Η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού λόγω ύφεσης και βλέπει ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει την υφήλιο διαψεύδει τις ελπίδες της για θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Η πανδημία φέρνει νέα περίοδο ύφεσης μέσα στο φθινόπωρο που αναμένεται να διαρκέσει για το πρώτο τρίμηνο του 2021 τουλάχιστον και αυτό αναγκάζει τόσο την ΕΚΤ όσο και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα αύξησης του χρήματος. Ο πληθωρισμός στην ΕΚΤ παρά την αύξηση της προσφοράς χρήματος παραμένει στο ανθυγιεινό 1,1% έναντι του στόχου του 2% που ήταν πάντοτε ο επιθυμητός πληθωρισμός για τους ευρωπαικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Κινδυνεύοντας να μπεί σε ένα σπιράλ ύφεσης και αποπληθωρισμού η ευρωπαϊκή οικονομία, όπως παλιότερα είχε μπεί η Ιαπωνική, οι οικονομικοί ηγέτες της Ευρώπης μελετούν επεκτατικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουν την ύφεση. Τόσο σε νομισματικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Και αυτό αφορά την κεντρική τράπεζα αλλά και τις κυβερνήσεις οι οποίες θα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να απορροφήσουν το χρήμα που θα παρέχει η τράπεζα και να το διανείμουν σωστά για να προκαλέσουν ένα επενδυτικό κύμα και να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και την κατανάλωση.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει τρόπους για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις εκτός του καναλιού των τραπεζών αφού όπως αποδείχθηκε από το πρώτο πακέτο εγγυημένων δανείων που ενέκρινε, οι επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη στήριξης δεν εντάχθηκαν στις επιλογές των τραπεζών.
Οι τράπεζες δάνεισαν μόνο με εγγυήσεις ακινήτων τις επιχειρήσεις ή τις επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν είχαν ανάγκη δανεισμού. Η απάντηση τους όταν ερωτώνται για αυτό το ζήτημα είναι ότι δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο να επιβαρυνθούν με νέα δάνεια που θα κοκκινήσουν σύντομα και προτείνουν στο κράτος να μοιράσει τα χρήματα μέσω άλλων δικών του μηχανισμών και όχι μέσω των τραπεζών.
Και αυτό είναι κάτι που πρέπει άμεσα να μελετήσουν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Ανάπτυξης προκειμένου να φτάσει η χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις που τη χρειάζονται και να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις για να φέρουν ανάπτυξη μελλοντικά. Το τραπεζικό σύστημα ήδη επιβαρυμένο με κόκκινα δάνεια και ημιθανές επί πολλά χρόνια δεν μπορεί τη στιγμή αυτή να χρηματοδοτήσει τις προοπτικές της οικονομίας, μπορεί μόνο να “παρκάρει” το χρήμα χωρίς ουσιαστική απόδοση σε επιχειρήσεις που δεν το χρειάζονται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr