Η πιο ανοιχτή κόντρα αφορά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και το δήμαρχο της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη. Τις τελευταίες ώρες ανταλλάσσουν δηλώσεις και ανακοινώσεις που δείχνουν πως το μεταξύ τους κλίμα είναι κάκιστο. Η ασφάλεια της Αθήνας αποτελεί το βασικό σημείο τριβής, με ανταλλαγή ευθυνών.
Αν και ο Κώστας Μπακογιάννης δεν είναι στον πυρήνα της ΝΔ κομματικά, τα δύο πρόσωπα είναι στον... πυρήνα του Πρωθυπουργού. Ο ένας συγγενής του και ο άλλος στένος του συνεργάτης. Είναι βέβαιο πως η κατάσταση είναι άβολη, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει και... προϊστορία.
Την περίοδο των lockdown ο Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν υπουργός Εσωτερικών και είχε κόντρα με τον Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με τις οφειλές των καταστημάτων εστίασης στο δήμο Αθηναίων για τα τραπεζοκαθίσματα. Υπήρξαν μάλιστα τότε φήμες πως ο λόγος που απομακρύνθηκε από το υπουργείο ο κ. Θεοδωρικάκος είχε να κάνει με αυτό το ζήτημα.
Η κόντρα τους τώρα αναζωπυρώθηκε και μένει να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη.
Παράλληλα, όμως, ξέσπασε και μία κόντρα ακόμη μεγαλύτερου ειδικού βάρους για το κυβερνών κόμμα, ανάμεσα στον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Αν και δεν κατονομάζει ο ένας τον άλλον, κάνουν δηλώσεις με τις οποίες φωτογραφίζει ο ένας τον άλλον. Και μάλιστα αιχμηρές δηλώσεις.
Η αρχή έγινε από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ και την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έριξε καρφιά για τη στάση του Νίκου Δένδια το τελευταίο διάστημα. Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική για τα εθνικά θέματα, αλλά και για το γεγονός ότι μόλις πριν ένα μήνα ο υπουργός Εξωτερικών είχε πει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να τρυπήσει τη θάλασσα για υδρογονάνθρακες. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης (τον οποίον επίσης επέκρινε για τη στροφή στο κέντρο και την απολιγνιτοποίηση ο κ. Σαμαράς) επέλεξε να εντάξει τις εξορύξεις στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή κρίση και ο κ. Δένδιας εκτέθηκε.
Ο Αντώνης Σαμαράς καυτηρίασε το γεγονός και λίγες ημέρες μετά ο ΥΠΕΞ έκανε δηλώσεις που εκλαμβάνονται ως έμμεση απάντηση. Δεν μίλησε για τους υδρογονάνθρακες, αλλά έκανε επισημάνσεις σχετικά με τον πατριωτισμό και στην πολιτική: «Γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό που διατρέχει και κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα. Πώς όμως προσλαμβάνεται ο πατριωτισμός; Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες», είπε με νόημα και πρόσθεσε:
"Αλλά ας ξεχάσουμε το παρελθόν. Πρέπει να δούμε πώς νοηματοδοτεί ο καθένας, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, τον πατριωτισμό όταν αναφέρεται σε αυτόν. Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός, επίσης, δεν συνιστά πατριωτισμό. Ιδίως από πολιτικούς του πατριωτισμού ως οπισθοδρομικό σύνδρομο εκχέει μία βαθύτατη ανασφάλεια. Θυμίζει το γνωστό πίσω στα κανόνια μας, ως εάν οι λέξεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν τη χώρα".
Στα παραπάνω προσθέστε τη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια (ιδιαίτερα στην ενέργεια), την κριτική που δέχονται συγκεκριμένοι υπουργοί (πάλι ιδιαίτερα για τα ενεργειακά), αλλά και τον προβληματισμό για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν κάνει καμία αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, παρά τις εμφανείς λειτουργικές... αρρυθμίες.
Υπάρχουν... θεματάκια στη ΝΔ, αλλά ας μην ξεχνάμε πως είμαστε και σε προεκλογική περίοδο. Ίσως μάλιστα να βρισκόμαστε και πιο κοντά στις κάλπες απ’ ό,τι ισχυρίζονται τα επίσημα κυβερνητικά χείλη. Συνεπώς, για ελληνικό κόμμα, ίσως τα παραπάνω να είναι και φυσιολογικά.
Το ζητούμενο για τους πολίτες, όμως, είναι κατά πόσο αυτή η κυβέρνηση έχει σφυγμό και κοινό βηματισμό για να δουλέψει προς όφελός τους. Γιατί αν όντως απέχουμε ένα χρόνο από τις εκλογές, τότε καλά θα κάνει ο Πρωθυπουργός να... απαλλάξει κάποιους από τα καθήκοντά τους. Διαφορετικά, θα θυσιάσει την κοινωνική ισορροπία για να διατηρήσει την πολιτική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr