Ένας έμπειρος πολιτικός όπως ο Αντώνης Σαμαράς γνώριζε προφανώς πως με τη συνέντευξή του στο Βήμα θα έβλεπε την έξοδο. Επέλεξε ουσιαστικά τη διαγραφή του, καθώς πραγματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε άλλη επιλογή. Είτε θα φαινόταν φοβικός και αδύναμος, είτε θα τον διέγραφε.
Το ερώτημα είναι τώρα τι πολιτικό αποτέλεσμα φέρνει αυτή η διαγραφή. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και η κυβερνητική της πλειοψηφία μετρά πλέον 155 βουλευτές.
Από εκεί κι έπειτα γεννούνται πολλά ερωτηματικά. Είναι ασφαλής η κυβερνητική πλειοψηφία; Υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά;
Στα δύο πρώτα ερωτήματα, οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει σε άμεσο χρόνο και έτσι δεν μοιάζει τόσο πιθανό το σενάριο πρόωρων εκλογών.
Ακόμα και ο Νικήτας Κακλαμάνης που δεν φημίζεται για τη... λατρεία του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δικαιολόγησε την απόφαση της διαγραφής και έκρινε πως δεν θα υπάρξει ρεύμα αποχωρήσεων.
Αντίστοιχα, κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι μάλιστα εντάχθηκαν στη ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, υπερασπίστηκαν την απόφαση Μητσοτάκη και μάλιστα σθεναρά.
Ο «κύκλος» Σαμαρά
Αυτό που επίσης γνωρίζουμε είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς μετρά περίπου 10 βουλευτές της ΝΔ στον "κύκλο" του. Ωστόσο, ούτε αυτοί φαίνεται πως προτίθενται να τον ακολουθήσουν άμεσα στην έξοδο ή να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο, μία διαδικασία που παραδοσιακά ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης.
Άλλωστε, ως γνωστόν οι βουλευτές όλων των κομμάτων δεν θυσιάζουν έτσι εύκολα την κοινοβουλευτική τους θητεία, ιδιαίτερα αν δεν γνωρίζουν αν θα επανεκλεγούν. Και στη ΝΔ υπάρχουν αρκετοί σε αυτή την κατηγορία.
Γιατί, όμως, με βάση τα παραπάνω επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς το δρόμο της μετωπικής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ποια είναι τα σχέδιά του; Όπως προείπαμε, το να περίμενε ότι ο Μητσοτάκης θα τον ανεχόταν για πάντα μοιάζει αφελές. Ιδιαίτερα με τη συνέντευξη στο Βήμα, στην οποία δεν άφησε τίποτα σε χλωρό κλαρί. Εκτός από ότι ζήτησε αλλαγή εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρκικά και ζήτησε την παραίτηση Γετραπετρίτη, κατηγόρησε τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι "χαριεντίζεται" με Ερντογάν και Ράμα.
"Κατέβασε" αυτόνομα πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας, κατηγόρησε το Μαξίμου ότι έχει woke ατζέντα και ζήτησε ακόμη σκληρότερη γραμμή απέναντι στους μετανάστες και εγκατάλειψη της πράσινης μετάβασης.
Αν υπολογίσουμε και προηγούμενες παρεμβάσεις του για την οικονομία, την ακρίβεια και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ούτε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τόσες διαφωνίες με τον Μητσοτάκη.
Πού το πάει λοιπόν ο Σαμαράς;
Θα κάνει κόμμα στα 73 του κι ενώ έχει ήδη κυβερνήσει; Θα συνεχίσει να κάνει τις ίδιες παρεμβάσεις απλώς όντας εκτός ΝΔ ή θα προσπαθήσει να ενώσει τα κόμματα δεξιά της ΝΔ ως Έλληνας Τραμπ με σύνθημα "Η Ελλάδα Μεγάλη Ξανά;
Για να είμαστε ειλικρινείς και αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις μόνο η Αφροδίτη Λατινοπούλου έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τον Αντώνη Σαμαρά. Αν ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει τόσο σε αυτό το "φιντάνι", τότε μπορεί να τον δούμε από την Πολιτική Άνοιξη στη Φωνή Λογικής.
Το πιο κοντά στη λογική σενάριο είναι πάντως ο Αντώνης Σαμαράς να συνεχίσει σε πρώτη φάση την κόντρα του με τη ΝΔ με παρεμβάσεις του στη Βουλή και αλλού, ενώ παράλληλα οι κυβερνητικοί βουλευτές στους οποίους έχει έρεισμα, να προκαλέσουν "από μέσα" φθορά στον Μητσοτάκη.
Σε πρώτη φάση, πάντως, ο Πρωθυπουργός βγαίνει σίγουρα ενισχυμένος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη και παρότι διέγραψε τον Σαμαρά, είναι φανερό πως το τελευταίο διάστημα δεν μετατοπίζεται προς το Κέντρο, αλλά προς τα δεξιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τον στηρίζουν στελέχη όπως ο Βορίδης και ο Άδωνις.
Ο Μητσοτάκης έχει διαχρονικά "ευέλικτο" αφήγημα ανάλογα με τι τον συμφέρει πολιτικά και αυτό του έχει δώσει μεγάλες εκλογικές νίκες. Έτσι θα πορευθεί και μέχρι το 2027, αν δεν προκύψει κάποια έκπληξη φυσικά, γιατί ο Μητσοτάκης έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Θα μπορούσε ακόμα και ο ίδιος με αλλαγή του εκλογικού νόμου και χαμήλωμα του πήχυ της αυτοδυναμίας να προκαλέσει τις εξελίξεις.
Όσο για το ποιον πραγματικά υπολογίζει ως αντίπαλο στη ΝΔ το αναλύσαμε και πρόσφατα σε αυτή εδώ τη στήλη. Για τον Μητσοτάκη ο Σαμαράς δεν ήταν ποτέ μπελάς, ο Δένδιας είναι που τον προβληματίζει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr