Το μεγάλο όμως ερώτημα, όπως με όλες τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις, είναι αν θα μπορέσει η Ν.Δ. Να τις εφαρμόσει. Η απάντηση είναι “δύσκολα”, εκτός αν τις κάνει την πρώτη βδομάδα που θα αναλάβει.
Οι προτάσεις της ΝΔ είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με την Μεταπολιτευτική λογική, πλήττουν ευθέως τις αριστερές οργανώσεις και όλους τους μηχανισμούς της αριστεράς, θίγουν εγκατεστημένα συμφέροντα και δυσαρεστούν πλήθος κόσμου. Κανονικά θα έπρεπε να ικανοποιούν κάποιους, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο αφού αποσκοπούν στην τακτοποίηση ενός - δυστυχώς προσοδοφόρου για πολλούς - χάους. Και είναι αμφίβολο αν οι οφελούμενοι θα αντιληφθούν εύκολα το όφελος αυτών των μεταρρυθμίσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αντιπολιτεύεται ώς τώρα πολύ “προσεκτικά” για να μην προκαλέσει ούτε τους εσωκομματικούς του “φίλους” ούτε τις αντιδράσεις μεγάλων επαγγελματικών ομάδων, αυτή τη φορά μίλησε έξω από τα δόντια.
Η κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου, μπορεί να πληγώνει κάποιους αλλά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Όλοι αναγνωρίζουν οτι η ανομία που επικρατεί στα Πανεπιστήμια, η διείσδυση παρανόμων στο άσυλο, η καταστροφή εργαστηρίων και αιθουσών δεν είναι πλέον ανεκτή. Διότι το άσυλο είναι άσυλο ιδεών και όχι εγκληματικών πράξεων.
Στην πράξη όμως, δεν θα είναι η κατάργηση του ασύλου αυτό που θα ενοχλήσει, ακόμη και αν αυτή είναι η πρόφαση. Περισσότερο από όλα θα ενοχλήσει η αξιολόγηση των καθηγητών, η επαναφορά των προαγωγικών εξετάσεων, η επαναφορά των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων, γενικότερα η προσπάθεια αναβάθμισης της Παιδείας.
Και αυτό διότι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας θα αντιδράσουν. Παρέα φυσικά με τα κόμματα της Αριστεράς που φοβούνται οτι θα χάσουν το “φυτώριο” νέων οπαδών τους.
Ένα τακτικό και καθαρό Πανεπιστήμιο στο οποίο γίνονται μαθήματα και οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να το βελτιώσουν και που οι φοιτητές πρέπει να διαβάσουν για να περάσουν, είναι ο εφιάλτης όλων όσων επεδίωξαν και πέτυχαν επί δεκαετίες να θεωρείται ιδανικό ένα κατεστραμμένο Πανεπιστήμιο που καίγεται και αιώνιοι φοιτητές που πολιτικολογούν μέρα - νύχτα αντί να σπουδάζουν.
Το ίδιο θα ενοχληθούν και εκπαιδευτικοί που δεν έχουν αξιολογηθεί ποτέ σοβαρά και Πανεπιστημιακοί που δημιουργούν άχρηστα προγράμματα σπουδών.
Η αδυναμία των προτάσεων της ΝΔ βρίσκεται βέβαια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Το ζήτημα είναι μπλεγμένο διότι τελικά αυτό που σημαίνει ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε Κολλέγιο. Και σε αυτό πληρώνεις και σε αυτό παίρνεις έναν διεθνή τίτλο σπουδών, απλώς δεν τον αναγνωρίζει το ελληνικό δημόσιο και πρέπει ο απόφοιτος να δώσει εξετάσεις επιστημονικής επάρκειας στο ΔΙΚΑΤΣΑ για να προσληφθεί στο δημόσιο. Όμως Κολλέγια υπάρχουν πολλά, είναι ιδιωτικά, πληρώνουν οι φοιτητές και μετά μπορούν να δουλέψουν οπουδήποτε στον κόσμο και στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα. Τι θα αλλάξει δηλαδή; Θα μετονομαστούν τα Κολλέγια σε Πανεπιστήμια;
Γενικώς το ζήτημα είναι μπλεγμένο και ακόμη πιο περίεργη είναι η πρόβλεψη της ΝΔ οτι σε αυτά τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα φοιτήσουν 110.000 φοιτητές και τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα είναι 1,8 δισ ετησίως από τη λειτουργία τους. Τελείως αυθαίρετα μοιάζουν αυτά τα νούμερα για κάτι που ακόμη δεν υπάρχει. Που βρέθηκαν 110.000 φοιτητές που θα θέλουν να πληρώνουν για να σπουδάσουν και πόσα θα πληρώνουν για να εισπράξει το δημόσιο 1,8 δισ το χρόνο;
Εν πάση περιπτώσει, οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία είναι εντυπωσιακές σε σχέση με αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα και ακόμη πιο εντυπωσιακές γίνονται επειδή βρήκε το θάρρος και τις ανακοίνωσε προεκλογικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr