Το Politico επικαλείται τη συγκεκριμένη έρευνα, στην οποία οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι η Λαγκάρντ είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της ΕΚΤ τώρα. Συγκεκριμένα, το 50,6% των ερωτηθέντων κατατάσσουν τις συνολικές επιδόσεις της στα μισά της οκταετούς θητείας της ως «πολύ φτωχές» ή «φτωχές»
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις καλές αναφορές που έλαβαν οι προκάτοχοί της Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Τρισέ σε παρόμοιες έρευνες στο τέλος της θητείας τους. Λιγότερο από ένας στους 10 είχε αξιολογήσει «φτωχή» τη θητεία Ντράγκι, ενώ το 55% αξιολόγησε την απόδοσή του «πολύ καλή» ή «εξαιρετική». Αντίστοιχα, μόνο το 14,5% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε τη θητεία του Τρισέ ως «πολύ φτωχή» ή «φτωχή».
Σχόλια στην έρευνα, στην οποία απάντησαν 1.159 άτομα από περίπου 4.500 υπαλλήλους της ΕΚΤ, απηχούν τη δυσαρέσκεια για τις πολιτικές της Λαγκάρντ. Χαρακτηριστικά κάποιοι έγραψαν ότι η Λαγκάρντ «μπήκε πολύ βαθιά στην πολιτική και χρησιμοποιεί την ΕΚΤ για να ενισχύσει την προσωπική της ατζέντα, κάτι που δεν βοήθησε τη φήμη της κεντρικής τράπεζας».
«Ο Μάριο Ντράγκι ήταν εκεί για την ΕΚΤ ενώ η ΕΚΤ φαίνεται να είναι εκεί για την Κριστίν Λαγκάρντ», έγραψε άλλο μέλος του προσωπικού.
Επιπρόσθετα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι ανησυχούν πως η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να επιτύχει την επιστροφή των τιμών στη σταθερότητα που είχε υποσχεθεί. Στο 2,9% τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται πολύ μακριά από το ρεκόρ του 10,6%, αλλά παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2%. Η περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο αναμένεται πως θα επιβραδυνθεί φέτος.
Τα παραπάνω φυσικά έχουν εξήγηση, την οποία αναπτύξαμε στο Reporter Magazine Δεκεμβρίου:
«Η ακρίβεια είναι η εμφανέστερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά.
Οφείλεται σε ένα όργιο κερδοσκοπίας που ξεκίνησε από ένα πραγματικό γεγονός. Από την αύξηση των τιμών της ενέργειας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που ανέβασε όλα τα κόστη παραγωγής, συνεπώς τις τιμές όλων των προϊόντων. Παράλληλα, η εφοδιαστική αλυσίδα παρουσίασε κενά λόγω του πολέμου και πολλά προϊόντα βρέθηκαν σε έλλειψη. Έτσι προκλήθηκε ένα απότομο άλμα στις τιμές όλων των προϊόντων.
Τότε έγινε το μεγάλο λάθος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αύξησε υπερβολικά τα επιτόκια του Ευρώ, προκαλώντας το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή εμπόδισε τη μείωση των τιμών, επειδή αύξησε το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων των επιχειρήσεων.
Τα νοικοκυριά αναγκάστηκαν να πληρώσουν μεγαλύτερη δόση για τα δάνεια τους, χωρίς να μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση τους που είχε ήδη περιορισθεί στα αναγκαία λόγω ακρίβειας. Τελικά η κυβέρνηση αντιμετώπισε το πρόβλημα δίνοντας επιδόματα, αλλά οι τιμές δεν έπεσαν. Αντίθετα, πολλοί εκμεταλλεύτηκαν το γενικότερο ανατιμητικό κλίμα, κερδοσκοπώντας. Η μεγάλη αδυναμία της κυβέρνησης όμως είναι ότι δεν κατάφερε να ελέγξει την κερδοσκοπία.
Το μεγάλο λάθος της ΕΚΤ φταίει για την ακρίβεια που συνεχίζει και στις αρχές τουλάχιστον του 2024 να αδειάζει τα πορτοφόλια των νοικοκυριών και να εμποδίζει την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr