Καλλιεργώντας το προφίλ ενός προοδευτικού φιλελεύθερου πολιτικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια υποστηρίξει (και σωστά) ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ανέχεται την “τυραννία της πλειοψηφίας” και φυσικά χρησιμοποίησε το επιχείρημα αυτό στο δημόσιο διάλογο για την ισότητα στο γάμο. Ότι δηλαδή δημοκρατία σημαίνει ότι οι πλειοψηφίες δεν δικαιούνται να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειοψηφιών.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά δήλωσε ότι ανησυχεί για την “τυραννία της μειοψηφίας”. Τι μεσολάβησε; Κυρίως η εκλογή Τραμπ, η οποία βασίστηκε στην αντί-woke ατζέντα, αλλά όπως προαναφέραμε και το γεγονός ότι η ΝΔ ζορίζεται εκ δεξιών της. Τα σφυροκοπήματα από την πλευρά Σαμαρά είναι πολλά και εντός της ΝΔ υπάρχει έντονη μουρμούρα. Επίσης, ο Νίκος Δένδιας προβάλλεται από δεξιά μέσα, ως ο άνθρωπος που θα επαναφέρει τη ΝΔ στα παραδοσιακά της μονοπάτια.
Την ίδια ώρα, ενώ ο Βελόπουλος θεωρούνταν ελεγχόμενος αντίπαλος, προέκυψε η πιο "ζόρικη" Λατινοπούλου και η ρητορική αλλάζει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε βέβαια ότι το φαινόμενο αυτό (wokeism) είναι πιο έντονο στις ΗΠΑ και όχι στην Ευρώπη, αλλά δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μη φτάσει αυτή η κουλτούρα στην Ελλάδα.
«Εάν τολμήσεις να εκφράσεις αμφιβολίες για τη γνώμη τους σε «βαφτίζουν» φασίστα, υποστηρικτή της πατριαρχίας, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς», τόνισε επίσης.
Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει μία εμφανή αλλαγή ρητορικής από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Και ο Πρωθυπουργός δεν έμεινε σε αυτό, αλλά εμφανίστηκε πολύ πιο σκληρός στα λόγια του και για το μεταναστευτικό.
Στη συζήτησή του με τον Γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ δήλωσε πως απορρίπτει την πολιτική ανοιχτών συνόρων και πως δεν έχει να ζητήσει συγγνώμη από κανέναν, επειδή διασφαλίζει ότι δεν θα μπουν παράτυπα μετανάστες στην Ελλάδα. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι δεν ζητά συγγνώμη ακόμα κι αν ο τρόπος αποτροπής οδηγεί σε ναυάγια και θανάτους.
Επιπρόσθετα, όταν αναφέρθηκε στο δημογραφικό "ξέχασε" να πει ότι μία από τις λύσεις είναι η ενσωμάτωση μεταναστών, παρότι στο παρελθόν την είχε υποστηρίξει. Περιορίστηκε να πει τα κλασικά ότι δηλαδή «θέλουμε να προωθήσουμε την οικογένεια, να αυξήσουμε τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης. Έχουμε επιτρέψει σε συνταξιούχους να εργάζονται, καθώς πολλοί έχουν τη βούληση να εργαστούν. Να αυξήσουμε γυναίκεια συμμετοχή, των ανθρώπων με αναπηρία κλπ».
Προφανώς, οι εποχές της (όποιας) προοδευτικής ατζέντας της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πια παρελθόν. Οι συνθήκες άλλαξαν και ο Πρωθυπουργός... θωρακίζεται για τις μάχες που έρχονται. Δεν χόρεψε βέβαια ακόμα το YMCA, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνει κι αυτό, καθώς δεν έχει περιθώρια για απώλειες από τα δεξιά. Άλλωστε, τώρα δεν έχει απέναντί του τον βολικά ακραίο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να απευθυνθεί σε πολύ μεγαλύτερη γκάμα ψηφοφόρων και κυρίως στους Κεντρώους που η ΝΔ είχε πάρει με το μέρος της τα τελευταία χρόνια. Κι επειδή ξέρει ότι μία μερίδα από αυτούς θα τη χάσει, προσπαθεί να «ψαρέψει» στα δεξιά της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr