Ένας νεαρός άνδρας έφαγε ξύλο από αστυνομικούς σε μία κεντρική πλατεία της Αθήνας μέρα μεσημέρι Κυριακής. Αυτή είναι η είδηση χωρίς αστερίσκους και αρκούσε μία καταδίκη για να πάμε παρακάτω. Το κείμενο αυτό δεν θα γραφόταν καν. Δεν θα γίνονταν διαδηλώσεις και επεισόδια. Μόνο που δυστυχώς προέκυψαν πολλοί αστερίσκοι μετά την είδηση, κυρίως από την κυβερνητική διαχείρηση της υπόθεσης.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε πως στεκόμαστε σε ένα «ενοχλητικό» περιστατικό και «χάνουμε τη μεγάλη εικόνα». Συμφωνώ. Ας δούμε λοιπόν τη μεγάλη εικόνα:
Αν το ξύλο δεν είχε πέσει στη Νέα Σμύρνη, αλλά στα Εξάρχεια, θα είχε ήδη ξεχαστεί γιατί «αν περπατάς εκεί, μπορεί και να τις φας». Ο Γρηγορόπουλος άλλωστε έφαγε σφαίρα, τυχερός είσαι αν τη γλιτώσεις με μία γκλοπιά.
Αν το ξύλο είχε πέσει σε πορεία θα είχε ήδη ξεχαστεί. Και περαστικός να ήσουν, καλά να πάθεις.
Αν είχε φάει ξύλο μέχρι θανάτου καμία "αδερφή" όπως ο Ζακ, θα αντιδρούσαν μόνο οι "γνωστοί γραφικοί".
Είχε πειστεί το... ακροατήριο ότι ένα «καλό παιδί» δεν έχει τίποτα να φοβάται από την ελληνική αστυνομία. Και ξάφνου τα σκηνικά της Νέας Σμύρνης και της Πανόρμου έφεραν αντίδραση και από «κανονικούς» ανθρώπους.
Βέβαια δεν είναι «κανονικό» να δεχόμαστε το ξύλο για κάποιον που πίνει καφέ στα Εξάρχεια και να διαμαρτυρόμαστε επειδή το ξύλο έπεσε στη Νέα Σμύρνη.
Όπως δεν είναι «κανονικό» να ακούμε βουλευτές της ΝΔ (που δεν καταδικάστηκαν από το κόμμα) να αναφέρουν ότι το θύμα ήταν ακροαριστερός!
Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να τρώει ξύλο ένας άνθρωπος στην Ελλάδα του 2021 λόγω πολιτικών φρονημάτων; Δικαιολογείται η πράξη ανάλογα με το ποιος τις τρώει;
Ρωτήθηκε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος τη Δευτέρα και έκανε ότι δεν καταλαβαίνει. Όταν δε πιέστηκε, απάντησε σαν τον Πρόεδρο του Εδεσσαϊκού: «Πρόσωπα που φαίνονται στην κάμερα είναι πρόσωπα που φαίνονται στην κάμερα»! Ιστορική φράση.
Να σημειώσουμε επίσης ότι δυστυχώς, τίποτα απ’ όσα συνέβησαν σε Νέα Σμύρνη και Πανόρμου δεν θα τα είχαμε μάθει αν δεν υπήρχαν τα social media. Γιατί μια Κυριακή μεσημέρι, η είδηση ότι 30 άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικούς είχε κυριαρχήσει στα ΜΜΕ πριν υπάρξει τσουνάμι αναρτήσεων του επίμαχου βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.
Έτσι αναγκαστήκαμε και οι δημοσιογράφοι να σηκωθούμε από το κυριακάτικο τραπέζι για να διαπιστώσουμε τι πραγματικά έχει γίνει. Και διαπιστώσαμε ότι η αστυνομία είπε ψέματα, αλλά κανείς δεν απολογήθηκε γι΄αυτό. Απλώς έκανε λόγο για «ενοχλητική» εικόνα και για «διερεύνηση» της υπόθεσης.
Τέλος, αν και ο Πρωθυπουργός κάνει διαρκώς συστάσεις στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μην ρίχνουν τον πήχη της πολιτικής αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση επέλεξε ξανά τη ρήξη. Συνέδεσε ευθέως το περιστατικό της Νέας Σμύρνης με τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «νεοαγανακτισμένους» στις πλατείες, που «απειλούν» τη δημόσια τάξη και τη δημόσια υγεία.
Το γνωστό τροπάρι:
- Να τρώει ο κόσμος ξύλο και να μην αντιδρά κανείς για να μην αυξηθούν τα κρούσματα! Ούτε, όμως, να γίνεται και καμία προσπάθεια (συγγνώμη ή παραίτηση) για να εκτονωθεί η ένταση.
- Είναι ανεύθυνος ο πολίτης που διαδηλώνει αλλά όχι ο αστυνομικός που δέρνει κόσμο που πίνει καφέ στην πλατεία.
- Και ως γνωστόν, αν διαμαρτυρηθείς αυτόματα χάνεις το δικαίωμα να ζητάς ΜΕΘ! Ακόμα κι αν το κάνεις μέσα από τα social media που στην τελική δεν έρχεσαι σε επαφή με κανέναν. Υποκινείς, όμως, διαδηλώσεις...
- Κάνε δεκαπέντε μέρες ακόμα υπομονή βρε ατίθασο νιάτο, τι σου ζητάνε;
Σοβαρά τώρα;
Ένας χρόνος πέρασε έτσι και δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβεται πίσω από την πανδημία και θεωρεί ότι είναι σωστό να "δαιμονοποιεί" κάθε αντίλογο. Στους δρόμους, στα ΜΜΕ, στα social media. Θεωρεί δηλαδή ότι πρέπει να την αφήσουμε στην ησυχία της. Να κυβερνήσει χωρίς να δίνει λόγο σε κανενάν... Με τη δικαιολογία πάντα της πανδημίας.
Στην πραγματικότητα, με την τακτική αυτή, αν κάποιος γεννά «νεοαγανακτισμένους» δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην τελική δεν έχει και ιδιαίτερο έρεισμα πια στην ελληνική κοινωνία, αλλά η ίδια η κυβέρνηση που επιλέγει τη λογική του «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας».
Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα: Ότι η κυβέρνηση ποντάρει σχεδόν τα πάντα στην καταστολή και στην ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εμπνεύσει και να ανακάμψει. Εκμεταλλεύεται τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και κάνει κατάχρηση των απαγορεύσεων. Όποιος της κάνει κριτική είναι "ΣΥΡΙΖΑίος" και δεν δικαιούται διά να ομιλεί. Τα social media τα "διοικούν" τρολ της αντιπολίτευσης και ρίχνουν το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Οι "νεοαγανακτισμένοι", που ας πούμε είδαμε στη Νέα Σμύρνη, γεννιούνται λοιπόν από τον κυβερνητικό αυταρχισμό και είναι πολιτικά αδέσποτοι. Δεν ξέρουμε πότε, πώς και από ποιον θα εκφραστούν. Αν θα βγουν από την κάλπη ή από το... κεφάλι της κυβέρνησης. Θα έχουν πάντως σίγουρα "μητέρα" την κυβέρνηση της ΝΔ.
ΥΓ update: Το κείμενο γράφτηκε πριν από τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, το νόημά του, ωστόσο, όχι μόνο δεν αλλοιώνεται, αλλά αντίθετα ενισχύεται. Η δήλωση Μητσοτάκη ότι οι διαδηλώσεις υποκινούνται και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, απλώς επαληθεύει τα γραφόμενα ότι η κυβέρνηση θέλει να μπορεί ακόμα και να δέρνει και να μην αντιμιλά κανείς. Όποιος το κάνει θα κατηγορείται ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Όσο για τον τραυματισμό του αστυνομικού δεν είναι παρά η άλλη όψη του νομίσματος. Δικαιολογείται η πράξη ανάλογα με το ποιος τις τρώει; Η απάντηση είναι αρνητική, όπως δηλαδή και στην περίπτωση του νεαρού που ξυλοκοπήθηκε την Κυριακή. Όσοι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την πράξη, τώρα θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr