανησυχία των στελεχών (44 τοις εκατό), είναι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ενώ στις αναδυόμενες αγορές οι κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στα κέρδη, στο μερίδιο αγοράς και στις αποφάσεις στρατηγικής, σε σχέση με άλλες γεωγραφικές αγορές.
Θεωρώ, πως αν υπάρξει μια παρόμοια έρευνα, στα στελέχη επιχειρήσεων στη χώρα μας, τα οποία θα εξέφραζαν τις απόψεις τους για το παρόν και το μέλλον της δικής μας οικονομίας, τότε, ίσως να είχαμε μια διαφορετική προσέγγιση (από πρώτο χέρι), για την προοπτική και τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής - πραγματικής - οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr