Η εστίαση είναι εδώ και μήνες ένας γίγαντας που κοιμάται. Από τον περασμένο Μάρτιο υπολειτουργεί, ενώ από τον Νοέμβριο κι έπειτα έχει μπει σε lockdown, γνωρίζοντας πως δεν θα βγει άμεσα. Ουσιαστικά περιμένει το τουριστικό άνοιγμα (αν όλα πάνε καλά προς την άνοιξη), για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται.
Οι επιχειρηματίες εστίασης, στη συντριπτική πλειοψηφία, διεκδικούν ασφαλώς ενίσχυση για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις τους, αλλά δεν ζητούν να ανοίξουν, καθώς αποδέχονται πως κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο στην παρούσα φάση. Γνωρίζουν επίσης πως οι επιχειρήσεις τους δεν μπορούν να επιβιώσουν αν κληθούν να ανοίξουν με περιορισμούς στα άτομα που θα επιτρέπεται να εξυπηρετήσουν, αν δεν έχουν την απαραίτητη κρατική βοήθεια.
Xωρίς πορείες στους δρόμους, χωρίς κραυγές στα δελτία ειδήσεων, ζητούν σε συνεννόηση με την πολιτεία, τα απαραίτητα μέτρα για να μείνουν ζωντανοί και λειτουργικοί μέχρι να πάρουν το πράσινο φως για να ανοίξουν. Μέχρι ουσιαστικά η κυβέρνηση να τους αξιοποιήσει για να εξυπηρετήσει το τουριστικό της πλάνο.
Ο γίγαντας λοιπόν κοιμάται, τόσο οικονομικά, όσο όμως και σαν φωνή διαμαρτυρίας. Σε αντίθεση με το εμπόριο, η εστίαση μοιάζει να έχει αποδεχθεί τη μοίρα της και απλώς περιμένει τη σειρά της, διεκδικώντας βέβαια ένα καλύτερο πλαίσιο στήριξης.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, έβαλε σε μπελά την κυβέρνηση, καθώς ενόχλησε τον γίγαντα, επειδή "θίχτηκε" όταν έμαθε πως σε συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, επιχειρηματίες εστίασης σκοπεύουν να συγκεντρώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους και να τα παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, πρόταξε τα στήθη του! Σε μία από τις πολλές του τηλεοπτικές εμφανίσεις δήλωσε "εθελοντής" να παραλάβει ο ίδιος τα κλειδιά, ειρωνευόμενος τους επιχειρηματίες. Τους χαρακτήρισε με λίγα λόγια αχάριστους, γιατί η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά για αυτούς και οι ίδιοι δεν το αναγνωρίζουν.
Και τώρα η ουσιαστικά "βουβή" συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην εστίαση ξαφνικά αποκτά φωνή. Και όχι απλά συνδικαλιστική. Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου ήταν ξεκάθαρος την Τρίτη (2/2) στον ΣΚΑΪ: Μέτρα "μετά θάνατoν" δεν έχουν σημασία και δεν νομίζω να θεωρεί κανείς πως είναι ένας άεργος αρχισυνδικαλιστής.
Τα κλειδιά μιας επιχείρησης, όπως καλά γνωρίζει ο υπουργός έχουν βαριές ευθύνες και οι επιχειρηματίες δεν βρίσκονται σε διακοπές πληρωμένες από το κράτος, όπως άφησε να εννοηθεί. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η κυβέρνηση, από τη στιγμή που αποφασίζει για λόγους δημόσιας υγείας να κλείσει μία επιχείρηση, είναι υποχρεωμένη να την αποζημιώσει. Δεν της κάνει χάρη.
Πάμε, όμως και στην οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση εστίασης:
-Οι εργαζόμενοι έχουν τεθεί αναγκαστικά σε αναστολή και ζουν εδώ και μήνες με 534 ευρώ. Για άλλους αυτός ο μισθός είναι ανάλογος με όσα έπαιρναν προ πανδημίας, για πολλούς, όμως, είναι πολύ μικρότερος. Οι επιχειρηματίες, πέρα από το ανθρώπινο επίπεδο, ξέρουν πως κινδυνεύουν να "χάσουν" υπαλλήλους τους, που είναι λογικό να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να βγάλουν τα προς το ζήν.
- Αλλά και για τα προς το ζην των ίδιων των επιχειρηματιών τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Η κυβέρνηση προσφέρει την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία -ως γνωστόν- θα πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφεί. Στην πραγματικότητα είναι δάνειο για τα έξοδα της επιχείρησης, που απλώς χρησιμοποιείται για να μπορούν να ζήσουν οι επιχειρηματίες. Ζουν δηλαδή με δανεικά από το κράτος και όταν ανοίξουν, θα δουλεύουν για να το ξεπληρώσουν.
-Οι επιχειρήσεις εστίασης πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο, με εξαίρεση τους δύο τελευταίους μήνες. Δεν πληρώνουν δηλαδή μηδέν, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης. Τους περισσότερους μήνες πλήρωσαν το 60% του μισθώματος.
- Οι επιχειρηματίες, που σημειωτέον δεν παίρνουν ούτε τα 534 ευρώ, ενδεχομένως να μένουν σε ενοίκιο, το οποίο καλούνται να καταβάλλουν ολόκληρο. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για μειωμένο ενοίκιο, εφόσον πρόκειται για κύρια κατοικία.
- Πληρώνουν επίσης οφειλές για τα τραπεζοκαθίσματα και η κυβέρνηση επέβαλε ποινή 100% επί της οφειλής για όσους δεν πλήρωσαν σε μία χρονιά "νεκρή".
- Πληρώνουν επίσης οφειλές σε ΔΕΚΟ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές δεν έχουν παραγραφεί, απλώς έχουν μετατεθεί.
- Στην τελευταία Επιστρεπτέα Προκαταβολή (5) η Εστίαση είναι γνωστό πως αδικήθηκε και πολλές επιχειρήσεις έμειναν εκτός. Το παραδέχθηκε μετά τις δηλώσεις για τα "κλειδιά" και ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποσχέσθηκε καλύτερη αντιμετώπιση στην Επιστρεπτέα 6.
- Υπάρχουν ασφαλώς και τα "διαφυγοντα κέρδη" που δεν υπολογίζονται.
- Υπάρχει και το ψυχολογικό κόστος, που οι επιχειρηματίες είχαν όταν ήταν ανοιχτοί, καθώς καθημερινά αντιμετώπιζαν την απειλή προστίμων έως και 10.000 ευρώ ή λουκέτου, αν για παράδειγμα αντί για 18 είχαν 19 άτομα καθήμενα στα τραπεζοκαθίσματά τους.
-Τελευταίο μέτρο πρόστιμο για τα "πηγαδάκια" 2-3 ορθίων ατόμων έξω από τα μαγαζιά.
Όλα τα παραπάνω ανέχεται εδώ και ένα χρόνο η εστίαση. Όχι γιατί οι επιχειρηματίες είναι "άγιοι" και νοιάζονται μόνο για το κοινό καλό, ούτε όμως γιατί τα βρίσκουν όλα πληρωμένα από το κράτος.
Βάζουν απλά την κοινή λογική. Η εστίαση "φουντώνει" τον κορονοϊό και παράλληλα δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με μειωμένα τραπεζοκαθίσματα και αυστηρούς περιορισμούς.
Τι λένε, όμως, αυτοί οι άνθρωποι; Ότι θέλουν πλάνο ενόψει καλοκαιριού. Τι θα πάρουν τι θα δώσουν, πώς θα δουλέψουν. Λένε πως δεν βγαίνουν μόνο με δανεικά κι ούτε θέλουν απλά να βρεθούν με χρέη που θα πληρώνουν για χρόνια σε δόσεις. Δεν είναι δίκαιο από τη στιγμή που αναγκαστικά έκλεισαν. Διεκδικούν κάτι καλύτερο.
Η εστίαση ειναι το 40% της οικονομίας και βασικό γρανάζι του τουρισμού. Η Ελλάδα έχει επιλέξει σκληρούς περιορισμούς για να είναι πράσινη το καλοκαίρι και τότε θα ζητήσει από την εστίαση να βάλει στο φουλ τις μηχανές για να δουλέψει η βαριά βιομηχανία της χώρας. Μέχρι τότε, όμως;
Μέχρι τότε, ίσως να είναι αργά, γι' αυτό και η εστίαση χτυπάει το "καμπανάκι". Ένα προεκλογικό φιλί της ζωής ή μέτρα "μετά θάνατoν" δεν έχουν σημασία, ενώ επίσης δεν είναι σωστό η κυβέρνηση να κρατά "ομήρους" τους επιχειρηματίες. Πρέπει να υπάρξουν έγκαιρες απαντήσεις για τις ρυθμίσεις χρεών, για το πότε και σε τι ποσοστό θα επιστραφούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές.
Όσο για τα κλειδιά των επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης ας κοιτάξει στην τσέπη του, καθώς τα έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση και αυτή αποφασίζει σε τι κατάσταση θα τα επιστρέψει. Το αν θα ξεκλειδώνουν τα λουκέτα, όταν επιστραφούν, είναι καθαρά δική της ευθύνη...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr