Ο τρόπος που η κυβέρνηση σχεδιάζει να μοιράσει το χρήμα αποτυπώνεται στις τομείς και τις δράσεις που ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ελέγχουν τις χρηματοδοτήσεις που κάνει κάθε κυβέρνηση και τελικά θα μπορούν ακόμη και να μπλοκάρουν κάποιες αν θεωρούν ότι θίγονται οι κανόνες του ανταγωνισμού ή αν ξεπερνιούνται τα όρια χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων.
Η λογική της κυβέρνησης όπως αποτυπώνεται στις επίσημες ανακοινώσεις της είναι ότι η έμφαση των ενισχύσεων και των χρηματοδοτήσεων θα δοθεί σε τομείς τους οποίους η χώρα θέλει να αναπτύξει ώστε να επιτύχουμε ανάπτυξη άλλων τομέων πέραν του τουρισμού από τον οποίο η εξάρτηση μας είναι μεγάλη. Ο τουρισμός παίρνει ένα σχετικά μικρό πακέτο χρηματοδοτήσεων που περιορίζεται συνολικά σε 327 εκατ. Ευρώ και ενισχύεται επικουρικά από ένα πακέτο υποδομών σε αεροδρόμια και τρένα ( 107 εκατ και 130 εκατ αντίστοιχα) ενώ υπάρχουν και 168 εκατ για τον πολιτισμό τα οποία σε κάποιο βαθμό μπορούμε να πούμε ότι σχετίζονται με τον τουρισμό. Οι κρατικές υποδομές που θα πραγματοποιηθούν βοηθούν σημαντικά και τον τουρισμό, όπως και τα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος. Το κοινωνικό κράτος ενισχύεται και το ψηφιακό κράτος διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και μειώνει σημαντικά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, της ενέργειας με έμφαση στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στην διεύρυνση της ψηφιακής τεχνολογίας της εξωστρέφειας με αύξηση των εξαγωγών και της μεγιστοποίησης του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων. Η στήριξη των επιχειρήσεων θα γίνεται μέσω των τραπεζών που θα αξιολογούν τα business plans των ιδιωτικών επιχειρήσεων οι οποίες θα χρηματοδοτούνται κατά 50% με ευρωπαικά δάνεια, κατά 30% από δάνεια ελληνικών τραπεζών και κατά 20% από ίδια κεφάλαια.
Τα πρώτα χρήματα από τα 32 δις που προβλέπονται συνολικά μέχρι το 2026 αναμένεται ότι θα αρχίσουν να εισρέουν φέτος το καλοκαίρι. Το υπουργείο οικονομικών ευελπιστεί ότι τον Αύγουστο θα έρθουν 3,9 δις. Και μετά αναμένεται ότι θα έρχονται 3 δις ανά εξάμηνο εφόσον βεβαίως εμείς μπορούμε με επενδύσεις να απορροφήσουμε τόσα λεφτά. Όσα δεν απορροφήσουμε από τα 32 δις τα χάνουμε το 2026 οπότε «κλείνει» το Αναπτυξιακό ταμείο.
Το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση αφού ποτέ δεν είχαμε καταφέρει να απορροφήσουμε επαρκή κονδύλια από την ΕΕ παρόλο που μας τα διέθετε. Στον ρυθμό απορρόφησης υστερούσαμε πάντα, ας ελπίσουμε τώρα ότι θα πάμε κάπως καλύτερα. Το πρόβλημα αυτό σχετίζεται μεν με τους πολύ κακούς χειρισμούς όλων των κυβερνήσεων και με τα εμπόδια της κρατικής γραφειοκρατίας αλλά και με την αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις προς χρηματοδότηση. Και μπορεί όλοι να γκρινιάζουμε επειδή δεν χρηματοδοτούνται πολλές μικρές επιχειρήσεις αλλά η αλήθεια είναι ότι χρηματοδοτήσεις για σουβλατζίδικα και καφενεία δεν θα βρούμε. Πρέπει οι ιδιώτες να σκεφτούν και να προτείνουν κάποια πραγματικά σοβαρά επενδυτικά σχέδια ώστε να έχει τελικά όφελος και η χώρα. Αν αυτό δεν συμβεί οι χρηματοδοτήσεις θα πάνε κυρίως σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και κρατικά έργα και οι μικροί επιχειρηματίες θα μείνουν πάλι παραπονεμένοι. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία να υλοποιηθούν αρκετά σοβαρά business plans και από μικρότερες επιχειρήσεις.
Όσον αφορά στον τουρισμό που είναι πάντα παραπονεμένος θυμίζω εκείνη την κουβέντα του Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε ότι «δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης». Κλεμμένο σύνθημα από το ΚΚΕ και ο Παπανδρέου το είχε εντάξει στα σχέδια του για να ανέβει η χώρα στο «τρένο της τεχνολογίας», πράγμα που δεν έγινε και τελικά γίναμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης. Ίσως να ήταν και η μόνη δυνατότητα που είχαμε, ίσως να είναι ο κλάδος που πραγματικά μας ταιρίαζει ως νοοτροπία και λόγω κλιματικών και γεωγραφικών συνθηκών. Και τώρα, το σχέδιο που περιγράφει η κυβέρνηση το ίδιο είναι, αποσκοπεί να κάνουμε κάτι άλλο από τον τουρισμό, αποσκοπεί στο να ανέβουμε στο τρένο της τεχνολογίας, αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιομηχανίας, στην αύξηση των εξαγωγών, στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων. Πρέπει όμως και η κυβέρνηση και η δημόσια Διοίκηση να βοηθήσουν πρακτικά – πέραν των ευχολογίων – σε αυτή την προσπάθεια και οι επιχειρηματίες να θέλουν να επιχειρήσουν προς αυτά τα «δύσκολα» σε σχέση με το σουβλατζίδικο, το καφε-μπαρ και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, επενδυτικά σχέδια. Αν δεν το κάνουν δεν θα απορροφήσουμε τα δισεκατομμύρια της Ευρώπης και θα περιοριστούμε στο ρόλο του «γκαρσονιού».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr