Όπως ήδη σημειώσαμε, το Ταμείο Ανασυγκρότησης για την πανδημία ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ. Τα 500 δισ. θα δοθούν στις χώρες ως επιχορηγήσεις, ενώ τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Η δική μας γενιά έχει να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας".
Χειροκροτούμενη, η κα. φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ακόμα πως "Πρέπει να ενισχύσουμε τους αδύναμους και να αποκαταστήσουμε τις ελευθερίες. Καμία χώρα δεν αντέχει μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Όταν μία χώρα πλήττεται, τότε πλήττονται και όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Συνεπώς, η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Προχωρά ο καθένας μόνος του ή όλοι μαζί; Για μένα είναι εύκολη επιλογή. Πρέπει να κάνουμε το βήμα όλοι μαζί. Με κοινό μέλλον για κοινή ανάκαμψη. Η Ένωσή μας άλλωστε έχει οφέλη για όλους. Τα πιο θαρραλέα και πιο γενναία μέτρα είναι τα πιο ασφαλή για το μέλλον".
Όπως είπε το νέο πρόγραμμα ονομάζεται "next Generation EU" και σηματοδοτεί το άλμα της Ευρώπης στο μέλλον. Το σχέδιο της "επόμενης γενιάς" έχει 750 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση μετά την πανδημία, αλλά και 1,1 τρισ ευρώ, που ήδη προβλέπονται από τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την επόμενη επταετία. "Αν συνυπολογίσουμε και τα 540 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί ως δίχτυ ασφαλείας, το πακέτο μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και φτάνει στα 1,85 δισ. ευρώ", σημείωσε η κα. φον ντερ Λάιεν.
Η χρηματοδότηση θα γίνει με έκδοση κοινού χρέους, αλλά και με επιπλέον φόρους.
"Πρέπει να πατήσουμε το fast forward για τις δράσεις για το περιβάλλον. Αυτό είναι το αίτημα της νέας γενιάς και αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε", σημειώσε και κλείνοντας πρόσθεσε: "Η αλληλεγγύη δεν είναι το μόνο εργαλείο. Θέλω να προτείνω κι ένα σύμφωνο για να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα είναι παγκόσμιος πρωταγωνιστής και σήμερα, αλλά και στο μέλλον.
Και το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει και επιδοτήσεις: Αποτελούν κοινή επένδυση στο μέλλον μας. Περνάνε μέσα από τον Προϋπολογισμό και δεν έχουν καμία σχέση με παλιό χρέος. Περνούν ως επιδοτήσεις για επενδύσεις σε όλες τις χώρες, με βάση το σχέδιό μας", σημείωσε και δέχθηκε για μία ακόμη φορά θερμό χειροκρότημα.
Διαθέσιμες επιδοτήσεις 22,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
Ενδεικτικά επίσης να αναφέρουμε πως η Ισπανία μπορεί να λάβει 77,3 δισ. ευρώ, η Γαλλία 38,8 δισ., η Πολωνία 37,7 δισ. η Γερμανία 28,8 δισ. και η Πορτογαλία 15,5 δισ. ευρώ.
Αντιδράσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τις ανακοινώσεις φον ντερ Λάιεν είναι μεν θετικές από την πλειοψηφία, ωστόσο, υπάρχουν και αντιδράσεις που προμηνύουν σκληρές διαπραγματεύσεις. Η Ολλανδία σε ένα πρώτο σχόλιο επιμένει ότι δεν θεωρεί ότι οι επιδοτήσεις είναι ο σωστός δρόμος και επιμένει στα δάνεια.
Επίσης, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο ακούστηκαν φωνές που χαρακτήρισαν "τρέλα" την πρόταση της Κομισιόν, με έκδοση χρέους.
Ο Μάρκους Βέμπερ, εκπρόσωπος του ΕΛΚ που πήρε πρώτος το λόγο μετά την ομιλία φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε ότι στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν, αλλά ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πέσουν τα χρήματα που θα λάβει η κάθε χώρα.
Η Αριστερά από την άλλη θεωρεί πως η νέα πρόταση στηρίζει τη λιτότητα και πως οι πιο αδύναμες χώρες θα βγουν και πάλι χαμένες και θα χρεωθούν περισσότερο.
Είναι λοιπόν ήδη δεδομένο πως Δανία, Αυστρία, Ολλανδία και Σουηδία αντιδρούν, αλλά υπάρχουν ενστάσεις και από άλλες πλευρές, πιο προοδευτικές, που θεωρούν ότι το πακέτο φον ντερ Λάιεν κρύβει παγίδες. Η διαπραγμάτευση μόλις τώρα ξεκινά και αναμένεται να είναι σκληρή και μακρά...
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr