«Δεν είμαστε κατάστημα για να ελέγξουμε αν κάποιος έχει κάνει τον διαγνωστικό έλεγχο», δηλώνει η Ιερά Σύνοδος και... νιπτει τας χείρας της. Η κυβέρνηση φυσικά δείχνει... κατανόηση.
Οι ναοί δεν υποχρεούνται να κάνουν ελέγχους και δεν πρόκειται να πληρώσουν κανένα πρόστιμο, σε περίπτωση που εντοπιστούν εντός τους ανεμβολίαστοι πιστοί, χωρίς ράπιντ τεστ. Την ίδια ώρα βέβαια οι καταστηματάρχες και οι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, αν εξυπηρετήσουν ανεμβολίαστο πολίτη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα και λουκέτα.
Τι συμπεραίνει λοιπόν κανείς από τα παραπάνω; Ότι η κυβέρνηση είναι σκληρή εκεί που την παίρνει και ότι η εκκλησία νοιάζεται μόνο για τα του οίκου της. Λες και οι έμποροι και οι εστιάτορες είχαν προ πανδημίας το “know how” των ελέγχων. Τι να κάνουν, όμως, οι άνθρωποι; Προσαρμόστηκαν.
Η Εκκλησία, όμως, δεν προτίθεται να το κάνει και η κυβέρνηση το αποδέχεται, αν και είναι αποδεδειγμένο πως ένας από τους λόγους που οι εμβολιασμοί δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας, είναι η στάση ορισμένων κληρικών και πνευματικών που «συμβουλεύουν» τον κόσμο να μην εμβολιαστεί.
Ένας από αυτούς είναι ο ηθοποιός, Άρης Σερβετάλης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μιλά διαρκώς για την πίστη του. Θεωρεί πως ο Θεός αποφασίζει για τη ζωή του και προφανώς για αυτό το λόγο παραμένει και ο ίδιος ανεμβολίαστος. Τελευταία... θεόσταλτη πράξη του αποτελεί η απόφασή του να αποχωρήσει από την παράσταση που πρωταγωνιστούσε, μετά την ανακοίνωση ότι στα θέατρα επιτρέπεται πλέον η είσοδος μόνον σε εμβολιασμένους θεατές.
«Δεν μου αρέσει ο διαχωρισμός των ανθρώπων», δήλωσε και αποχώρησε.
Μάλλον δεν έχει ακούσει ότι υπάρχουν μοναστήρια στα οποία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε γυναίκες. Δεν έχει ακούσει ότι η εκκλησία δεν αποδέχεται γυναίκες για ιερείς. Δεν έχει ακούσει ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται καν να μπουν στο ιερό των ναών.
Αυτοί οι διαχωρισμοί δεν τον ενοχλούν. Ούτε φυσικά τον ενοχλεί που ο έμπορος πληρώνει πρόστιμο αν δεν κάνει ελέγχους, ενώ η εκκλησία όχι... Πόσο χριστιανικές είναι τελικά αυτές οι αντιφάσεις;
Δεν είναι χριστιανικές, όπως δεν είναι σωστό και το να... σταυρώσουμε έναν ηθοποιό που αποχωρεί για κάτι που πιστεύει και θεωρεί αδιαπραγμάτευτο.
Είχε μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ενημερώσει την παραγωγή του θεάτρου, πως αν επιβληθούν τέτοιοι περιορισμοί στα θέατρα, θα αποχωρούσε. Η ανθρωποφαγία των social media πρέπει να μας βρίσκει αντίθετους, ακόμα και όταν αφορά ανθρωπους και πράξεις με τις οποίες κι εμείς διαφωνούμε.
Όπως δεν δεχόμαστε το «νίπτω τας χείρας μου» της εκκλησίας, δεν μπορούμε να δεχόμαστε και το «άρον άρον σταύρωσον αυτόν».
Ο Σερβετάλης και κάθε άλλος ηθοποιός, άλλωστε, θα μπορούσε να αποχωρήσει για πολλούς λόγους από μία παράσταση: Διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποζημιώσει επαρκώς τους καλλιτέχνες το διάστημα της πανδημίας. Θα μπορούσε επίσης να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος για το metoo. Επειδή μία συνάδελφός του δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από συντελεστή της παράστασης. Πάλι θα έμεναν άνεργοι οι συντελεστές της, αλλά δεν θα τον καταδικάζαμε γι’ αυτό.
Το πρόβλημα συνεπώς δεν είναι το ότι αποχώρησε, αλλά το γιατί αποχώρησε. Και είναι ξεκάθαρο πως το έκανε επειδή δεν συμφωνεί με τον εμβολιασμό. Αποχώρησε γιατί βάζει την πίστη πάνω από την επιστήμη. Αυτό είναι το φάουλ.Γιατί τελικά βάζει το "εγώ" του πάνω από το κοινό καλό.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν συμβεί αν η κυβέρνηση δεν είχε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αν δεν έστελνε με τις αποφάσεις της αντιφατικά μηνύματα. Αν δεν άλλαζε τα μέτρα σαν τα πουκάμισα. Αν τελικά είχε επιμείνει στην πρόσφατη απόφασή της για ελέγχους και υποχρεωτικά τεστ για τους ανεμβολίαστους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr