Δεν υποβαθμίζουμε σε καμία περίπτωση το σχέδιο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απλώς λέμε πως όσοι περιμένουν 32 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, θα περιμένουν στην καλύτερη μέχρι την 1/1/2021. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν.
Συνεπώς, σε αυτή τη φάση και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί στο "πακέτο" των 540 δισ. ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί από το Eurogroup.
Αυτό το "δίχτυ προστασίας", που προορίζεται για τα πρώτα έξοδα, χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρόγραμμα SURE για την απασχόληση, στο Ταμείο για τις επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στα δάνεια που προσφέρονται από τον μηχανισμό του ESM. H Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για τα δύο πρώτα "εργαλεία" χρηματοδότησης, αλλά δεν αποκλείεται να χρειαστεί να απευθυνθεί τελικά και στα δάνεια του ESM. Η οικονομία και οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλες ανάγκες και επειγονται για ενίσχυση.
Το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης έχει, λοιπόν ήδη αρχίσει να ζυγίζει τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να απευθυνθεί τελικά στον ESM για δανεισμό. Μέχρι στιγμής, όμως, καμία χώρα δεν έχει "αγγίξει" αυτό το Ταμείο και δεν θα είναι εύκολη απόφαση, καθώς, όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, ο ESM φέρει το στίγμα των μνημονίων και πολιτικά μία τέτοια απόφαση ενδεχομένως να έχει μεγάλο κόστος.
Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που αναλογούν στην Ελλάδα από τα τρία παραπάνω "εργαλεία" θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σωστά. Να πιάσουν τόπο...
Παράλληλα, με τις παραπάνω αποφάσεις βέβαια η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάζεται για τη νέα εποχή, ώστε να υποδεχθεί τα ευρωπαϊκά χρήματα το 2021. Η πρόταση της Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως οι χώρες για να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να χαράξουν πορεία με το βλέμμα στην προστασία του περιβάλλοντος και την ψηφιοποίησή τους. Τεχνολογία και περιβάλλον. Εκεί θα πέσουν τα χρήματα και η Ελλάδα δεν πρέπει να πιαστεί απροετοίμαστη.
Τα 32 δισ. ευρώ που προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν για τη χώρα μας να είστε σίγουροι πως δεν θα έρθουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Θα έρθουν για επενδύσεις και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει σε αυτή τη φάση να πατήσει σε δύο βάρκες.
Η πρώτη είναι αυτή της διάσωσης της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και η δεύτερη αυτή του σχεδιασμού του μέλλοντός μας. Της επόμενης γενιάς. Της πράσινης, της ψηφιακής, της εύρωστης...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr