Το Ευρωβαρόμετρο αυτό δεν αξιολόγησε τους θεσμούς των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά ρώτησε τη γνώμη των πολιτών τους για αυτούς.
Ζήτησε δηλαδή να μάθει τι εικόνα έχουν οι πολίτες για θέματα δικαιοσύνης και κράτους δικαίου στις χώρες που ζουν.
Οι Έλληνες λοιπόν αποδείχθηκε ότι εμπιστεύονται τους θεσμούς της χώρας τους, λιγότερο από όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες.
Η Ελλάδα, όπως βλέπετε και στον πίνακα είναι τελευταία μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στα θέματα δικαιοσύνης και κράτους δίκαιου, κατά δήλωση των πολιτών της!
Το ποσοστό μάλιστα είναι θλιβερό. Μόνο το 32% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι στην Ελλάδα προστατεύονται επαρκώς τα δημοκρατικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι υπερδιπλάσιος, φτάνει το 66%.
Οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι ζουν σε ένα κράτος διεφθαρμένο. Δεν το εμπιστεύονται και δεν πιστεύουν πως μπορούν να βρουν το δίκιο τους.
Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι τα θεμέλια της κοινωνίας μας είναι σαθρά, όταν 2 στους 3 πολίτες έχουν χάσει την πίστη τους; Πώς πιστεύει το πολιτικό μας σύστημα ότι μπορεί να χτίσει ένα καλύτερο κράτος πάνω σε αυτά τα θεμέλια.
Είναι προφανές ότι πρέπει να ξαναασχοληθούμε με τα θεμέλια πριν προχωρήσουμε στην υπόλοιπη οικοδομή. Αλλά τα κόμματα δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα. Και υπόσχονται μεζονέτες πάνω σε κινούμενη άμμο.
Το καμπανάκι έχει γίνει πια συναγερμός και απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν ότι οι πυλώνες της δημοκρατίας θα στηριχθούν. Η Δικαιοσύνη, η Παιδεία, η Ισότητα, η Ενημέρωση, η Ισονομία φέρουν βαριά τραύματα και οφείλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά μαζί τους. Πριν χαθεί τελείως η μπάλα και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γυρίσουν τελείως την πλάτη στο «σύστημα».
Γιατί τότε η βία των νέων (που τώρα αναρωτιόμαστε από πού προέρχεται) θα γίνει ακόμη σκληρότερη, η αποχή στις εκλογές θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη και η στροφή στα άκρα ακόμα εντονότερη.
Και τελικά όπως προκύπτει ξεκάθαρα από το μήνυμα που μεταφέρει η επιλογή για το φετινό Νόμπελ Οικονομίας, όταν οι «Ελίτ» δεν μοιράζουν την μπάλα, συγκυβερνούν με τα καρτέλ και οι θεσμοί υπονομεύονται, τότε και η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη και αποδεικνύεται «φούσκα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr